середу, 5 травня 2021 р.

"Щоб у душі не гаснув вогник мрій"

5 травня відзначається Міжнародний день боротьби за права осіб з інвалідністю — людей, які, як ніхто, потребують підтримки оточуючих. Інваліди, або ж люди з обмеженими можливостями, як прийнято називати цю категорію людей в Європі, є повноцінними членами суспільства. Однак часто їх права порушуються більше, ніж права інших людей. І це не повинно залишатися без уваги, оскільки демократичне суспільство не сприймає дискримінації за будь-якими ознаками.
Цей день покликаний звернути увагу людей на проблеми, пов’язані із захистом прав людей з обмеженими можливостями.
Розмір державної соціальної допомоги 
Допомога особі, яка доглядає за хворою дитиною
надається у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність  2021 рік:
з січня 1 769,00
з липня 1 854,00
з грудня 1 934,00
Щомісячна грошова допомога особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу: 
Розмір допомоги на догляд розраховується як різниця між трьома прожитковими мінімумами на кожного члена сім'ї та середньомісячним сукупним доходом сім'ї за попередні шість місяців, але не може бути більше, ніж прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць.
  Законом України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю» визначено право на матеріальне забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України та соціальний захист осіб з інвалідністю з дитинства та дітей з інвалідністю шляхом встановлення державної соціальної допомоги у відсотках від прожиткового мінімуму.

Розмір державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю у 2021 році буде розраховуватися з урахуванням норм вищезазначеного Закону та статтею 7 Закону з урахуванням норм Закону України від 03.10.2017 № 2148-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» та постанови Кабінету Міністрів України від 26.03.2008 № 265 «Деякі питання пенсійного забезпечення громадян» (зі змінами):

Державна соціальна допомога:
- особам з інвалідністю з дитинства І групи підгрупи А з надбавкою на догляд:
з січня    4 830,80
з липня   5 062,80
з грудня  5 280,80

- особам з інвалідністю з дитинства І групи підгрупи Б з надбавкою на догляд:
3 538,00
3 708,0
3 868,00

- особам з інвалідністю з дитинства ІІ групи:
1 769,00
1 854,00
1 934,00

- одиноким особам з інвалідністю з дитинства ІІ групи, які за висновком медико-соціальної експертної комісії потребують постійного стороннього догляду з надбавкою на догляд:
2 741,95
2 873,70
2 997,70

- особам з інвалідністю з дитинства ІІІ групи
1 769,00
1 854,00
1 934,00

- одиноким особам з інвалідністю з дитинства ІІІ групи, які за висновком медико-соціальної експертної комісії потребують постійного стороннього догляду з надбавкою на догляд:
2 388,15
2 502,90
2 610,90

- на дітей з інвалідністю віком до 18 років:
1 769,00
1 854,00
1 934,00

- на дітей з інвалідністю підгрупи А віком до 6 років з надбавкою на догляд:

4 119,80
4 317,30
4 503,80

-на дітей з інвалідністю віком до 6 років з надбавкою на догляд:
2 198,80
2 304,30
2 403,80

- на дітей з інвалідністю підгрупи А віком від 6 до 18 років з надбавкою на догляд:

4 830,80
5 062,80
5 280,80

- на дітей з інвалідністю віком від 6 до 18 років з надбавкою на догляд:

2 435,80
2 552,80
2 662,80

- на дітей з інвалідністю віком до 18 років, захворювання яких пов’язане з Чорнобильською катастрофою:
1 857,45
1 946,70
2 030,70

на дітей з інвалідністю підгрупи А, захворювання яких пов’язане з Чорнобильською катастрофою, віком до 6 років з надбавкою на догляд
4 738,95
4 966,20
5 180,70

на дітей з інвалідністю, захворювання яких пов’язане з Чорнобильською катастрофою, віком до 6 років з надбавкою на догляд:
2 817,95
2 953,20
3 080,70

- на дітей з інвалідністю підгрупи А, захворювання яких пов’язане з Чорнобильською катастрофою, віком від 6 до 18 років з надбавкою на догляд:
5 449,95
5 711,70
5 957,70

на дітей з інвалідністю, захворювання яких пов’язане з Чорнобильською катастрофою, віком від 6 до 18 років з надбавкою на догляд:

3 054,95
3 201,70
3 339,70


За офіційними даними, в Україні проживають близько 2,5 мільйонів людей зі статусом осіб з інвалідністю. Щороку їх 
кількість збільшується.

:

Конвенція про права осіб з інвалідністю — міжнародний договір ООН про права людини, спрямований на захист прав та гідності людей з обмеженими можливостями. Сторони Конвенції зобов'язані сприяти, захищати та забезпечувати повне здійснення своїх прав людьми з обмеженими можливостями та забезпечити повну їх рівність перед законом. Конвенція слугує головним каталізатором у глобальних змінах ставлення до людей з обмеженими можливостями не як до об'єктів благодійності, медикаментозного лікування та соціального захисту, а як до повноправних та рівноправних членів суспільства з правами людини. Конвенція стала першим договором про права людини у XXI столітті.
 
Ця книга містить стислий виклад Конвенції про права осіб з інвалідністю. З неї ви дізнаєтесь, які права та обов'язки має кожна людина. Довідаєтесь, яких заходів повинні вживати держави-учасниці, аби сприяти здійсненню дітьми з інвалідністю своїх прав. А також зрозумієте, що можна зробити для того, щоб змінити ситуацію на краще.
На жаль, життя людей з обмеженими фізичними можливостями, в нашій країні, продовжує залишатися дуже складним. Такі проблеми, як недолік спецпристосувань для пересування, складність отримання освіти, брак робочих місць і невелика грошова допомога, позбавляють осіб з інвалідністю можливості вести повноцінний спосіб життя й ізолюють їх від суспільства.


  Будьте свідомими, про особливості таких людей читайте в книгах:
 Художні книги про людей з обмеженими можливостями. 
«Метелики у крижаних панцирах» – повість Оксани Радушинської про дівчинку-підлітка, прикуту до візка після автомобільної катастрофи, у якій загинули її батьки. Чи зможе героїня знайти справжніх друзів і навіть перше кохання? Чи зможе відкритись світові, перебуваючи у панцирі зі страху перед людським нерозумінням, перешіптуванням за спиною? Чи зможе довести усім довкола і насамперед собі, що найважливіше – людська гідність.

П’ять кроків і в жодному разі не ближче. Інакше це може вбити Стеллу. Чому? Рідкісна хвороба, яка з дитинства не давала жити нормальним життям. Не наближайся, не варто. Незабаром на неї чекає операція, і нарешті все буде добре. Та все одно тримай дистанцію. Коли тобі хочеться обійняти її чи торкнутися волосся — не наближайся до неї, Вілле. Ти саме той, кого вона мусить уникати попри все. Навіть один твій подих може зруйнувати все її життя. Якщо ти хочеш, щоб вона жила, — тримайся на відстані. Але я знаю, ти не можеш. Чому саме ти закохався в неї? Чому вона покохала саме тебе? Разом — не можна. Окремо 1 неможливо…


У повісті Сліпий музикант зачіпається питання людського щастя. Головний герой Петрусь незрячий від народження. Та незважаючи на цей ґандж хлопчик жодним чином не заміряється скніти й конати у темряві неозорого світу. Він має покликання і рухається до своєї мети крізь терни і випробування. А цьому сприяють його щирі прагнення бути щасливим.


!!!!Відомий роман вірменської авторки Маріам Петросян скоро з’явиться у видавництві #книголав. Книжка не лишає байдужим жодного читача, вона вражає своїми незвичними та багатогранними героями, атмосферою, що наповнена, як теплом, так і сильною пітьмою. «Дім, у якому…» — це епічна доросла казка. Сюжет розгортається в особливому центрі для дітей з інвалідністю, в якому вони існують у повній ізоляції від навколишнього світу. Тут немає нічого спільного із реальним життям. Немає імен — тільки прізвиська. Немає соціальних норм — тільки власні закони та ієрархія. Немає віри — тільки легенди. А найбільше легенд ходить про цей самий Дім. Він тут є окремим персонажем, впливовим та глибоким. Для загублених юних душ, що в ньому проживають, цей Дім вже не просто тимчасовий притулок. Це цілий Всесвіт. Книжка перекладена на понад десятьма мовами, має низку нагород та велику кількість шанувальників.

Історія присвячена Чарлі - розумово відсталому працівникові хлібопекарні, який мріє навчитися краще читати і писати. Він погоджується взяти участь в експерименті двох вчених щодо підвищення інтелектуальних можливостей.

«Чому все твердять мені, що я стаю людиною? Я був людиною завжди, навіть до того, як мене торкнувся ніж хірурга »
Книга має немало екранізацій, одна з яких навіть отримала премію "Оскар" за ліпшого актора.

Головний герой роману Віктора Гюго, кульгавий і горбатий дзвонар Квазімодо, ще в дитинстві був підкинутий до церкви. Його любов до дзвонів привела до того, що він оглух. Автор доводить до гротеску зовнішню непривабливість героя: тут і горби з усіх боків, і незграбність, і величезна бородавка на обличчі. Незважаючи на це, саме Квазімодо підноситься над іншими персонажами книги і демонструє вміння любити і співчувати. Звиклий до знущань з боку людей, він відданий лише одній людині - батькові Фолля, колись яка усиновила його.

«Кривому гірше, ніж сліпому. Він знає, чого він позбавлений »


Психологічна проза Тетяни Корнієнко «Недоторка» – про дівча з неврозом нав’язливих станів. 14-літня Аля одержима чистотою і боїться бруду. У побуті юнка вже більш-менш дає раду своїм «відхиленням» (не їздить ліфтом, наприклад, і має при собі пляшечку з дезінфектором). Але тут трапляється просто катастрофа – Аля закохується. Точніше, у книжці нагнітається відчуття, що тієї катастрофи не уникнути. Бо як же, наприклад, цілуватися, якщо навколо мікроби! (Якось та дасть собі раду, натякну…) Кумедна історія про проблеми цілком реальні й дуже невеселі.

Аманда нетерпляче чекає нового навчального року. Може, тепер їй нарешті вдасться розлюбити Адама, який, здається, зовсім не звертає на неї уваги. А ще цього року її клас має опікуватися першокласниками. Та Аманда не знає, що її підопічним натомість стане новий однокласник Ларс із синдромом Дауна. Перед дівчиною непросте завдання: вона не тільки має знайти спільну мову з Ларсом, який може стати їй веселим та вірним другом, а й захистити його від можливих цькувань...
 У дитинстві багато хто з нас ведуть внутрішній діалог із самим собою або уявним другом. Наскільки це страшно? Наскільки це правильно?   Дана книга відображає непізнаний світ головного мозку, адже скільки досліджень про нього написано, але всі механізми роботи мозку до цих пір повністю не вивчені і непізнано.   Історія Біллі Міллігана написана на основі реальної історії і в цьому творі ми поринаємо у світ множинних особистостей однієї людини.           Враження про цю книгу суперечливі - з одного боку цікаво читати про множинних особистостях, з іншого боку - страшно стає, що таке є в нашому світі, і не знаєш як це проявиться в спілкуванні з друзями, знайомими і рідними.

   Хоча люди з інвалідністю обмежені фізично, вони безмежні у своїх здібностях, талантах і прагненні до самовираження. Завдяки величезній силі духу й волі, ці люди досягають успіхів у найрізноманітніших сферах. Час показав, що дуже часто люди з обмеженими фізичними можливостями можуть досягти навіть більшого, ніж зовсім здорові люди.





Немає коментарів:

Дописати коментар

Книжкова країна.

 Всеукраїнський тиждень дитячого читання розпочався, гасло цього року – «Наближаємо Перемогу з книгою».  До Всеукраїнського тижня дитячого ч...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (3) Виставка робіт (3) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (20) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (10) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (15) Європа (7) здоровий спосіб життя (34) книги (37) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (16) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (16) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (111) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (1) Цікавинки (103) Чорнобиль (2)