понеділок, 6 квітня 2020 р.

Айзек Азімов- людина з майбутнього.

«Людство виживе, якщо сміливо погляне в обличчя теперішньому, якщо матиме мужність прийняти історичні зміни, а не протидіяти їм. Цьому вчить нас... наукова фантастика, і я горджуся тим, що скільки моїх сил пропагую її уроки».
     Айзек Азімов / Isaac Asimov /(02.01.1920 — 02.04.1992) -американський письменник, біохімік, один з навідоміших майстрів наукової фантастики («Я робот», «Сталеві печери», «Голе сонце».
Айзек Азімов народився 2 січня 1920 року в містечку Петровичі (територія сучасної Смоленської області Росії). В 1923 році сім’я переїхала до Нью-Йорку, згодом до Брукліну. Щойно навчившись читати Айзек проявив зацікавлення точними науками та науковою фантастикою. В 1939 році Азімов закінчив Колумбійський університет за спеціальністю «біохімія», а в 1941 році отримав звання магістра. У цьому ж році прийшло визнання його письменницького таланту: оповідання «Прихід ночі» було визнане американськими читачами найкращими оповіданням сучасної наукової фантастики. 
     Розпочалась успішна кар’єра Азімова: вченого та письменника. Він читає лекції в декількох американських університетах, проводить дослідження в сфері біохімії та математики, отримує ступінь доктора наук, а згодом професора. Що стосується його літературної спадщини, то вона складає більш як три з половиною сотні книг. Успішний вчений та письменник помер 6 квітня 1992 року від серцевої та ниркової недостатності, в госпіталі Нью-Йоркського університету. З волі покійного тіло піддали кремації, а попіл розвіяли.
   В літературній творчості Азімова чітко прослідковуються дві центральні теми: створення і використання роботів та розселення людей у космосі, освоєння ближніх планет, а потім вихід за межі Галактики. Його захопливі, спрямовані в майбутнє твори і сьогодні з захопленням читають по всьому світу. Азімов - неодноразовий лауреат багатьох національних і міжнародних літературних премій, серед яких «Х'юго» та «Неб'юла», що є найвищими нагородами в американській фантастиці.



  
 




Немає коментарів:

Дописати коментар

“Попіл Чорнобиля”

    Сьогодні в Україні відзначають 38-му річницю аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала однією з найстрашніших катастроф за всю історію яде...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (109) Чорнобиль (3)