понеділок, 5 квітня 2021 р.

Зіркове небо нас таємницями манить

12 квітня відзначається Всесвітній день авіації та космонавтики. 
 
 Свято відзначається за рішенням Міжнародної авіаційної федерації. 12 квітня 1961 року Юрій Гагарін на космічному кораблі «Восток» вперше у світі здійснив орбітальний політ навколо Землі, відкривши еру пілотуємих космічних польотів. 

В Україні цей День має назву «День працівників ракетно-космічної галузі України» , встановлене згідно з Указом Президента від 13 березня 1997 року. 

Своїми відкриттями наблизили день польоту в космос першого землянина: Олександр Засядько — нащадок славних запорожців з династії козацьких гармашів; народоволець Микола Кибальчич, запропонувавши перший проект ракети з пороховим двигуном;
Костянтин Ціолковський, у сім'ї якого рід вели від Северина Наливайка (Волинь); С. Корольов; Леонід Каденюк.
Кибальчич Микола Іванович
(1853 – 1881)
Навчався в Інституті інженерів шляхів сполучення 
(1871-1873) і Медико-хірургічної академії в Петербурзі (1873). 
   Знаходячись у ув’язненні, розробив перший в світі проект ракетного літального апарату для польоту людини. При цьому розробив схему порохового ракетного двигуна, метод керування польотом шляхом зміни кута нахилу двигуна, програмний режим горіння, спосіб забезпечення стійкості апарата. Проект виявився похованим у жандармському архіві і побачив світло тільки в 1918 році. 
Кондратюк Юрій Васильович 
(Олександр Гнатович Шаргей)
(1897-1941)
  Механік і винахідник, автор досліджень можливості ракетного польоту у світовий простір, автор оригінальний ідей у рішенні проблем міжпланетних подорожей. Існує версія, що він прожив усе життя під чужим ім'ям.
Народився він не в Сибіру, а на Україні, у Полтаві, у 1916 році. Часто змінював адреси та місця роботи, працював кочегаром, мастильником вагонів на залізниці, робітником цукрового заводу.
Після революції 1917 року його мобілізували в білу армію, де він і служив якийсь час. Ще в 1919 році розглянув основні питання космонавтики, виклавши їх у творі "Тим, хто буде читати, щоб будувати". Він запропонував використовувати як паливо космічних ракет водневі з'єднання деяких металів і металоїдів, зокрема – бороводород.
  У 1930-му без металу та цвяхів побудував найбільший у світі елеватор. Наслідком стало 3-річне ув’язнення через донос про шкідництво.
Він був автором безлічі продуктивних ідей, гіпотез і відкриттів, що багато в чому випередили свій час. 
Юрій Кондратюк виявився не тільки великим мрійником, але і неабияким теоретиком, який зумів на початку ХХ століття обґрунтувати можливість і навіть необхідність космічних польотів. Всі пропозиції Кондратюка, викладені в його роботах, були згодом реалізовані на практиці.
 Серед наукових проектів, автором яких виступив український вчений-самородок, можна назвати такі:
  • проектування найпотужнішої в Радянському Союзі Кримської вітроелектростанції (ВЕС);
  • в рукописі «Про міжпланетні подорожі» (1925 рік)  Ю. Кондратюк найбільш повно і докладно (не тільки для свого часу, але і для наступних років) описав теоретичну можливість космічних польотів;його книга «Завоювання міжпланетних просторів» стала справжнім бестселером серед фахівців і вивчалася як в СРСР, так і в Сполучених Штатах. Його запрошував до співпраці Сергій Корольов, а американці згодом запозичили не одну ідею.
Корольов Сергій Павлович
30.12. 1906 (12.01. 1907) - 14.01. 1966.
    Сергій Павлович Корольов народився 12 січня 1907 року у м.Житомирі, в сім’ї викладача Житомирської чоловічої гімназії. У Житомирі сім’я Корольових проживала два роки, у 1908 році переїхала до м.Києва. 
Вищу освіту починає здобувати у Київському політехнічному інституті на відділенні аеромеханіки у 1924 році. 
   З ранніх років цікавився авіацією, ще в період навчання у вузі почав працювати в області ракетобудування. 
У серпні 1929 року студент Московського вищого технічного училища Сергій Корольов познайомився з видатним вченим Костянтином Едуардовичем Ціолковським, і ця зустріч означала початок нового етапу в житті майбутнього конструктора.
Арештований з безпідставних обвинуваченнях у тім, що розробки ракетної техніки велися нібито без достатніх теоретичних основ, що допустив шкідництво при створенні ракети "212", Військовою колегією Верховного Суду засуджений до 10 років табірних робіт з поразкою в правах і конфіскацією майна (27.09. 38).
   У березні 1934 року Корольов зробив доповідь про можливості польоту людини в стратосферу на ракетоплані на першій Всесоюзній конференції з вивчення стратосфери, яка проходила в Ленінграді. Учений довів, що для подібного польоту краще підходить рідке паливо, оскільки воно ефективніше за тверде і дає можливість управляти двигуном. У тому ж році побачила світ перша книга Сергія Павловича «Ракетний політ у стратосфері», в якій автор говорив про необхідність створення абсолютно нового реактивного двигуна і доводив важливість безкрилих (балістичних) ракет. Ця книга дуже сподобалася К. Е. Ціолковському.
18 жовтня 1947 року на полігоні Капустін Яр відбувся старт першого зразка балістичної ракети А-4, зібраного і налагодженого під керівництвом С. П. Корольова. 
У 1954 році в ОКБ Корольова був готовий проект першої міжконтинентальної балістичної ракети. 
Запуск першого супутника Землі 4 жовтня 1957 року став справжньою світовою сенсацією. А в кінці року вже був готовий до польоту другий штучний супутник, вагою в шість разів важчий за перший. На його борту знаходилася собака Лайка. 
8 квітня 1961 року Державна комісія з організації першого польоту людини в космос затвердила дату польоту — 12 квітня.
Вранці 11 квітня космічний комплекс був вивезений на стартовий майданчик. Висота трьохступінчатого носія була 38 метрів, загальна польотна вага з кораблем — 287 тонн. Сергій Павлович з пункту управління польотом повністю керував усім процесом. Всі його команди також дублювалися Юрію Гагаріну. Політ першої людини в космос тривав 108 хвилин. О 10 годині 55 хвилин відбулося приземлення Гагаріна недалеко від Саратова. 
Леонід Каденюк 
(1951-2018)
Леонід Костянтинович Каденюк - перший здійснив політ у космос космонавт незалежної України.
19 листопада 1997 р. український космонавт Леонід Каденюк на кораблі «Шатл» здійснив політ в космос з групою американських астронавтів.
Як бачимо, внесок українських вчених у розвиток світової космонавтики є досить солідним і багатим.

Запрошуємо зануритися в світ космосу, переглянувши віртуальну виставку дитячих малюнків. До створення виставки долучилися учні художнього відділення КДШМ №1, викладач Ніколаєнко В.В., та діти дошкільного закладу освіти №687.






Немає коментарів:

Дописати коментар

"Завжди у моді українська книга"

"Книга — це могутня зброя. Розумна, натхненна. Книга нерідко вирішує долю людини." - писав український публіцист, педагог, письмен...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (40) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (109) Чорнобиль (2)