середу, 15 квітня 2020 р.

Як здобути практичну користь від читання: п'ять порад.

     
А чи бувало у вас так, що вже за кілька днів після прочитання книги ви не могли згадати, про що у ній йшлося?   Деякі люди вважають, що читання книг абсолютно марне заняття - і абсолютно даремно.
   Прості поради, що допоможуть не просто отримати від книги коротке задоволення, але й набути певного досвіду та знань.


Декілька рекомендацій для тих, хто хоче не просто відкласти чергову прочитану книжку, а здобути новий досвід та нові практичні знання.

1. Робіть виписки, закладки та підкреслюйте цитати. Час промине – і вам захочеться пригадати, що вам сподобалось чи не сподобалось у прочитаному.

2. Складіть список ідей, які у вас з’явились під час читання книги чи за деякий час після того. Особливо це стосується ділової літератури або книжок із практичними порадами, кулінарними рецептами.

3. Спробуйте проаналізувати почуття та думки, котрі були викликані прочитаним. Що ви відчували, читаючи історію життя та взаємовідносин братів Карамазових? Огидно вам чи приємно читати сцени із "50 відтінків сірого"? "Читець" та "Щоденник Анни Франк":  чи змінили вони ваше ставлення до подій Другої Світової?

4. При нагоді порівняйте книгу та її екранізацію. Як не дивно (і не сумно), 80% аудиторії у кінозалах не читали "Фелікс Австрія" - Софії Андрухович. Зазвичай екранізація не передає і половини подій та нюансів у стосунках між героями, котрі автор викладає у книзі.

5. Обов'язково поділіться враженнями. Можна зробити це за допомогою блогу, у соціальних мережах, у розмові із друзями чи в колі близьких – це вже на ваш розсуд. Але книжка, котра не лише була прочитана, але й порекомендована, обговорена та передана далі – це ще один маленький, але суттєвий крок для збагачення новими знаннями й новим натхненням усіх тих, хто вам небайдужий.

Звичка регулярного читання - відмінне тренування для мозку, вона удосконалює мислення, підвищує здатність до навчання, робить лист більше грамотним, а мова багатою.

Немає коментарів:

Дописати коментар

"Завжди у моді українська книга"

"Книга — це могутня зброя. Розумна, натхненна. Книга нерідко вирішує долю людини." - писав український публіцист, педагог, письмен...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (40) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (109) Чорнобиль (2)