середу, 15 квітня 2020 р.

Таємний код Леонардо да Вінчі.

15  квітня 1452 році, в селищі Анкіано, поблизу Флоренції народився Леонардо да Вінчі - італійський художник, живописець, скульптор, архітектор і вчений, Винахідник, письменник, музикант.
  Геніального італійця епохи Відродження знають, насамперед, як талановитого художника, скульптора, архітектора. Однак відкриття, розробки та виноходи Леонардо да Вінчі посіли впевнене місце в нашому сучасному житті та дали потужний поштовх для подальшого розвитку людства. Леонардо зробив внесок у розвиток світової художньої культури, залишив по собі плеяду талановитих художників-учнів, йому належать перші начерки велосипеду, проектування парашуту, танка, катапульти, телескопу. І це неповний перелік його надбань. Да Вінчі є також автором літературних творів. 
    Його батько – заможний нотаріус, мати - селянка. Лише перші роки Леонардо провів з матір'ю, адже, коли батько одружився з багатою жінкою, забрав його до себе. Вважається, що розлучений з матір'ю Леонардо все життя намагався відтворити її образ у своїх шедеврах.

     Леонардо не мав прізвища в сучасному його розумінні. "Да Вінчі" означає просто "із Вінчі".


    Зацікавився живописом Леонардо з юного віку: у 15 років він вчився в майстерні італійського скульптора та художника епохи Відродження Верроккіо.
     Леонардо довгі роки мандрував Італією, займався математикою, інженерними справами. У 1481 році, коли Леонардо було 29 років, монастир Сан Донато а Сісто замовив йому великий вівтарний образ "Поклоніння Волхвів". Ця його робота не була завершеною. До речі, да Вінчі відомий своєю рисою закидати деякі свої роботи. 
  У Леонардо було багато друзів і учнів. Щодо його особистого життя, точних даних немає, адже цей бік своєї біографії митець ретельно приховував.


  У 1487 році да Вінчі було створено літальну машину - орнітоптер, що брав за принцип пташиний політ. З 1490-х років Леонардо зосередився на архітектурі і анатомії. Леонардо був першим з живописців, хто вдавався до розтину трупів для вивчення будови м'язів, адже вважав науковий підхід основою всього. У 1490 була створена Вітрувіанська людина — уславлений малюнок, який іноді називають канонічними пропорціями.    
Сам Да Вінчі в різні періоди свого життя вважав себе найперше інженером або ученим. Основою його праці і відкриттів було спостереження. Він віддавав образотворчому мистецтву не дуже багато часу і працював поволі. 
Леонардо був амбідекстром - однаковою мірою добре володів правою і лівою рукою. Кажуть навіть, що він міг одночасно писати різні тексти різними руками. Однак більшість праць він написав лівою рукою справа наліво. Сам Леонардо да Вінчі був вегетаріанцем.
    У 1516 році переїхав до Франції як придворний художник, інженер, архітектор і механік. Тут він створив серію рисунків на тему всесвітнього потопу. Але у Франції Леонардо майже не малював, у майстра оніміла права рука, і він насилу пересувався без сторонньої допомоги. Третій рік життя в Амбуазі 67-річний Леонардо провів у ліжку. 23 квітня 1519 року він залишив заповіт, а 2 травня помер в оточенні учнів і своїх шедеврів в Кло-Люсе.  









Книги Леонардо да Вінчі та про нього.
  Дізнатися про життя і творчість найвидатнішого художника епохи Відродження ви зможете в книжці «Леонардо да Вінчі» із серії «Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей».
 Хто перший пробудив у ньому інтерес до навколишнього світу? Хто відображений на одній із найголовнішій картині Леонардо да Вінчі? Чому «Мону Лізу» називають Джоконда? Як Леонардо знаходив моделей для майбутніх картин? Які знаки в математиці Леонардо ввів уперше в Італії? Скільки талантів зберігає в собі особистість Леонардо да Вінчі?

Алессандро Веццозі, експерт світового рівня, найбільший знавець творчості Леонардо, допомагає побачити його роботи по-новому. Аналізуючи рукописи, малюнки та документи, створені великим італійським художником, автор представляє основні етапи життя майстра і показує їх вплив на його художні, наукові і технічні пошуки. Да Вінчі постає перед нами як творець і дослідник, який не знає обмежень у своїх спробах «передати гармонію всіх пропорцій природи» за допомогою мистецтва. Ця книга з нової серії «Біографія мистецтва» дає всебічний огляд спадщини художника - від «Поклоніння волхвів» до «Джоконди», а також включає роботи його учнів і послідовників, етюди, нотатки, листи, карти, інженерні та архітектурні проекти да Вінчі. Це більше двох сотень ілюстрацій.


За життя великого інженера багато його винаходи залишалися невідомими широкому загалу і, незважаючи на їх велику кількість, більшість з них так і залишилися в проекті. Свої креслення Леонардо да Вінчі шифрував, і вони були опубліковані лише в XIX столітті. Створивши за кресленнями Леонардо механізми, дослідники отримали парашут, вертоліт, автомобіль, дельтаплан, танк, акваланг, кулемет. І це далеко не повний перелік механізмів, без яких неможливо уявити сучасну цивілізацію.

«Якщо зробити з полотна намету шириною 12 ліктів (6 метрів) і глибиною 12 ліктів, законопатити в ньому всі щілини, то будь-яка людина зможе кинутися з будь-якої висоти з ним вниз, не заподіявши собі шкоди», - описував свій парашут Леонардо. І, що цікаво, сучасні парашути мають майже такі розміри, як передбачав винахідник.
  Про це та інші винаходи вченого ви дізнаєтеся з даної книги.



    Ця книжка — про один із найвідоміших мистецьких шедеврів в історії людства. Від його створення минули сотні років, за цей час «Тайна вечеря» обросла міфами, конспірологічними теоріями і фантастичними інтерпретаціями. Росс Кінг, автор науково-популярних бестселерів з історії мистецтва, написав захопливе й ґрунтовне дослідження, у якому майстерно поєднав історію з біографією, теологічні екскурси з мистецтвознавчим аналізом, нові й старі факти зі спростуванням численних міфів і легенд.                                                                                  Автор запрошує читача в подорож Італією кінця XV століття, де змагаються володарі могутніх держав, ростуть ренесансні міста і працюють талановиті митці. І тоді ж таки в трапезній домініканського монастиря на околиці Мілана 43-річний Леонардо да Вінчі, придворний художник та інженер герцога Сфорца, береться за експериментальний настінний розпис, який прославить його ім'я на весь світ.




 Відомий біограф Волтер Айзексон в цій книзі мало пише про особисте життя, про будні митця і його дитинство. Він зосередився на творчій біографії, на наукових досягненнях та джерелах натхнення Леонардо да Вінчі.                                                                                                                 

ТРИ ФАКТИ ПРО ЛЕОНАРДО ДА ВІНЧІ 
♦ Любив яскраво одягатися, міг ходити вулицями в рожевому плащі. 
♦ Був шульгою і писав «дзеркальним» почерком справа наліво. Малював так само, щоб не забруднювати полотно. 
♦ Працював над картинами без перерв декілька діб підряд, а потім міг тиждень не малювати. 


Хірург і автор бестселерів Леонард Шлейн робить спробу вивчити інтелект видатної людини Відродження, пов'язуючи витоки його творчих здібностей з пристроєм мозку ... Спираючись на новітні досягнення нейробіології, автор робить висновки про особливості психіки і свідомості володаря унікального інноваційного мислення ... Ця робота гідно завершує ряд глибоких і захоплюючих книг, написаних мислителем, якого самого можна зарахувати до геніїв.


                                               Що зробило генієм Леонардо да Вінчі?
 Відкрийте для себе одного із найяскравіших і найдопитливіших розумників у веселому та барвистому путівнику про його дивовижне життя.  Що рухало цією незвичайною людиною у всіх його справах? Жага знань, бажання осягнути природу речей, прагнення до досконалості. Він ніколи не був задоволений своєю роботою, тому так багато його творів залишилися незавершеними. У книзі є висловлювання, що належать самому Леонардо. Одне з них виражає його ставлення до життя: «Як добре проведений день приносить щасливий сон, так плідно прожите життя доставляє задоволення».
З цієї книги ви дізнаєтеся, що допомагало Леонардо жити, творити і створювати дивовижні речі.
 Деніел Сміт - відомий на весь світ журналіст, письменник та автор знаменитої серії книг "Думати як...". Його роботи про Стівена Гокінга, Вінстона Черчилля та Альберта Ейнштейна вже здобули популярність і любов читачів по всьому світу. На цей раз Сміт написав про одного з найвідоміших художників всіх часів, автора відомої на весь світ "Мони Лізи" та інших геніальних картин.    
      Небагато людей знає, що саме Леонардо да Вінчі винайшов ножиці, які сьогодні ми так часто використовуємо. Насправді, крім мистецтва, ця людина була ще й неймовірно талановитим винахідником, який випередив свій час на багато років. Ця книга надихає пробувати себе у чомусь новому, не сидіти на місці. Історії відомих людей, які досягли успіху своїм талантом і наполегливістю не залишають байдужим нікого.

  
Автори цієї книги дослідили біографію та рукописи Леонардо, щоб з’ясувати: як працював мозок майстра. Їхні спостереження супроводжують корисні поради та цікаві завдання, що допоможуть кожному навчитися думати, як флорентійський геній.













Немає коментарів:

Дописати коментар

“Попіл Чорнобиля”

    Сьогодні в Україні відзначають 38-му річницю аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала однією з найстрашніших катастроф за всю історію яде...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (109) Чорнобиль (3)