середу, 21 квітня 2021 р.

Шарлотта Бронте - заслужений тріумф

  


Шарлотта Бронте - англійська письменниця, яка народилася 21 квітня 1816 року. Авторка відомих романів "Джейн Ейр","Вільєтт", "Вчитель".












Сестер Бронте, було п'ять. На жаль, життя двох старших трагічно обірвалися ще в юному віці. У 1824 році Марія, Елізабет, Шарлотта і Емілі були прийняті в школу, призначену для дочок духовенства в Кауаї-Брідж, - про це подбав батько сімейства, преподобний Патрік Бронте. Умови в пансіоні були настільки невідповідними для юних панянок, що Елізабет і Марія заразилися туберкульозом і раптово померли, Емілі і Шарлотта ж повернулися додому. Трагічний випадок так вплинув на жінку, яка створила «Джейн Ейр», що згодом, описуючи жахи перебування Джейн в Ловудскій школі, вона використовувала свій власний досвід життя в пансіоні.



З юних років дівчатка та їх брат Бренуелл захоплювались літературною творчістю. П'єси, вірші, новели - все це діти придумували і акуратно записували, а в деяких випадках навіть створювали своїми руками справжні книги! Коли майбутній яскравій представниці романтизму і реалізму Шарлотті Бронте було 14 років, вона разом з братом і сестрами Емілі і Енн "видала" кілька номерів під загальною назвою "Журнали для молодих людей".

Одне з таких «домашніх» видань 21 листопада 2019 року було продане на торгах аукціонного дому Drouot в Парижі за 780 тисяч євро. Мініатюрне видання розміром 3,5 на 6,5 сантиметрів, має саморобну шкіряну палітурку і спеціальний футляр. Датується серпнем 1830 року і містить три неопубліковані творів автора на 20 сторінках - «Лист лорда Чарльза Велслі», «Опівнічна пісня» і «Журнал француза».



Пропозицію руки і серця Шарлотта Бронте чула не раз, але на кожне з них письменниця відповідала категоричною відмовою, стверджуючи, що не створена для шлюбу, а крім того, володіє важким і погано уживаним характером, винести який зможе далеко не кожен чоловік. Але після смерті брата і сестер вона залишилася зовсім одна. Так, вона жила в батьківському домі, але не знаходила в батька необхідної їй підтримки. Ймовірно, саме тому Шарлотта відповіла згодою самому неочевидному з претендентів - помічникові батька Артуру Беллу Ніколасу, який кілька разів пропонував їй стати його дружиною.

Всі Бронте померли молодими. Бренуелл помер у віці тридцяти одного року, так і не дочекавшись слави і успіху. Емілі прожила трохи довше брата - на його похоронах авторка «Грозового перевалу» застудилася і через три місяці померла. Слідом за нею пішла і авторка "Незнайомки з Уайлдфелл-Холла" Енн - вона померла в травні 1849 року, причиною смерті став все той же туберкульоз. Шарлотта ж дожила до тридцяти восьми років.

Шарлотта Бронте вважається однією з найталановитіших представниць школи Теккерея, її улюбленого письменника. Володіючи вкрай нервовим і вразливим темпераментом, вона у високому ступені володіла тим, що Гете називає секретом генія - здатністю перейнятися індивідуальністю і суб'єктивним настроєм сторонньої особи. При обмеженому кругозір спостережень, вона з разючою яскравістю і правдою зображала все, що їй доводилося бачити і відчувати. Якщо іноді надмірна яскравість образів переходить в деяку грубість фарб, а зайвий мелодраматизм в положеннях і сентиментальний висновок послаблюють художнє враження, то повний життєвої правди реалізм робить непомітними ці недоліки.

Пропонуємо перевірити як добре ви пам'ятаєте зміст твору "Джейн Ейр"долучившись до вікторини:


Немає коментарів:

Дописати коментар

Книжкова країна.

 Всеукраїнський тиждень дитячого читання розпочався, гасло цього року – «Наближаємо Перемогу з книгою».  До Всеукраїнського тижня дитячого ч...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (3) Виставка робіт (3) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (20) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (10) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (15) Європа (7) здоровий спосіб життя (34) книги (37) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (16) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (16) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (111) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (1) Цікавинки (103) Чорнобиль (2)