середу, 19 січня 2022 р.

"О перло дивне кримської землі"

ХХ століття виявилося досить буремним для корінного населення Криму. Кримські татари боролися за свою державність, і Михайло Грушевський, як голова Української Центральної Ради, особисто надавав їм всіляку підтримку в національному самовизначенні.

20 січня 1991 року у Криму було проведено референдум, в результаті якого мешканці півострова висловились за надання йому статусу автономної республіки у складі України.

Короткочасне існування «Республіки Крим» показало, що російські правлячі кола не спромоглися анексувати цю територію України, спираючись на підтримку більшої частини її населення, яке було дезорієнтоване примарними перспективами кращого життя в межах Російської Федерації. Анексія півострова виявилася можливою тільки у формі прямого силового втручання з порушенням усталених норм міжнародного права.
Крим - багатонаціональний край, колиска для багатьох народностей. А скільки за свою історію ця земля прийняла як добрих гостей різних переселенців. А яких тільки культур не увібрали в себе ці дійсно родючі звичайних, мускатних та ізабельних сортів винограду землі?

Більш детальніше познайомитися з Кримом завітали до нашої бібліотеки учні школи 324 та 159. Всі разом здійснили віртуальну подорож по кримським стежкам, з допомогою книжок і ілюстрацій, які представлені на виставці в бібліотеці. Переглядали відео-подорож  Кримом, підготовлену бібліотекарями, відгадували вікторину, пограли в літературну гру, за допомогою Qr кодів шукали пам'ятки культури, дізналися, як привітатися на  на кримськотатарській.



Кримський півострів — це унікальний півострів, на невеликій території якого зустрічаються відразу три природні і кліматичні зони: степ, гори і південний берег Криму.

Цікаві факти.

У середні століття в гірському Криму існувало князівство Феодоро, знать цієї держави була нащадками готів, які прибули до Криму в епоху Великого переселення народів. Мандрівники, які знали німецьку мову, відзначали, що населення говорить на діалекті німецької мови. Столиця Мангуп – це велика фортеця, розміщена на гірському плато. Вона була захоплена турками в 1475 році, після чого князівство припинило своє існування.

Найстарішим театром є античний театр у Херсонесі, який був побудований наприкінці IV століття до нашої ери.
У Криму невеликі, але дуже мальовничі гори. Найвища гора — Роман-Кіш, висота — 1545 метрів.
Найдовша печера — Червона печера (Кизил-Коба), вона має довжину 16 кілометрів.
Найбільший печерний зал на півострові знаходиться в печері Мармурова. Його площа — 5000 квадратних метрів, об’єм — 50 тисяч кубічних метрів.
У Кримських горах розташовані заповідники — Кримський природний заповідник, Орлиновський заказник, Заповідний буковий гай, Гірський масив Чатир-Даг.


На Сімферопольському водоймищі споруджена найбільша в Європі гребля. Її висота 40 метрів, довжина – 554 метра, ширина – 10 метрів. Оскільки гребля стоїть на вапняках, який має багато тріщин, під греблею пробурили понад 200 свердловин глибиною 25 метрів, у кожну з яких закачали під високим тиском цемент.
Коли йдеться про культурну спадщину кримських татар, зокрема архітектурну, зазвичай згадують Ханський палац в Бахчисараї. Але існує ще одна перлина - соборна мечеть Джума-Джамі, розташована в Євпаторії.
Ця мечеть була однією з головних у Кримському ханстві. Сьогодні вона вважається шедевром світової ісламської архітектури XVI століття.
Крим — це музей просто неба. Його територію можна досліджувати нескінченно, відкриваючи собі все нові й нові пам'ятки, створені природою і людиною.





Немає коментарів:

Дописати коментар

“Попіл Чорнобиля”

    Сьогодні в Україні відзначають 38-му річницю аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала однією з найстрашніших катастроф за всю історію яде...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (109) Чорнобиль (3)