пʼятницю, 7 травня 2021 р.

Рабіндранат Таґор - адепт незалежності Індії

 "Ми пізнаємо людину не по тому, що вона знає, а по тому, чому вона радіє."
160 років від дня народження Рабіндраната Тагора 
7 травня у 1861 році народився Рабіндранат Тагор - індійський письменник, поет, композитор, художник, громадський діяч. 
    Рабіндранат Тагор - поет, який зблизив східну і західну культури, мріючи про вселюдської єдності.   
 Його творчість сформувало літературу і музику Бенгалії. Він став першим серед неєвропейців, хто був удостоєний Нобелівської премії з літератури. Переклади його поезії розглядалися як духовна література і разом з його харизматичністю, створили образ Тагора-пророка на Заході.
"Я попросив дерево: розкажи мені про Бога. І воно зацвіло."
  Тагор почав писати вірші у віці восьми років. У шістнадцять років він написав перші новели і драми, опублікував свої поетичні спроби під псевдонімом Сонячний Лев. У житті і творчості Тагора відбився один з найскладніших періодів в історії Індії: від колонізації країни до здобуття незалежності.
 Їм були організовані Університет Вішва Бхараті і Інститут реконструкції сільського господарства. Вірші Тагора сьогодні є гімнами Індії і Бангладеш.
  Він справив вплив на всі літератури Індії. Тагору належить кілька тисяч пісень у народному стилі; його вірш "Душа народу" (1911) став національним гімном Індії, а пісня "Моя золота Бенгалія" — тепер національний гімн Республіки Бангладеш. Значний внесок Тагора і в малярство, яким він почав займатися у 1928 році. Дві тисячі рисунків і картин, виконаних здебільшого в умовній манері, значно розширюють уявлення про духовний світ поета.
   
"Людина не має права руйнувати те, що вона не може створити сама."
У 90-х роках створив більшість своїх найкращих оповідань, поетичні цикли "Маноші" (1980), "золотий човен" (1893), "Строкате" ("Чітра , 1896), "Збір урожаю"("Чойталі", 1896),"Маліні" (1895), комедію "Клуб холостяків" ("Чірокумаррер шобха", 1901), та інші.

                  "Піщинка"                                                                 Яка вона, любов Індії, описана понад сто років тому? Або і тоді, як і зараз - чужа жінка в домі, навіть якщо вона далека родичка, молода, самотня, більш досвідчена в господарюванні і обігу, ніж юна і невміла дружина, створює проблеми? «Чокер бали», «піщинка в оці» - таке прізвисько вибрала вона собі, і спрага любові висушила її серце.


"Дочка Гангу "          Головний герой роману "Дочка Гангу" - молодий початківець адвокат Ромеш пристрасно закоханий в красуню Хемноліні, сестру свого кращого друга. Однак батько Ромеш вже підшукав синові наречену на власний розсуд і навіть призначив день весілля ... Складна сюжетна лінія, в якій тісно переплелися таємниці і їх викриття, пристрасть і підступність, втрата любові і її набуття, тримає читача в напрузі від першої до останньої сторінки і доставить йому справжнє задоволення.

"Садхана" є збіркою есе, присвячених індійській культурі, релігії, філософії. Ці есе були написані на матеріалі лекцій Рабіндраната Тагора, прочитаних в Болькурском університеті в Бенгалії. Згодом автор читав їх в Гарвардському університеті. Особливістю цієї книги, що відрізняє її від інших індійських філософських праць, є її орієнтованість на західного читача, не знайому або тільки поверхнево знайомого з древньою мудрістю Індії.


"Гітанджалі"          «Гітанджалі» - найбільш відомий твір індійського письменника, поета, композитора і художника Рабіндраната Тагора (Бенг. রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর, Робіндронатх Тхакур, 1861-1941). *** Дослівний переклад «Гітанджалі» - жертовні піснеспіви. Це вірші про круговерті життя в природі, божественний початок і людської мудрості на землі. Іншими значними творами автора є збірники «Гора», а також «Будинок і мир», де на прикладі побутових образів Тагор будує споглядальну філософську концепцію. Рабіндранат Тагор відомий як борець за незалежність Індії, духовний лідер і «східний пророк», як називали його на Заході.


 "...Це не сон! (Збірник)"  До книги увійшли романи "Піщинка" і "Катастрофа", вірші зі збірки "Гітанджалі", відмічені Нобелівською премією з літератури (1913 р), "за глибоко відчуті, оригінальні й прекрасні вірші, в яких з винятковою майстерністю виразилося його поетичне мислення" і вірш з роману "Остання поема".

  Тагор помер 7 серпня 1941 році після важкої ниркової хвороби й операції.
Українською мовою твори Тагора переклали М. Бажан, В. Мисик, Д. Паламарчук.
   
  Тагор — почесний доктор Оксфордського університету, удостоєний почесного ступеня чотирьох університетів Індії.

Немає коментарів:

Дописати коментар

"Завжди у моді українська книга"

"Книга — це могутня зброя. Розумна, натхненна. Книга нерідко вирішує долю людини." - писав український публіцист, педагог, письмен...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (40) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (109) Чорнобиль (2)