четвер, 6 травня 2021 р.

Зиґмунд Фройд - батько психоаналізу.


 "Культурна людина можливість щастя проміняв на гарантовану безпеку. «Я і Воно»"





Зиґмунд Фройд – всесвітньо відомий австрійський психолог, психіатр, психоаналітик, невролог, засновник теорії психоаналізу, яка стала найбільш впливовим психологічним вченням XX століття. Вивчав людську підсвідомість, розвинув методику вільних асоціацій та тлумачення снів, сформулював трикомпонентну структуру психіки. 
   Зиґмунд народився 6 травня 1856 році, у єврейській сім’ї Якоба Фройда та його другої дружини Амалії Натансон. Батько народився 18 грудня 1815 року в місті Тисмениця (сучасна Івано-Франківська область), в Галичині, і провів там перші 25 років свого життя. Мати — Амалія Натансон — народилася в Україні, в місті Броди на Львівщині, виросла в Одесі. Дід Зигмунда Шломо народився в місті Бучачі (нині Тернопільська область).

  1860 року родина Якоба Фрейда через фінансові труднощі перебралась до Відня. У 9 років Зигмунд вступив до гімназії Сперл, де став одним з найкращих учнів, та закінчив її на відмінно в 17 років. 
  Спеціально для «талановитої дитини» виділили окрему кімнату, в якій він повністю занурювався в світ потаємних чар літератури та філософії. У той час, коли решта дітей вчилися при свічках, Зиґмунд мав власну керосинову лампу. Більше того, ніхто з родичів не мав можливості займатися музикою, оскільки це заважало не по літах розвиненому хлопцю.
     Теорії вченого викликають інтерес донині, незважаючи на те, що вони піддавалися критиці та трактувалися неоднозначно. Велика кількість робіт Фройда була опублікована за його життя, серед них «Про психоаналіз», «Я і Воно», «Психологія мас і аналіз Я», «Тлумачення сновидінь» та інші.
 

 "Якщо ти не розумієш книги, то невіглас ти, а не автор"- Зиґмунд Фройд

 
 "Будь-яке сновидіння виявляється осмисленим психічним феноменом, який може бути у відповідному місці включений в душевну діяльність неспання", - пише Фрейд в одній з ключових своїх робіт "Тлумачення сновидінь", виданої в 1899 році. Уже в перші його твори постійно впліталися посилання на класичну літературу. Для того, щоб проілюструвати своє розуміння несвідомих мотивів, складних метафор і зсувів в сновидіннях, він черпав приклади з Софокла, "Фауста" Гете і Шекспіра, особливо з "Гамлета", "Короля Ліра" і "Макбета". А для опису ірраціональної поведінки використовував мову поетів і романістів. Це були перші спроби розповісти про поняттях, які сприймаються усіма зараз як щось само собою зрозуміле.

«Психологія сексуальності» — один із найзнаменитіших творів ученого. Написаний у 1905 році, він справив на сучасників враження вибуху гранати і став визначним явищем не тільки в європейській науці того часу, а й у суспільному житті. Автор привернув увагу багатьох людей до цієї фактично закритої теми, тим самим його праця значною мірою сприяла змінам їхнього уявлення про сексуальність. Фройд вперше торкнувся питання дитячої сексуальності, розглянув природу статевого потягу і різних сексуальних відхилень — перверсій, формулюючи революційні положення, які незабаром стали класичними.

 
Фройд в 1930 році був нагороджений премією Гете з літератури за "ясний і бездоганний стиль". Можливо, його вплив на майбутні покоління письменників такий же великий, як і його науковий внесок. Відлуння його голосу продовжує звучати в безлічі художніх творів.
Його теорія едипового комплексу лежить в основі багатьох літературних творів, починаючи з роману Лоуренса "Сини і коханці" 1913 року, де описувалися кровозмісні відносини між Полом Морелем та його матір'ю. І до цього дня ця теорія впливає на людей мистецтва по всьому світу.
Як результат роботи з травмованою психікою солдатів Першої світової війни з'явилося дослідження "По той бік принципу задоволення". У 1925 році з цією роботи виріс персонаж роману Вірджинії Вульф "Місіс Деллоуей" Септімус Сміт.


  Поетеса-модерніст Хільда ​​Дулітл, відома під псевдонімом Х. Д., звернулася за допомогою до Фрейду в 1933 році, страждаючи від творчої кризи, почасти викликаного страхом нової руйнівної світової війни. Її книга 1956 року "Данина Фрейду" - мемуари про лікування за допомогою психоаналізу.


  Ще будучи студентом медичного університету він постійно повторював, що людина повинна бути вільна у всьому, навіть в праві вибирати, якою смертю йому вмирати. Але чи міг тоді двадцятирічний юнак припустити, що коли-небудь він сам встане перед цим вибором ...
   Влітку 1939 року 83-річний Зіґмунд Фройд остаточно знесилів. Ось уже кілька років він страждав від раку неба, який заробив через вживання кокаїну і викурювання в день близько 20 сигар. Доктор переніс 34 операції, але хвороба продовжувала прогресувати. Він не міг їсти, говорити, від нього всі відвернулися.
 Поруч з хворим були тільки його рідні і доктор, його учень, Макс Шур. Фройда мучили сильні болі. 22 вересня він попросив Макса ввести йому отруту, щоб раз і назавжди припинити нестерпні муки. Так, Зигмунд Фрейд став першим об'єктом евтаназії.

Цікаві факти:
  • Вже в молодості Фройд вільно розмовляв французькою, англійською, іспанською та італійською мовами, а також вивчав грецьку та латину.
  • Ще однією особливістю лікаря було те, що він ніколи не дивився людям в очі. Він уникав цього. За однією з версій, саме так з'явилася знаменита канапка в кімнаті психоаналітика.
  • Єдине кохання Фройда – його дружина Марта. Вважається, що без неї він навряд чи зміг би стати батьком психоаналізу. Про це детально розповідається у книзі «Марта Фрейд. Дружина генія».

  • Зіґмунд ще в ранньому дитинстві відчув на собі деякі симптоми «едіпового комплексу». Це стало одним із основних прийомів під час його наукової діяльності.
  • Обмовка по Фрейду. Едипів комплекс. Его. Оно. Супер-Его. Праці Зиґмунда Фройда змінили наше уявлення про поведінку людини. Засновник психоаналізу першим спробував виявити приховані пружини дій самого ненадійного зі свідків - людської свідомості, і тим самим протоптав стежку для творців складних літературних персонажів з неочевидними мотивами.
Запрошуємо познайомитися з трагікомедією 2018, Австрія - “Мій друг Зиґмунд Фройд” режисера Ніколаса Лейтнера. Кіно розповідає про юнака, який опиняється у Відні, зустрічає несподіваного друга в особі Зиґмунда Фройда, а також своє перше і, як йому здається, останнє кохання... Фільм знятий за мотивами романа австрійського автора Роберта Зіталера “Торгівець тютюну”. 

"Бути абсолютно чесним із самим собою - хороша вправа." - Зиґмунд Фройд


Немає коментарів:

Дописати коментар

“Не може існувати наша мрія, коли загублена історії перлина”

  Сьогодні відзначається Міжнародний день пам’яток та визначних місць та День пам’яток історії та культури в Україні.З метою популяризації к...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (10) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (15) Європа (7) здоровий спосіб життя (35) книги (37) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (114) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (106) Чорнобиль (2)