четвер, 27 січня 2022 р.

Творець країни Задзеркалля (190 років від дня народження Льюїса Керролла, 27 січня)

В нашій бібліотеці, до 190 річчя від дня народження Льюїса Керролла  представлена виставка. Льюїс Керролл / Lewis Carroll - творчий псевдонім видатного британського письменника, математика, логіка, диякона, фотографа Чарльза Доджсона / Charles Dodgson. 
 27 січня 1832 року в будинку парафіяльного священика в селі Дарсбері , графство Чешир - народився Льюїс Керролл.
  Вчитися почав удома, показав себе розумним та кмітливим. Його освітою займався батько. У травні 1850 був зарахований в Крайст-Черч , один з найбільш аристократичних коледжів при Оксфордському університеті , і в січні наступного року переїхав в Оксфорд. Навчався не дуже добре, але завдяки визначним математичним здібностям після здобуття ступеня бакалавра виграв конкурс на читання математичних лекцій у Крайст-Черч. Він читав ці лекції протягом наступних 26 років. Письменницьку кар'єру розпочав під час навчання у коледжі. У 1854 році його короткі гумористичні та сатиричні оповідання почали друкувати популярні журнали The Comic Times та The Train, під псевдонімом «Льюїс Керролл».  До дитячих захоплень письменника входили прогулянки околицями зі спусками в покинуті шахти. Мабуть, так зародилася ідея з падінням Аліси в кролячу нору.
Під своїм справжнім ім'ям він випускав книги з математики, геометрії, математичної логіки, матричної алгебри – лише близько 12 наукових праць. У книзі " Логічна гра " (1887) він вперше представив логіку інтерактивно за допомогою діаграм, а в " Символічній логіці " (1889) застосував координатний метод. 
Льюїс Керролл , був людиною епохи Відродження в епоху Вікторіанства.
Він прославився завдяки своїм книгам " Аліса в Країні чудес " та " Аліса в Задзеркаллі ". 






4 липня 1862 Чарльз Доджсон (Льюіс Керролл) склав неймовірну казку про пригоди Аліси. 
До Різдва 1864 року подарунок Алісі Лідделл був готовий - вигадливо оформлений рукопис «Пригоди Аліси під землею» з 37 ілюстраціями автора: в ранній юності Доджсон, серйозно подумував стати художником.
На прохання маленької Аліси Лідделл, перед розставанням одного вечора маля сказала: «Містер Доджсон, як би мені хотілося, щоб ви записали для мене пригоди Аліси». Так і з'явилася казка про  Алісу,  яка спочатку називалася "Пригоди Аліси під землею".

 «Аліса в Задзеркаллі» – надзвичайно захоплюючий, казковий твір про подорожі дівчинки Аліси в чарівну країну Задзеркалля, де все було навпаки: вчинки, слова, думки.
У 1963 році рукопис потрапив у видавництво, де автору відразу ж запропонували його надрукувати. Книга мала гучний успіх серед дітей, і серед дорослих. Декілька років її щорічно перевидавали, що приносило автору стабільний дохід. 
У 1876 році була з успіхом опублікована його фантастична поема « Полювання на Снарка ». 
Залишивши в 1881 викладацьку діяльність, Льюїс Керролл продовжував жити в Оксфорді до самої смерті. У 1889 та 1893 він опублікував дві частини свого останнього роману « Сільві та Бруно », але великого успіху вони не мали. 

Багато чого в ньому знаходили дивним. Наприклад, його одержимість постановочними фото. Обов'язково з перевдяганнями, з довгим підбором пози – і те, що на час зйомок він перетворювався з милого молодого професора на майже тирана.
Цікаві факти.

Чарльз Лютвідж Доджсон винайшов спосіб писати у темряві.
В 1891 він винайшов ніхтограф. Пристрій є картою з 16 квадратними отворами (в два ряди по вісім), до якої додається посібник для користувача, що допомагає вводити стенографічний код, що складається з точок і штрихів. Також Доджсон вважав цей пристрій корисним для сліпих.

Цікава ідея
Саме Льюїсу Керролу ми зобов’язані в тому, що маємо книги такими (в обкладинці), тому що свого часу коли він отримав свою книгу з друкарні того часу він сказав, звернувшись до видавця: «Надрукуйте на обгортці назву і автора, тоді книгу не треба буде виймати з неї. »

Льюїс Керролл з самого дитинства любив ляльковий театр, і навіть змайстрував свій власний. У той час було дуже актуально спостерігати за ляльковими героями.  Ще в дитинстві маленький Льюїса виявився талант сценариста, в його ляльковому театрі народжувався світ чарівництва і веселощів.
 
 
Льюїс Керролл помер у результаті пневмонії 14 січня 1898 року у віці 65 років у будинку своєї сестри в Гілдфорді, де і був похований.   


Немає коментарів:

Дописати коментар

Книжкова країна.

 Всеукраїнський тиждень дитячого читання розпочався, гасло цього року – «Наближаємо Перемогу з книгою».  До Всеукраїнського тижня дитячого ч...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (3) Виставка робіт (3) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (20) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (10) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (15) Європа (7) здоровий спосіб життя (34) книги (37) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (16) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (16) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (111) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (1) Цікавинки (103) Чорнобиль (2)