четвер, 7 січня 2021 р.

Колядка над землею з білим ангелом летить

 

На столі — свята вечеря.
Вся родина — за столом.
Відчиняє ангел двері
Позолоченим крилом.
Благу вість нам сповіщає
Про народження Христа.
В хаті свято розцвітає,
Гріє душу доброта.
Пахне сіном і кутею
Сяє зірка. Сніг скрипить.
І колядка над землею
З білим ангелом летить –

Святи́й ве́чір (Святве́чір, Багата кутя, ) — одне з найурочистіших християнських свят, яке відзначається ввечері напередодні Різдва Христового.

 Зі Святвечором пов'язаний обряд приготування першої куті. Її називали багатою, оскільки, крім куті, готували ще одинадцять пісних страв, серед яких обов'язково мали бути борщ, риба, гриби, вареники з квасолею та капустою, картопля, узвар. Страви мають бути пісними, тому що Святвечір припадає на останній день Пилипівського посту.


Щойно на небосхилі з'являлася перша передвечірня зірка, усією родиною сідали за, як казали, багатий стіл. Він справді був багатим — з дванадцяти різноманітних пісних страв, а звідси й назва «багата кутя» чи «багатий Святвечір».

 Кутю традиційно готували з пшеничних або ячмінних зерен. Кутя вважалася основною обрядовою їжею, а тому з нею пов'язано чимало обрядодій. Вийнявши горщик зі звареною кутею, дивилися: якщо зерна піднялися через вінця — на добробут, а запали — то лихе передвістя. До звареного зерна додавали мед, мак, волоські горіхи, родзинки й інші приправи.

Першим, як і годилося, займав місце за столом господар, а за ним інші члени родини. Під час святкової вечері намагалися не виходити з-за столу, розмовляти тихцем. Уставши, глава сімейства пропонував пом'янути покійників і запросити їх до Святої вечері. 

Після вечері діти відвідували своїх хрещених, а ті в свою чергу обдаровували дітей ласощами.

 Різдво́ Христо́ве ( Різдво́ Госпо́днє ) — у християнстві день народження Ісуса Христа від Діви Марії у Вифлеємі. Одна з найбільших урочистостей, що відзначається усіма християнськими церквами.

 Кульмінація свята — урочиста літургія, що правиться на Святий Вечір. Після служби християни збираються родиною на святу вечерю. Атрибути свята — вертеп, вистави, ярмарок, пісні, колядки, різдвяні вінки та ялинки тощо. Відтак по полудню старші люди збиралися в гурти, а молодь починала колядувати. Парубки на святкування Різдва збирались ватагою і вирушали колядувати. Одному з них надавали роль міхоноші, іншими словами — кози або ж пастуха. Такого колядувальника одягали у вивернутий назовні кожух, надягали солом'яні роги і вішали невеликий дзвіночок на шию.

Ватаги ходили з двору до двору і питали дозволу колядувати. Під час колядування колядники хвалили господаря, господиню, їхніх дітей і бажали, щоб хата була багатою, «щоб і в полі буйно, і в оборі плідно, на пасіці рійно».

Дівчата починали ворожити на заміжжя,старші люди  - на довголіття.


Тему Різдва та традицію колядувати описують у своїх творах різні письменники та поети як для дітей так і для дорослих.Чого вартує знаменита "Ніч перед Різдвом"  М.Гоголя.

Ніч проти Різдва. ТОВ "Видавнича група "КМ - БУКС" - Київ,2016

Різдвяні колядочки / упорядн. С. Крупчан; - Київ:  РІДНА МОВА, 2017
Колядки, щедрівки, засіванки, що увійшли до цієї книжки легко вчити, вони вирізняються запальним гумором, притаманним українській народній творчості.

Від Миколая до Різдва / упоряд .Г. Кирпа - Київ: РІДНА МОВА,2017
До цієї вишукано оформленої збірки увійшли не лише авторські поезії ,а й народні колядки,щедрівки,віншування, що надають неповторності головному циклу зимових свят.
Різдвяна пісня в прозі:святвечірнє оповідання з привидами / Чарльз Діккенс; пер з англ. М.Філоненко - Київ: Форс Україна,2019
Головний герой повісті "Різдвяна пісня в прозі" - жорстокий і скупий стариган Скрудж, який зневажає радості й свята, а обожнює лише гроші. Навіть у Святвечір він заміряється працювати. Утім у святкові дні частенько стаються дива...

Ксенофонт Сосенко. Різдво - коляда і Щедрий вечір; Культоролог. оповідь. - К:, Укр. письменник, 1994
Ця книга вперше видана у Львові 1928 р. і відтоді більше не перевидавалася. Автор знайомить з праглибинами українського народознавства, які викликають особливий інтерес у читачів нової вільної України.






Ну і звичайно ж  не можна оминути традиційні віншування та побажання:
Веселого всім Різдва.

Немає коментарів:

Дописати коментар

"Жовті пелюстки дива!" - майстер клас.

Майстер клас "Жовті пелюстки дива!" - виготовлення картини з вовни.  Сьогодні в теплій, затишній, спокійній атмосфері, в нашій біб...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (10) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (15) Європа (7) здоровий спосіб життя (35) книги (37) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (114) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (105) Чорнобиль (2)