четвер, 21 січня 2021 р.

"Моє ім'я складається з п'яти нот"

  

   Пласідо Домінго народився 21 січня 1941 року, Мадрид, Іспанія-іспанський оперний співак і диригент, лірико-драматичний тенор, з 2009 року виконуючий поряд з теноровими партіями баритональний репертуар, генеральний директор Лос-Анджелеської опери. За більш ніж півстолітню кар'єру на сцені в різних країнах світу Домінго виконав 150 провідних оперних партій, більше ніж будь-який інший оперний співак.Володіє красивим тембром (високий баритон) і віртуозною вокальною й акторською майстерністю. 

Цікаві факти і цитати Дебют Пласідо в Італії відбувся в 1967 році на сцені Арена ді Верона - найстарішого оперного майданчику в світі.
Про свій дебют у Метрополітен опера: «Не так страшно було раптово дебютувати, як вийти на сцену замість Франко Кореллі».
У "Доні Карлосі", "Ернані", "Луїзі Міллер", "Ріголетто", "Симоне Бокканегре", "Травіаті", "Макбеті", "Джанні Скіккі", і "Трубадурі" Домінго виходив як в тенорових , так і в баритонових партіях.
(У відео використані записи пісень у виконанні Пласідо Домінго "Історія кохання","Аве Марія","Політ кондора","Чорнії брови".)

Домінго має житло в Мадриді, в Нью-Йорку, але будинком вважає маєток в Акапулько, де він може по-справжньому відпочити.
Пласідо володіє мексиканськими ресторанами "Пампано" в Нью-Йорку, Мехіко і Акапулько.
Пласідо Домінго - вболівальник футбольного клубу "Реал Мадрид", "Формули - 1" і великого тенісу.
У 1985 році в Мехіко стався землетрус, в якому загинули близькі родичі співаки. Домінго особисто поїхав брати участь в рятувальній операції, а потім дав кілька благодійних концертів, перерахувавши кошти в фонд допомоги постраждалим. В знак подяки жителями Мехіко в 2007 році була встановлена скульптура маестро, виплавлена з ключів будинків, зруйнованих стихією.
Домінго збирався балотуватися на пост мера Мадрида.
У віденській постановці «Тоски» Домінго співав Каварадоссі, його партнеркою в заголовній партії була Галина Вишневська. Радянська діва наполягла на тому, що одягне на спектакль виключно власну перуку, а не ту, що пропонував їй театр. У сцені вбивства Скарпіа Галина Павлівна нахилилася над свічкою і перуку, що не оброблена засобами захисту, загорілася. Вмираючому Скарпіа нічого не залишалося, як ожити і почати зривати перуку з голови партнерки, яка якийсь час не розуміла, що відбувається. Домінго спостерігав цю сцену з-за лаштунків і готовий був в будь-який момент кинутися на виручку колегам.
Домінго, будучи директором Національної опери Вашингтона, одним з перших запросив на іноземну сцену співати Анну Нетребко в 1999 році.
Про майбутнє оперного жанру: "Поки існує хоч крапля романтики, не варто переживати за майбутнє опери".
Про улюблену оперу: "Найбільше я люблю ту оперу, яку співаю сьогодні".
Про сцену: "Сцена - мій наркотик, чи зможу коли-небудь від нього відмовитися?
Девіз співака "Коли відпочиваю - іржавію".
Співак - володар 9 премій Греммі.
Диск 1990 року «Три тенори» став найбільш продаваним альбомом класичної музики в історії.
Для поціновувачів опери пропонуємо маленьке задоволення.
"Три тенори. Фрагмент із Попурі. Рим .1990. Лучано Паваротті, Хосе Кареррас, Пласідо Домінго."



Немає коментарів:

Дописати коментар

“Не може існувати наша мрія, коли загублена історії перлина”

  Сьогодні відзначається Міжнародний день пам’яток та визначних місць та День пам’яток історії та культури в Україні.З метою популяризації к...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (10) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (15) Європа (7) здоровий спосіб життя (35) книги (37) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (114) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (106) Чорнобиль (2)