неділю, 30 травня 2021 р.

"Курити - це не значить бути дорослим!"


31 травня – Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням.
В рамках кампанії Всесвітнього дня без тютюну, в бібліотеці відбувся інформаційний день, спрямований на зниження захворюваності і смертності, що спричинені вживанням тютюну.
Для наших відвідувачів, бібліотекарі розповіли скільки шкоди приносить , які негативні наслідки має особливо для молоді, про хвороби, які виникають
після тютюнопаління.


Що ми вдихаємо із сигаретним димом?
Тютюн містить понад 4 тисячі компонентів, зокрема чадний газ, нікотин та його похідні, смолу, котінін, полоній, кадмій, поліциклічні ароматичні вуглеводи та інші сполуки, багато з яких є канцерогенами. Ми вдихаємо їх і при затяжці, і від диму цигарки, і від диму чужої цигарки та видоху курця, а також поглинаємо шкірою.
Хвороби, які виникають внаслідок куріння.

Курніння може спровокувати астму та хвороби дихальних шляхів, коронарну хворобу серця, інфаркт, інсульт, захворювання судин, аневризму аорти.

Куріння також може стати причиною онкологічних захворювань. Пухлини, що з’являються внаслідок куріння, найчастіше уражають ротову порожнину, гортань, стравохід, трахею, бронхи, легені, шлунок, підшлункову залозу, нирки, товсту кишку, сечовий міхур, шийку матки та спинний мозок.
Внаслідок куріння також може розвинутись остеопороз, катаракта та сліпота, парадонтози.
Куріння також може стати причиною безпліддя та імпотенції.
6 органів, які ви вбиваєте курінням сигарет. 
Шкіра
Куріння по-різному шкодить шкірі.

Курець спершу помічає косметичні зміни на кшталт мішків під очима, жорсткість шкіри, зморшки та розтяжки – все випливає з вмираючої еластичності шкіри.
Згодом небезпеки для здоров'я ростуть.

Серед "важких" наслідків – рак шкіри, бородавки, псоріаз та гірше заживання ран.


Очі
Науковці з’ясували, що куріння сигарет призводить до ряду станів, пов’язаних з втратою зору: віковою макулярною дегенерацією, катарактою, глаукомою, діабетичною ретинопатією та синдромом сухого ока.

Регулярний сигаретний дим перед очима може сушити ваші очі та подразнювати їх.

Печінка

Вчені дослідили, що близько половина випадків раку печінки є результатом куріння.

Наскільки страшний рак легень?
Рак легень, із яким у багатьох асоціюється куріння, - третя за поширеністю причина передчасної смертності в Україні.
Це найпоширеніший тип раку серед чоловіків - майже кожен четвертий випадок.
     Водночас у більшості випадків раку легень можна запобігти.

Серед людей із раком легень ніколи активно не курили 10-25%. Причинами розвитку раку в них можуть бути спадковість, гормональний фон, контакт із побутовим димом, забруднене повітря та іонізуюче випромінювання.
Який зв'язок між курінням та серцево-судинними хворобами?
Куріння є одним із факторів ризику хвороб серця.


У 17-25% випадках серцево-судинні хвороби розвиваються саме через нього. Куріння підвищує ймовірність коронарної хвороби серця чи інсульту в 2-4 рази. Чому так?
Коли людина курить, в тілі починаються вільнорадикальні процеси.


Це ланцюгові реакції пошкодження молекул, в тому числі - устилки кровоносних судин, що впливає на перенесення кровотоком жирів, відомих під народною назвою "хороший та поганий холестерин".


Куріння робить судини, тромбоцити і молекули крові більш "липкими" і схильними до скупчення. А це призводить до закупорки судин та розвитку запалення.
Важко кинути курити. Що можна зробити, щоб не вмерти передчасно?
Здорове харчування та рухливість суттєво зменшать небезпеку серцево-судинних хвороб.

Збалансований раціон, в якому мало солі, насичених жирів і цукру, зате багато вітамінів, антиоксидантів та клітковини, допоможе запобігти і хворобам серця, і дещо знизити негативний вплив куріння.
Регулярна фізична активність нормалізує рівень холестерину і тонус нервової системи, тренує серце і стає на заваді хворобам серця та деменції. 
Фізичні навантаження роблять мозок щасливішим, і менш залежним від шкідливих джерел радості - солодощів чи куріння.





Немає коментарів:

Дописати коментар

"Жовті пелюстки дива!" - майстер клас.

Майстер клас "Жовті пелюстки дива!" - виготовлення картини з вовни.  Сьогодні в теплій, затишній, спокійній атмосфері, в нашій біб...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (10) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (15) Європа (7) здоровий спосіб життя (35) книги (37) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (114) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (105) Чорнобиль (2)