понеділок, 12 квітня 2021 р.

Життя повне ризику

В рамках освітнього проєкту бібліотек "Інвестуємо в інтелект" на допомогу українській школі, продовжуємо цикл пізнавальних уроків та відео. 

12 квітня проводиться Всесвітній день хом'яків. Або Міжнародний день хом'яка.


Дата свята присвячена до 12 квітня, коли в 1930 році Ізраїль Ахароні, зоолог і професор Єврейського університету в Єрусалимі, відправився в експедицію в пошуках сирійських хом'яків на кукурудзяному полі.
Вважається, що саме ця експедиція послужила хорошим стартом для першого вдалого приручення хом'яків.
Хом'яки тоді розводилися в Єрусалимі як лабораторні тварини.
Звички хом*яків схожі з людськими майже на 100%. Ці гризуни, як і люди, можуть страждати від депресій, радіти, обурюватися і навіть сваритися між собою.
Бог не нагородив цих милих створінь хорошим зором. До всього, хом'ячки все бачать у чорно-білим. Однак, у них чудово розвинений слух, нюх і пам'ять.
Хом'ячки непогано плавають. Вони можуть набирати велику кількість повітря в щоки, тим самим створюючи повітряну подушку для утримання на воді.
 Однією з найвідоміших ознак хом'яків є защічні мішки. Зазвичай хом'як, коли їсть, наповнює ці мішки зерном та іншою поживою і несе здобич до своєї домівки, де складає на майбутнє. Часто вони напихають так багато їжі за щоки, що їх голова збільшується в 2-3 рази. Та мало хто знає що мати може таким чином у випадку небезпеки приховати навіть своїх дітей.
   Хом'яки належать до одного з небагатьох видів тварин, які народжуються вже з зубками. Вони ростуть протягом усього життя, і якщо хом'як не буде їх сточувати – вони почнуть приносити тварині дискомфорт.
Аскетичний спосіб життя зовсім не засмутить хом'яка, але тоді дбайливий господар повинен оснастити клітку спеціальними мініатюрними тренажерами, щоб тварина могла витрачати енергію. 

     
Хом'яки живуть не більше 5 років, і за цей період вони можуть дати від 6 до 20 поколінь потомства. Період вагітності короткий і триває до 21 дня, залежно від виду. Самка може народити від 1 до 11 хомячат.
   Хом'ячки, як справжні друзі, добре відчувають настрій людини, тому якщо вам сумно, маленький друг щосили постарається вас розвеселити.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Книжкова країна.

 Всеукраїнський тиждень дитячого читання розпочався, гасло цього року – «Наближаємо Перемогу з книгою».  До Всеукраїнського тижня дитячого ч...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (3) Виставка робіт (3) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (20) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (10) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (15) Європа (7) здоровий спосіб життя (34) книги (37) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (16) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (16) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (111) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (1) Цікавинки (103) Чорнобиль (2)