четвер, 6 січня 2022 р.

“На Різдво Христове янгол прилетів”

На Різдво Христове ангел прилетів,
Він летів по небі, миру возвістив:
"Всі люди радійте, в цей день торжествуйте,
Святеє Різдво!"

 
Різдво Христове — велике християнське свято, день Народження Ісуса Христа та одне з найважливіших свят у році, що має багатовікові традиції. Але чи знаємо ми свої власні традиції?

Православні і греко-католики України відзначають свято за старим стилем – юліанським календарем -7 січня.
Розпочинається Різдво в опівніч після Святвечора між 6 і 7 січня. У давнину, це була Коляда - свято народження Сонця. З прийняття м християнства його було приурочено до народження Ісуса Христа.
Цього дня, за біблійним переказом, у хліві у Віфлеємі в Діви Марії народився Ісус Христос. Першими привітати Спасителя прийшли пастухи, які дізналися про радісну подію від ангела, що явився їм. Пізніше зі своїми дарами – золотом, ладаном і смирною – на світло Віфлеємської зірки зі Сходу прибули волхви-мудреці.
  У ніч перед Різдвом закарпатський ґазда
виходить «полякати» сокирою дерева, які не приносять гарного врожаю, обіцяючи при цьому зрубати їх. Добрий господар цього дня обходить худобу і добре її годує, адже існує повір'я, що худоба цього вечора розмовляє між собою і 
може поскаржитися Богові на свого господаря, тому його треба задобрити. Після обходу в будинок заносять сніп жита – Дідух. Вважається, що Дідух символ урожаю, тому
ставлять його на почесне місце у кутку під образом.


Цікавою традицією в надвечір’я Різдва є Свята Вечеря або «Багата кутя» (святкується 6 січня), до якої обов’язково входять дванадцять (за кількістю апостолів) пісних страв, кожна з яких має свій символ. За святковим столом збирається вся родина, промовляючи слова: «Христос Рождається! Славімо його!»
  Наші предки вірили, що у Святвечір суха трава набуває магічну силу.
 У старовину стіл вистилали соломою, а долівки дому сіном. Крім сіна, під скатертиною належало розкласти обереги: часник – «щоб не приступала до хати нечиста сила», зерно – «щоб був добрий урожай», а також гроші – «щоб добробут в хатi тримався». За давнім звичаєм, на стіл ставили зайву тарілку з ложкою, адже напередодні Різдва на сімейну трапезу в будинок зліталися душі померлих родичів. Часник та мед – це символи здоров’я. 

За святковий стіл родина сідала з появою на небі першої зірки.  Перш ніж  почати вечеряти, необхідно було вшанувати померлих предків. Хазяїн виголошував молитву, інші члени родини повторювали за ним. 
 Головною стравою є Кутя – символізує єднання з Богом. Також на столі має бути борщ, риба, гриби, вареники, узвар. Господар першим сідає за стіл, запалює різдвяну свічку і благословляє вечерю, після чого куштує кутю і роздає її родині.
 
У Прикарпатті й Закарпатті, пекли особливий обрядовий хліб - карачун (керечун,крайчун). Особливість хліба – він має бути пісним, і з "пупком" – заглибленням по центру. У різних регіонах його наповнюють хто медом, хто зерном з останнього врожаю, хто колосками пшениці, а під нього кладуть гроші.
 І найпрекрасніша традиція – колядки. У різних регіонах України вони відмінні, як і час для колядування – десь прийнято колядувати уже на Святвечір, а десь уже на Різдво та навіть наступний день. Адже це триденне свято. Часто вони носять із собою на палиці велику зірку – вона символізує Віфлеємську, яка ознаменувала народження Христа.
Давню традицію має й український звичай від Різдва виступати з вертепом. Є підстави думати, що вже в XVII-му столітті українці виставляти на Різдво вертепну драму — це був загальновідомий і по всій Україні поширений звичай.


Саме від Різдвяного святвечора починаються два тижні святок, які тривають аж до Водохреща, 19 січня.

Різдво – світле свято добра та милосердя. Цього дня варто допомагати дітям-сиротам, бідним, хворим – усім, хто з якоїсь причини позбавлений святкових радощів.

Ось таке воно – Українське Різдво! Бережімо і шануймо традиції нашого народу!


Немає коментарів:

Дописати коментар

"Жовті пелюстки дива!" - майстер клас.

Майстер клас "Жовті пелюстки дива!" - виготовлення картини з вовни.  Сьогодні в теплій, затишній, спокійній атмосфері, в нашій біб...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (10) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (15) Європа (7) здоровий спосіб життя (35) книги (37) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (114) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (105) Чорнобиль (2)