вівторок, 7 квітня 2020 р.

Лікувальна магія зелених друзів

   Головним  скарбом  життя  є  здоров’я,  і,  щоб  його  зберегти, потрібно багато що знати.  (Авіцена) 
7 квітня весь світ святкує Всесвітній день здоров'я, який було започатковано на честь створення, а точніше – прийняття статуту Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) у 1948 році.   

«Доброго здоров’я!» – так вітаються наші співвітчизники, а коли прощаються кажуть «Бувайте здорові!» , тобто бажають здоров'я і практично ніколи не замислюються скільки сенсу закладено у цих словах.                                          
   Добути і зберегти своє здоров'я може тільки сама людина. (М. Амосов) 

 В глибоку давнину люди помітили, що в багатьох рослинах прихована цілюща сила і почали використовувати їх для лікування найрізноманітніших хвороб. 
  В ситуації, якій ми опинилися сьогодні дуже важливо залишатись здоровим. Чим вище імунітет, тим менше схильний наш організм до руйнування клітин. Як же зміцнити імунітет і запобігати розвиткові різних захворювань?
 Пропонуємо допомогти своєму організму в протистоянні бактеріям, мікробам і вірусам.
  Існує багато видів трав'яних чаїв для зміцнення імунної системи у вигляді чайних зборів з використанням трав, ягід, квітів або чаю з певної лікарської рослини.

Чай із женьшенем. Для його приготування беруть порошок із сухого кореня женьшеню, заливають окропом у пропорції 1:10, дають настоятися 15 хвилин, після чого проціджують.
Вживають по 1 столовій ложці тричі на день за 20 хвилин до їжі впродовж 30 днів.  Чай із женьшенем крім підвищення імунітету також допомагає справлятися зі стресом.

Лимонник китайський – збуджує нервову систему, тонізує, допомагає при перевтомі, сприяє покращанню настрою, підвищенню розумової та фізичної активності. Можна використовувати як листя лимоннику для запарювання чаю, так і готову настоянку з насіння і плодів лимонника, яку приймають по 20-30 крапель щодня натщесерце впродовж місяця.
!!!Лимонник протипоказаний при неврозах, безсонні та підвищеному тиску.

Ехінацея – стимулює нервову систему, сприяє загоєнню ран, допомагає при депресії, стресах, гострих і хронічних інфекційних захворюваннях. Бореться з вільними радикалами уповільнюючи старіння, надає противірусну, антибактеріальну та протигрибковий захист, пригнічує розвиток запальних реакцій і активізує процеси регенерації.

Елеутерокок – тонізує організм, допомагає відновити сили при надмірних фізичних навантаженнях, при загальній слабкості та перевтомі. 
Ромашковий чай. Для його приготування 3 столові ложки висушених суцвіть ромашки засипають у літровий термос і заливають окропом, настоюють 1-1,5 години. Проціджують і додають по 5 чайних ложок меду і соку лимона. Ромашковий чай також зменшує відчуття голоду.
Малиновий чай з квітками липи. Із сухих квіток липи заварюють чай, додають до нього сухі ягоди і листя малини, залишаючи настоюватися впродовж 30-ти хвилин.
  Шипшина містить велику кількість аскорбінової кислоти (вітаміну С),  допомагає зняти запалення, служить для тонусу і зміцнення організму, нормалізує обмін речовин.
Звіробій (звіробій трава) - властивості, лікування, рецептиЗвіробій ефективний при синдромі хронічної втоми, надає протипухлинну, антибактеріальну, антиоксидантну, противірусну дію, стимулює імунобіологічні функції організму.
  Смородиновий чай – зміцнює організм, підвищує імунітет, а також корисний при температурі, вірусних та простудних захворюваннях. Для приготування смородинового чаю можна використовувати як заморожену смородину, так і висушені ягоди для приготування настою.
  Обліпиховий чай з імбиром – підтримує організм в тонусі та лікує застуду. Беруть 200 г обліпихи, близько 3 см коріння імбиру, 1 паличку кориці та мед. Імбир очищують і натирають на дрібній тертці. Обліпиху протирають через сито. У термос закладають натертий імбир, пюре з обліпихи та паличку кориці. Заливають усе окропом і дають настоятися 10-15 хвилин.
     
 
Спеції та прянощі в своєму житті людство використовує вже тисячі років . В давні часи вони дуже цінувались, тому що були, як ліками, так і невід`ємною частиною їжі...


 Аніс
Застосовують у приготуванні м'яса, випічки, фруктових страв, у соусах і консерваціях.
З давніх часів чай з анісом використовували як сечогінний і заспокійливий засіб та як ліки від мігрені. Плоди мають спазмолітичні, анестезувальні й дезинфікувальні властивості. Ефірні олії анісу – чудовий муколітичний засіб, тому настій насіння або чай з ними рекомендований під час кашлю. Особливо аніс вартий уваги жінок, адже він, по-перше, корисний за хворобливих менструацій, а по-друге, стимулює лактацію.
Протипоказання: вагітність.


Приправа барбарис — какой вкус, где используют, в какие блюда ...
Барбарис – природний антибіотик. Він покращує кровообіг, знижує тиск, допомагає імунній системі, корисний за хвороб печінки і нирок. В ягодах містяться речовини, які виводять з організму токсини, що сповільнюють процеси старіння і, за деякими даними, запобігають атеросклерозу й утворенню ракових клітин. 



Гвоздика 
 Йде на приготування маринадів, напоїв і солодких страв. Входить до складу сумішей прянощів для смаженого або тушкованого м'яса, бульйонів, а також соусів.
 Гвоздика полегшує і освіжає подих, очищує кров, зміцнює серце, а також діє як місцевий знеболювальний засіб під час зубного болю. Чай з бутонами гвоздики – потужне антистресове зілля, він чудово зігріває і сприятливо діє на пам'ять.

Гвоздична олія – натуральний антисептик, ефективний антигерпетичний і антигрибковий засіб і "швидка допомога" за сухого кашлю й головного болю. Його широко застосовують в ароматерапії як заспокійливе.

Протипоказання: великі дози під час вагітності. Гіпертонія. Хвороби травного тракту.

Імбир - природний антивірусний засіб. Імбир виводить з організму токсини, підвищує імунітет, лікує більшість шкірних і алергічних захворювань, підвищує стресостійкість, позбавляє від головного болю і нудоти, очищає нирки, печінку, позбавляє від важкості у шлунку, ефективний в профілактиці раку і захворювань щитовидної залози. Імбирний чай відновлює сили і допомагає у лікуванні застуди. Він дуже корисний людям розумової праці, оскільки покращує мозковий кровообіг. Аромат імбирної олії має заспокійливі, снодійні й спазмолітичні властивості.

Протипоказання: жовчнокам'яна хвороба, виразки та гастрити. Великі дози під час вагітності і в період грудного годування. 

 Кориця
Найчастіше застосовують у випічці, фруктових салатах, солодких стравах. Широко використовують у кавказькій і східній кухнях, додаючи до м'яса і овочів.

Завдяки антисептичним властивостям знезаражує їжу і дозволяє довше зберігатися. Сприяє нормалізації роботи шлунка і кишківника, активізує роботу нирок, печінки, жовчного міхура. Знижує кількість цукру і холестерину в крові. Чай з корицею – прекрасне антистресове зілля, а будь-яка страва з нею покращує потенцію. Стимулює кровообіг, але при цьому передозування (понад 1/4 чайної ложки на добу) може викликати кровотечу.


1464445802_lavrovyy-list-dlya-pohudeniyaЛавровий лист – покращує травні процеси, роботу серця, підвищує апетит, використовується при загостренні артриту, шкірних хвороб. Має сечогінну і дезинфікуючу дію. Інгаляції з лавровою ефірною олією рекомендуються при інфекціях дихальних шляхів. Також лаврова олія – визнаний засіб від гаймориту.
Базилік незамінний у зміцненні імунітету, а також при лікуванні проблем травного тракту. Базилік – це джерело вітамінів  В і С, каротину та ефірних олій. Ця трава бореться з різними інфекціями і допомагає заспокоїти біль. Його можна назвати антибактеріальним, сечогінним і дезинфікуючим засобом.

Лікування бронхіту та кашлю: кардамон, імбир, чилі, фенхель, кумин.
Виведення токсинів з організму: куркума, імбир, кумин, фенхель
Покращення травлення: куркума, імбир, червоний перець, чилі, шафран 
Покращення пам'яті: імбир, калінджі, чорний перець, кумин. 
Знижують артеріальний тиск: куркума, фенхель, кумин, асафетида, чорна гірчиця
 
Підвищують артеріальний тиск: імбир, куркума 


Діліться з нами своїми рецептами, як захистити себе від вірусів. Всім міцного здоров'я!

Немає коментарів:

Дописати коментар

"Завжди у моді українська книга"

"Книга — це могутня зброя. Розумна, натхненна. Книга нерідко вирішує долю людини." - писав український публіцист, педагог, письмен...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (40) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (109) Чорнобиль (2)