середу, 22 квітня 2020 р.

"Очистимо Землю від бруду і скверни, Посіємо скрізь доброти й квітів зерна!"


Сьогодні світ відзначає День Землі
Перша акція у рамках дня Землі пройшла у 1970 році в США.



Наш світ є унікальним вже багато мільйонів років, на жаль присутність людини призвела до багатьох руйнівних, екологічних змін на планеті, але в нас ще є шанс змінити все на краще.
 

  •  27,000 дерев знищується кожен день для виробництва туалетного папіру.
  • Переробка однієї алюмінієвої банки зможе надати достатньо електроенергії, щоб телевізор працював мінімум 3 години. 80 мільярдів алюмінієвих банок використовується щоденно
  • Папір може бути перероблений тільки шість разів. Після цього волокна дуже слабкі щоб триматися разом
  • 40% усієї води у світі продається у пляшках.
  • Скляна пляшка зроблена у наш час потребує 4000 років для розкладання
  • Найстаріше дерево у світі більше 4600 років.
  • Сміттєзвалища складаються на  35% з пакувальних матеріалів
  • Тропічні ліси скорочуються на 100 акрів щохвилинно.
  • Тільки один відсоток води на нашій планеті може бути використаний, 97% вода в океані а ще 2% заморожена вода в Арктиці на сьогодні.
  • Понад 1 млн морських птахів щороку гинуть внаслідок опосередкованого впливу пластикових відходів на них.
  • Жителі США за рік купують понад 29 млн пластикових пляшок води. Для виробництва цих пляшок, необхідно використати приблизно 17 млн барелів сирої нафти. Даного обсягу нафти вистачило б, щоб забезпечити один мільйон легкових автомобілів паливом на цілий рік. Лише 13% з цих пляшок після використання переробляється.
  • 225 тис. чоловік в Європі щорічно вмирає від захворювань, пов'язаних з вихлопними газами.
Уявити все накопичене в Україні сміття можна так - це 14 тисяч футбольних полів, на яких стоять 500 пірамід Хеопса.

Допомогти рідному місту не потонути у смітті може кожен. Для цього потрібно лише навчитися правильно поводитися з домашніми відходами.

 Сьогодні одним з найпоширеніших та небезпечних забруднювачів навколишнього природного середовища являється такий елемент як кадмій. Головною його негативною рисою є здатність вбивати статеві клітини в людських ембріонах. 


  За словами відомого Гарвадського біолога Уілсона щорічно з лиця Землі зникає близько   30 000 видів живих організмів. До кінця цього сторіччя Земля втратить біля половини свого теперішнього біорізноманіття.

 Кожний четвертий вид ссавців, кожний восьмий вид птахів і кожний третій вид земноводних перебуває під загрозою зникнення. У наш час види живих організмів вимирають в 1000 разів швидше природних темпів.

 

 Не дай їм загинути, вони хочуть жити!



 Яка ж альтернатива?  Чим замінити пластик?
Фахівці в усьому світі займаються пошуком матеріалів, які без шкоди для екології зможуть замінити звичну людству синтетику.
Цікаві факти
  Новий креативний спосіб боротьби з проблемою масового вирубування лісів придумав Уряд Філіппін. Кожен випускник навчального закладу, не залежно від ступеня і рівня акредитації, повинен висадити десять дерев перед отриманням диплома про освіту. Таку ініціативу уже затримали на законодавчому рівні в парламенті.
   Мода може поєднуватись і з бережливим ставленням до природи. Зараз все частіше з’являються бренди, які створюють еко-продукцію без шкоди планеті. Хтось виробляє сумки з натуральної бавовни, хтось речі з льону або конопель, а хтось взагалі робить окуляри з кави.

Очерет – заміна пластику
На українському ринку вже з’явилися трубочки, що можуть стати гідною заміною. А зроблені вони з екологічно чистих доступних матеріалів – жита і очерету.
     Перед надходженням на ринок, сировину дезінфікують, очищують, нарізають, шліфують (щоб позбутися клейковини на стінках стебла) та висушують. А ще трубочки з жита та очерету, потрапляють в грунт, розкладаються за кілька тижнів і стають для нього своєрідним добривом. Такі соломинки не розкисають та не деформуються у напоях будь-якої температури навіть під час тривалого використання.
  Виробники рекомендують використовувати очеретові трубочки для густих напоїв – смузі, соків з м’якоттю чи густих коктейлів, а трубочки з жита – для кавових напоїв, лимонадів, газованих напоїв, соків, алкогольних коктейлів.
Гриби – для упаковки
Спеціальні грибні культури можуть замінити пінополістирол, який використовується для упаковки та ізоляції, виробництва акустичних систем і товарів для розваг. Розростаючись на поверхні, гриб утворює цілісний композит. Температурна обробка призводить до деактивації мікроорганізмів і затвердінню структури. У результаті виходить водостійкий і вогнестійкий матеріал, повна і безпечна утилізація якого займає всього 180 днів.

Водорості – для сувенірів
Компанія Solaplast виробляє пластмасу на основі подрібнених водоростей. Гранули, одержувані в результаті переробки, дозволяють створювати біопластик для іграшок, флеш-накопичувачів, брелоків, упаковки, знаків. Правда, у складі містяться нафтопродукти: пошук методу виробництва пластика з водоростей без додавання нафти поки ведеться.

Столові прибори, які можна їсти
Компанія Bakeys Edible Cutlery володіє рецептом на виробництво їстівних виделок і ложок. У складі – екологічно чисті зернові культури (переважно сорго) і трохи солі. Відсутні жири і емульгатори. Термін зберігання виробів – три роки. Представники компанії заявляють: енергії, яку використовують для виробництва однієї пластикової ложки, їм вистачає для створення 100 екологічно чистих приладів.

Бананове дерево – для пляшок і контейнерів
На бананових плантаціях Уганди і Канарів щорічно 25 тис. тонн волокон бананового дерева просто звалювали в найближчі ущелини. Зараз їм знайшли раціональне застосування: довговічний і міцний матеріал є основою для еко-пластмаси. З неї створюють ємності для води, контейнери різного призначення і навіть транспортні засоби.

Конопля – для посуду
Композит з стебел канабісу – повністю біорозкладаний, нетоксичний і придатний для повторного застосування матеріал. З нього можна зробити екологічний одноразовий посуд і багато інших деталей – аж до будівельних матеріалів. Для вирощування конопель потрібно мінімум води, добрив і пестицидів – а це теж плюс для екології.

Кукурудза.
Кукурудзяний крохмаль – мабуть, найбільш поширений матеріал, який замінює пластик. Посуд з маркуванням PLA навіть продають у багатьох українських супермаркетах. Однак матеріал вимагає особливої ​​утилізації: якщо викинути його разом з побутовими відходами, на полігоні він буде розкладатися до 1000 років.

 Кавові кросівки
Німецька компанія NAT-2 котра вже кілька років виробляє стійке взуття, запустила нову лінію кросівок, виготовлених з переробленої кави та пластику. Зовні матеріал подібний до замші, а насправді виготовлений з перероблених пластикових пляшок. Близько половини матеріалу для верхньої частинки взуття складають перероблені кавові зерна. Клей, який використовували для виготовлення кавових кросівок не містить матеріалів тваринного походження. Підошви виготовленні з гуми, а устілки – з корка.

     Пропонуємо прочитати цікаву книжку 

"Дім - нуль відходів" Беа Джонсон
   Французька екоактивістка Беа Джонсон заснувала глобальний рух «Нуль відходів», метою якого є мінімізація кількості сміття у житті людей. Її книга «Дім – нуль відходів» вчить жити без сміття. Авторка пропонує виконувати п’ять правил, аби позбутися відходів у повсякденності: відмовитися від речей, які є непотрібними, зменшити використання речей, які залишаються потрібними, використовувати заново те, що споживається, організовувати компост того, що може розкладатися, займатися сортуванням та переробкою сміття. Застосовуючи ці правила до всіх аспектів життя, можна зменшити кількість відходів до однієї банки на рік. Хоч відходи – це своєрідне замкнуте коло, адже люди на планеті споживають дуже багато, а сміття вивозять на сміттєзвалища або сміттєспалювальні заводи, та Беа Джонсон налаштована оптимістично. Вона вважає, що кожна людина може вплинути своїми вчинками на зменшення кількості відходів, і тим самим допомогти довкіллю.












Немає коментарів:

Дописати коментар

Книжкова країна.

 Всеукраїнський тиждень дитячого читання розпочався, гасло цього року – «Наближаємо Перемогу з книгою».  До Всеукраїнського тижня дитячого ч...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (3) Виставка робіт (3) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (20) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (10) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (15) Європа (7) здоровий спосіб життя (34) книги (37) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (16) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (16) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (111) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (1) Цікавинки (103) Чорнобиль (2)