середу, 12 січня 2022 р.

Невтомний сівач на українознавчій ниві (Іван Іванович Огієнко, 13 січня)

Не питай,
Чого в мене заплакані очі,
Чого часто тікаю я в гай
І блукаю я там до півночі,
Не питай, не питай, не питай.

До 140-річчя від дня народження відомого 
 українського вченого,  громадського і церковного діяча, мовознавця, лексикографа, педагога - Івана Івановича Огієнка в бібліотеці представлена книжкова виставка.
 
Іван Огієнко (Митрополит Іларіон), народився у містечку Брусилові Радомишльського повіту Київської губернії
15 січня 1882 року. Незважаючи на важкий матеріальний стан родини хлопець зміг закінчити у рідному містечку початкову школу і у 1896 році вступити до Київської військово-фельдшерської школи, заради чого вони з матір’ю подолали відстань від Брусилова до Києва пішки.
16 год 34 хв. ( ~81,4 км )
По закінченні цієї школи він почав шестирічну обов’язкову службу в лікарні з обов’язком вступити на медичний факультет Університету Святого Володимира в Києві, а згодом І.І.Огієнко переходить на історико-філологічний факультет. 
     З 1905 року починається його активна наукова та громадська робота, зокрема співробітництво в київських виданнях («Громадська думка», «Рада»), участь у діяльності «Просвіти» та заснованому М. Грушевським Науковому товаристві імені Шевченка в Києві. 
   В 1909 році І.І.Огієнко з відзнакою закінчує повний курс навчання в університеті, а вже в 1911 році його затверджують на кафедрі російської мови та літератури професорським стипендіатом.

У жовтні 1940 року на соборі українських православних єпископів І.І.Огієнко висвячений (під ім’ям Іларіон) архієпископом Холмським і Підляським. Тільки за 1940–1941 роки Митрополит Іларіон спромігся повернути 62 церкви та відновити 117 парафій, які у довоєнний період було забрано у православних і переосвячено у католицькі храми. В усій єпархії було введено українську мову, яка фактично набула офіційного статусу. Саме стараннями Івана Івановича Огієнка було віднайдено Холмську Чудотворну ікону Божої Матері і 3 березня 
1943 року урочисто внесено до кафедрального собору Холма. Його діяльність на Холмщині вимушено перервалася у 1944 році, коли німці, відступаючи, примусово евакуювали керівництво української православної церкви, що діяло на території Польщі.

Іван Огієнко перекладав Біблію українською, складав словники, керував міністерством освіти УНР, а потім Українською автокефальною православною церквою.

Він був першим з українців, хто виокремив 
 "рідномовну політику" в окрему науку.

Іван Огієнко - один із перших науковців, хто аргументував вживання прийменника "в", а не "на" Україні.


Його перу належать такі ґрунтовні шевченкознавчі праці: «Перше видання революційних віршів Тараса Шевченка (1960 рік), «Словник Шевченкової мови» (1961 рік), «Релігійність Шевченка» (1964 рік) та чимала кількість статей у його канадському часопису «Віра й Культура» (1953 — 1967 роки).




Премія імені Івана Огієнка - друга в Україні багатогалузева премія після Шевченківської і виплачується за заслуги у розвитку національної духовної культури, утвердження української державності, міжнаціональної та міжконфесійної злагоди у п’яти номінаціях: «Література», «Мистецтво», «Освіта», «Наука», «Громадська, політична та духовна діяльність». Вручається з 1995.

У 2003 році в Києві створено Фундацію імені митрополита Іларіона. Фундація, насамперед, намагається повернути в Україну величезну творчу спадщину мислителя та його подвижників.








Немає коментарів:

Дописати коментар

Книжкова країна.

 Всеукраїнський тиждень дитячого читання розпочався, гасло цього року – «Наближаємо Перемогу з книгою».  До Всеукраїнського тижня дитячого ч...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (3) Виставка робіт (3) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (20) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (10) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (15) Європа (7) здоровий спосіб життя (34) книги (37) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (16) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (16) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (111) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (1) Цікавинки (103) Чорнобиль (2)