четвер, 27 травня 2021 р.

"Рідний Київ - великий, красивий. Він розкинувся понад Дніпром."

В останню неділю травня кияни святкують День міста.

  482 рік — офіційно прийнята дата заснування Києва полянським князем Києм, його братами Щеком і Хоривом та сестрою Либідь, згідно з легендою про заснування Києва.
  Назва Києва походить від імені Кия — найстаршого з трьох братів, яких вважають засновниками головного міста України-Русі. Одна із цих легенд дійшла до нас у літописі ХІІ ст. «Повість минулих літ».


У IV-VI сторіччях представники різних племен і народів прибували до столиці найбільшої і наймогутнішої держави світу — Візантії, укладаючи угоди з її володарями. Важливим епізодом із легендарного життя князя Кия стала його подорож до Константинополя, де він був прийнятий імператором, імовірно Зеноном.


Літопис "Повість минулих літ" повідомляє про наступне: " ...... Деякі ж, не знаючи, кажуть, що Кий був перевізником,   нібито тоді біля Києва був перевіз з тієї сторони Дніпра, тому й говорили: "На перевіз на Київ". Проте коли б Кий був перевізником, то не ходив би до Царгорода. А втім, цей Кий княжив у роді своєму і ходив він до царя — не знаємо лишень до котрого, але знаємо, що великі почесті, як оповідають, віддав йому той цар, при якому він приходив" (Нестор Літописець).


   День народження Києва вперше відсвяткували в 1982 році, коли місту виповнилося 1500 років. Офіційно свято відзначили 31 травня 1987 року. З 1984 року на Андріївському узвозі проводять традиційні вернісажі. З 1991 року Київ святкує день міста, як столиця незалежної України.

У Києві збереглося багато історичних визначних пам'яток, стародавніх культурних місць, музеїв, театрів, садів і
 парків. Одним з надзвичайних місць є Собор Святої Софії, споруджений далекого 1037 року. У всі часи цей шедевр архітектури привертав увагу людей усього світу.
Перша бібліотека, що зібрана Ярославом Мудрим, була розташована саме тут.
В середині ХI століття було засновано Києво-Печерську лавру з Успенським собором (закладено у 1073 році, зруйновано у воєнне лихоліття 1941 року, відновлено у 2001 році) ) і Троїцькою надбрамною церквою.
Лавра стала великим духовним осередком Київської Русі – тут писали книжки, розвивалося малярство, церковний спів, медицина.


  До речі, пальма першості по відвідуванню належить заповіднику "Києво-Печерська Лавра", на території якої розташовані печери з мощами святих і Музей мініатюр з підкованою блохою. Лавру відвідують близько мільйона туристів на рік.
   Визначною пам'яткою є Андріївська церква, побудована в 1749-1754 роках видатним архітектором Бартоломео Растреллі в стилі бароко, характерним для архітектури ХVII-XVIII століття. Запозичений із західноєвропейської архітектури, цей стиль під впливом місцевих традицій набув унікальних національних ознак.

Серед інших пам'ятників архітектури знамениті Золоті Ворота (побудовані в 1037 році).

Маріїнський палац (ХVІІІ століття).
Національний театр опери і балету імені Тараса Шевченка (1901 рік) та багато інших.
  У числі рекордів Києва - найстаріша підземка в Європі з найглибшої в світі станцією "Арсенальній" (105 метрів). За легендою, в тунелях поруч зі станцією побудовані таємні притулки для членів правлячої верхівки, а деякі підземні коридори ведуть до підвалів заводу "Арсенал".

Єдиний в світі музей тролейбусного талончика знаходиться в Києві на вулиці Прорізній. У музеї зібрана найбільша в світі колекція проїзних квитків.
Також на честь Києва назвали астероїд, який був відкритий в Кримській обсерваторії 28 серпня 1973 року - "2 171 Київ".
Ну і, звичайно, наш любий Київ був оспіваний у віршах





Немає коментарів:

Дописати коментар

“Попіл Чорнобиля”

    Сьогодні в Україні відзначають 38-му річницю аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала однією з найстрашніших катастроф за всю історію яде...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (109) Чорнобиль (3)