середу, 28 квітня 2021 р.

"Ритми джазу"


Що таке джаз? Це хвилюючі ритми, приємна жива музика, яка безперервно розвивається і рухається. З цим напрямком, мабуть, не зрівняється жодна інша, і переплутати його з яким-небудь іншим жанром неможливо навіть новачкові. Винахідливість, а також пристрасть, якою наповнені джазові композиції, не має меж. І ось в чому парадокс - почути і дізнатися цю неординарну музику, здатну виразити всю гаму людських почуттів: від безмежної радості до нестримного гніву, можна легко, а ось описати словами не так просто. Багатолика і різноманітна, вона безперервно удосконалюється.



Так що ж таке джаз?

Джаз - це напрямок в музиці, який виник в США на самому початку XX століття. У ньому тісно переплітаються ритми, обрядові співи і робочі пісні афроамериканців, а також гармонійна складова, притаманна музиці білих переселенців. Іншими словами, це імпровізаційний жанр, що з'явився в результаті змішування західноєвропейської і західноафриканській музики.



У чому особливості джазової музики?

Перша і найважливіша особливість - це імпровізація. Музиканти повинні вміти імпровізувати як в оркестрі, так і соло.

Ще одна не менш значуща риса - поліритмія. Ритмічна свобода, мабуть, це найголовніша ознака джазової музики. Саме така незалежність викликає у музикантів відчуття невагомості і безперервного руху вперед.

І звичайно ж біт, тобто регулярна пульсація.
Колискою джазової музики прийнято вважати Новий Орлеан. Саме в цьому американському місті на самому початку двадцятого століття дивовижний наближено-етнічний стиль став значно перетворюватися, стрімко набирати популярність і активно поширюватися по країні.

Яскравими представником «чиказького джазу» є незрівнянний Луї Армстронг і його композиція «Hello, Dolly!», Яка була удостоєна премії «Греммі» і визнана джазовим стандартом.
Джаз в Україні часів СРСР досить довго мав статус напівпідпільної субкультури. Він мусив бути «ідеологічно витриманим» і побутував переважно в ресторанах.

Настав час – і завершилася «епоха» вінілових платівок. У Києві сьогодні функціонують кілька джазових продюсерських агенцій. Лідером серед них справедливо вважається «Jazz In Kiev» на чолі з відомим радіожурналістом, джазовим фахівцем Олексієм Коганом. Агенція проводить осінні фестивалі з однойменною назвою.

Великі джазові фестивалі є також в Одесі («Джаз-Карнавал»), Львові («Jazz Bеz» та «Alfa Jazz Fest»), Харкові («Za Jazz»), проводилися у Донецьку (знаменитий «До#Дж»), Криму (поп-джазовий форум у Коктебелі). Є і менші за масштабами – київська «Єдність», фестивалі у Чернівцях, Вінниці, Кременчуку, Черкасах, Тернополі. Під час таких заходів, як правило, відбувається й чимало супутніх подій: майстер-класи, покази фільмів з історії джазу, виступи свінг-дансерів і степістів, невеличкі музичні пізнавальні заходи для дітей, фотоконкурси та виставки картин на джазові теми, демонстрації музичних інструментів західних виробників, концерти просто неба, зустрічі журналістів з артистами, популяризаторами джазу й організаторами проектів.

Нині джазові кадри готують спеціальні естрадно-джазові факультети й кафедри, зокрема Донецька музична академія імені Сергія Прокоф’єва, Харківський національний університет мистецтв імені Івана Котляревського, Київський національний університет культури і мистецтв, Київський інститут музики імені Рейнгольда Глієра. До слова, останній був «піонером» у цьому плані: факультет джазу в ньому відкрили ще 1980 року.

Перше знайомство з джазом проходить у мистецьких школах.



       
           
Учні та вчителі Київської дитячої музичної школи №1 долучилися до проведення дня джазу, і зробили записи чудових джазових композицій у їхньому виконанні.

Цікаві факти

- Перший запис із джазовою музикою був зроблений в Нью-Йорку в 1917 році, проте не афроамериканськими,а білими музикантами.

- Походження терміна джаз досі не встановлено, але варіантів дуже багато : від французького слова - як балаканина, від англійського слова - як переслідування, на африканському діалекті - звучання барабанів.

- Епохою джазу називають двадцяті роки минулого століття, а її королем Пола Уайтмен.

- Типовими джазовими інструментами є барабани, гітара, піаніно, саксофон, труба, кларнет, тромбон і контрабас.

- Організація Об'єднаних Націй назвала 30 квітня офіційним Міжнародним днем ​​джазу.

Підведемо підсумки цікавою вікториною 👇

Немає коментарів:

Дописати коментар

“Не може існувати наша мрія, коли загублена історії перлина”

  Сьогодні відзначається Міжнародний день пам’яток та визначних місць та День пам’яток історії та культури в Україні.З метою популяризації к...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (10) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (15) Європа (7) здоровий спосіб життя (35) книги (37) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (114) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (106) Чорнобиль (2)