четвер, 1 квітня 2021 р.

"Їхня стихія - то політ"

Міжнародний день птахів проходить щорічно в рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера» і не випадково наголошується саме в квітні. 1 квітня 1906 року була підписана Міжнародна конвенція по охороні птахів.

В рамках загальносистемного проєкту   «Екологія життя» бібліотекарі пропонують переглянути природознавчу сторінку, дізнатися багато цікавої інформації, перевірити  рівень свої знань з вікториною про птахів.

Природа так влаштувала спосіб життя птахів, що багато хто з них весь час мігрують з одного ареалу проживання в інший, і відбувається це через зміни погодних умов. Так як температурний режим дуже позначається на життєдіяльності і розмноження птахів, то вони зазвичай залишають рідні краї, коли приходить зима, а повертаються назад навесні, в березні-травні.




Кукабарру, або хохотуни
Мешкає в Австралії, як повідомляє портал Навколо Світу, кукабарру є найбільшими представниками зябликів в світі.
Полюють вони головним чином на змій, яких у місцях їх проживання чимало і в основному це отруйні змії. Саме тому люди намагаються підгодувати кукабарру, щоб та оселилася в їх саду або парку і стала винищувати небезпечних плазунів.
Однак славу заслужила ця пташка своїм цікавим вмінням видавати приголомшливі звуки. 



Які птахи прилітають першими? 

Як не дивно, але птахи завжди слідують певним графіком перельоту. І кожна з них прилітає у відведений їй час. Крім того, пернаті друзі повертаються на те місце, яке було покинуто ними восени. Зазвичай, вони займають старі гнізда. 

Самими ранніми птахами вважаються плиски. 



Не менш ранніми пернатими помічені граки. Вони також прилітають у свої володіння, як тільки розтане сніг на полях. Грачам властиво облагороджувати раніше покинуті гнізда, після чого вони займаються кладкою і висиджуванням яєць. Граки одні з перших виводять пташенят.

з 10 березня – 5 квітня нас радують своєю появою чайка (чибис), сіра чапля, бекас, травник, зяблик, різні дикі качки , різні дрозди, малинівка, лісовий жайворонок, біла плиска, вальдшнеп; з 20 березня – 15 квітня прилітають чорногуз, кулик-чорниш, кам`янка, дуд; з 1 – 20 квітня з`являються малий зуйок, вівчарик, горихвістка. кулик-перевізник, лелека; з 5 – 25 квітня нам слід очікувати на жовту плиску, сільську та міську ластівку, строкату мухоловку; з 20 квітня – 5 травня ми маємо нагоду насолодитися співами соловейка, іволги, разом з цими пташками прилітають перепел, деркач, зозуля, славка чорноголова. І нарешті останніми в цьому «параді» з являються з 1 – 15 травня сіра мухоловка,крячки річкові й малі, сорокопуд та стрижі. На півдні нашої країни ранні птахи прилітають раніше на 10 – 15 днів. 

      Дрібні комахоїдні птахи знищують величезну кількість гусені, личинок та дорослих шкідливих комах. Денний раціон пташки відповідає її вазі, не менше корму споживають і пташенята, які за 2 – 3 тижні набувають розміру і ваги дорослого птаха. За даними орнітологів, синиця велика і гаїчка, коли їх годували в клітці гусінню непарного шовкопряда, з`їдали щодня корму, майже вдвічі більше власної маси. Ще більше їдять пташенята.
     Шукаючи їжу, птахи ретельно «обстежують» кожну гілочку, листочок, тріщину в корі дерев, перевертають опале листя на землі, тобто знаходять комах в усіх можливих схованках, де боротьба з ними штучними методами захисту рослин, в тому числі й хімічними, майже неможлива без шкоди для екологічного середовища.
Дуже велика роль птахів у поширенні багатьох рослин і, зокрема, в процесах поширення і поновлення лісів. Поїдаючи різні плоди, ягоди. насіння, роблячи собі запаси їжі, а потім забуваючи їх іноді далеко за межами лісу, птахи сприяють розповсюдженню багатьох деревних і чагарникових рослин. 

Більше цікавої інформації у нашому відео🎥 та вікторині. На нашому ютуб каналі прослухати аудіо казку "Цвіринчик"


Бережіть природу! Бережіть птахів! Птахи відіграють важливу роль в екосистемі та приносять нам користь.



Немає коментарів:

Дописати коментар

“Попіл Чорнобиля”

    Сьогодні в Україні відзначають 38-му річницю аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала однією з найстрашніших катастроф за всю історію яде...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (109) Чорнобиль (3)