неділю, 4 квітня 2021 р.

Морква з гідністю сказала : - У мене заслуг чимало!

  Генеральна Асамблея ООН оголосила 2021 рік Міжнародним роком фруктів та овочів. 
   4 квітня Всесвітній день моркви, почали відзначати з 2003 року.  Мета святкування - підкреслити її користь для здоров’я. Ми підготували корисну та цікаву інформацію про моркву.
   Морквина – справжній диво-овоч. Морква один з найбільш улюблених інгредієнтів класичної Української кухні, але що ми знаємо про цей овоч?
Окультурили моркву близько чотирьох тисяч років тому. Відома вона була в Стародавньому Римі та Греції. Дійшли до наших часів скам’янілі насіння цієї культури, були виявлені археологами при розкопках древніх стоянок людини в Швейцарії.

Перші згадки про використання корінців моркви в їжу відносяться до першого століття нашої ери. Тоді ж були описані її цілющі властивості.
Ранні предки сучасної моркви мали фіолетове коріння. Помаранчева морква з’явилася порівняно недавно. У 16-му столітті її вивели в Нідерландах в честь будинку Оранж, голландської королівської сім’ї. Для цього жовту моркву схрещували з червоною.
За даними наукових досліджень, річна потреба людини в моркві становить 15,5 кг.

Користь
Вміст каротину в моркві перевершує за кількістю всі інші овочі. Каротин вступає у взаємодію з жирами утворює вітамін А (ретинол), тому приймати в їжу її треба з рослинними оліями. Вітамін А сприяє підтримці зору, регенерації шкірних покривів і необхідний для росту скелета.
Вітаміни групи В-відновлюють нервову, систему, підвищують гемоглобін.

Вітамін Н (В7, біотин) — використовується в косметиці, впливає на стан шкірного покриву, волосся, нігтів.

Вітамін Е – (токоферол) — є сильним антиоксидантом.

Аскорбінова (С) і нікотинова (РР) кислоти – підвищують імунітет, покращують стан судин, лікують кровоточивість ясен.

З морквою в організм людини, крім вітамінів, надходить достатня кількість мінеральних речовин і мікроелементів. Морква регулює вуглеводний обмін. У медицині, морква використовується при авітамінозах.

Варена корисніше сирої. Якщо їсти моркву сирою, засвоїться лише 3% бета-каротину, а якщо вареною – 40%.

З насіння моркви отримують ефірну олію і екстракти для ароматерапії і косметики.

Морква – джерело вітаміну А. Надмірна кількість цього вітаміну є отрутою для організму.

Зловживання морквою може привести до алергічних реакцій, пожовтіння шкірних покривів. Не рекомендують вживати в їжу більше 300 грамів овоча на добу.

 Дослідження показали, що морква знижує ризик раку легенів, молочної залози і товстої кишки. У дослідженні Гарвардського університету люди, які їли 5 або більше морквин на тиждень, рідше страждали від інсульту, ніж ті, хто їв тільки одну морквину на місяць або менше. Вживання двох морквин в день знижує рівень холестерину на 20% завдяки пектату кальцію, який зв’язується з жовчними кислотами.
В даний час найбільшим виробником моркви є Китайська Народна Республіка – більше 20 мільйонів тонн на рік.
Морква універсальна за смаком, тому її можна використовувати для різних страв: супів, пирогів та тортів. Додавати моркву до десерту або смузі — це також чудовий спосіб використання її в раціоні. А для того, щоб організм отримував фалькарінол в повному обсязі, моркву необхідно споживати в сирому вигляді або варити чи запікати її цілою, розрізаючи на шматочки вже безпосередньо перед їжею.
Як не дивно, але в деяких країнах Європи моркву вважають фруктом. В Португалії з моркви готують смачне варення, джем та мармелад які експортується по всьому Євросоюзу.
                        
Зберігання
На зберігання залишають найміцніші, не уражені гниллю, не тріснуті коренеплоди, просушують у затінку протягом трьох днів.
                             
Морква добре зберігається в холодильнику або холодній коморі, куди не проникають сонячне світло, покладена в поліетиленовий пакет з отворами. У підвалі — в ящику з піском, при температурі не нижче 0 і не більше 5 градусів.
Морква може зимувати в землі. Це дворічна рослина. Перший рік вона накопичує корисні речовини в корені, а на другий рік цвіте, сіє насіння і в’яне. Більшість овочів потрібно зривати відразу ж, як тільки вони дозрівають, але з морквою можна не поспішати. Деякі городники накривають грядки шаром мульчі і викопують коренеплід у мірі потреби всю зиму! Морквина, що перезимувала, відрізняється більш насиченим і солодким смаком.

 Більш детальну інформацію читайте в журналах "Дім.Сад.Город." "Огородник" завітавши до бібліотеки.

Знаючи про користь моркви, варто не забувати включати її в своє меню: вона дешева, широко доступна і смачна. Насолоджуйтеся її смаком .

                                     









Немає коментарів:

Дописати коментар

"Завжди у моді українська книга"

"Книга — це могутня зброя. Розумна, натхненна. Книга нерідко вирішує долю людини." - писав український публіцист, педагог, письмен...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (40) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (109) Чорнобиль (2)