середу, 20 січня 2021 р.

"Я єсть народ, якого правди сила."

  130 років від дня народження Павла Григоровича Тичини
  Павло Григорович Тичина народився 23 (27 дата хрещення) січня 1891 року в селі Піски Козелецького повіту Чернігівської губернії, і в метриці був записаний як «Павелъ Григорьевичъ Тычининъ»: батько, сільський пономар і вчитель.  
 Були всі шанси не вижити ще тоді – це не вдалося майже третині його численних братів і сестер, він був одним з 13-ти дітей. 
   Він не тільки вижив, а й отримав освіту завдяки гарному голосу і слуху. У 1900 р. 9-річний Павло, повторно й успішно пройшовши проби голосу, став співаком архієрейського хору при Єлецькому монастирі. Одночасно він навчався в Чернігівському духовному учительстві. Регент хору виділяв Павла з-поміж інших хлопчиків-співаків, доручав йому навчати нотний грамоті новачків.
 Він грав на кількох музичних інструментах, в тому числі на кларнеті, який став його поетичною візитівкою і навіть назвою літературного напряму – «кларнетизм» – представленого в поезії ним одним. І все життя вважав музичний слух дуже важливою рисою – навіть визначальною в особистому житті. Не зважаючи на популярність поета, його матеріальне становище залишалося скрутним. У 1921 році П.Г.Тичина  був вимушений влаштуватися на роботу в київську дитячу бібліотеку імені Т. Г. Шевченка, яка знаходилися по вулиці Кузнечній, поруч він знімав кімнату у Катерини Кузьмівни Папарук. Господиня квартири, діставала йому папір для роботи, допомагала з харчуванням, зберігала рукописні твори.
  1919-го Тичина переховувався разом з Елланом-Блакитним та іншими друзями у склепі на Байковому кладовищі, коли до Києва увійшли більшовицькі війська, а Ліда Папарук приносила хлопцям їжу та новини. Павло Тичина вижив, випустив збірку «Сонячні кларнети», потім «Замість сонетів і октав», «В космічному оркестрі». Він відійшов від «самостійників» і позиціонував себе як аполітичного поета, який посеред навколишнього хаосу чує передусім музику.  
  Певний час Павло Тичина входив до ГАРТу і ВАПЛІТЕ, дружив з Миколою Хвильовим – котрий, як і багато хто з діячів «українізації», не вижив.
У 1943-1948 роках Тичина очолював Міністерство освіти УРСР.
   У «відлигу» шістдесятих Павло Тичина не повірив і свою лінію в поезії не змінив. Як свідчили близькі, до кінця життя він був упевнений, що за ним стежать і прослуховують квартиру; не виключено, що так воно й було.

Цікавий факт, Тичина самотужки досконало опанував майже 20 іноземних мов. Свої твори Павло Тичина писав лише олівцем. 
У квартирі Тичини була власна бібліотека - близько 20 тисяч книжок.
Павло Тичина помер у Києві 16 вересня 1967 року. 




Немає коментарів:

Дописати коментар

"Завжди у моді українська книга"

"Книга — це могутня зброя. Розумна, натхненна. Книга нерідко вирішує долю людини." - писав український публіцист, педагог, письмен...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (40) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (109) Чорнобиль (2)