суботу, 16 січня 2021 р.

"Ми показали: український дух незламний"

               

Міжнародний аеропорт «Донецьк» імені Сергія Прокоф'єва — аеропорт, розташований на північному заході міста Донецьк. Названий на честь композитора 20-го століття Сергія Прокоф'єва, який народився в Донецькій області. Відкриття аеропорту"Донецьк" відбулося  в 1933 році. Напередодні проведення Євро - 2012 в Україні було розпочато будівництво нової злітної смуги, яка могла приймати будь-які види літаків, включаючи Boeing-747 та Airbus-380, нового семиповерхового  терміналу та найвищої в Україні аеродромно - диспетчерської вежі – 52 м . Кошторис склав майже 7 млрд.грн. Це був найдорожчий і один з найкрасивіших аеропортів України.










Доля розпорядилася відвести всього 2 роки життя новому терміналу. 25 травня 2014 року з 7-ї години ранку аеропорт «тимчасово призупинив обслуговування рейсів". І схоже, що на дуже довгий час ...
Зараз питання про відновлення роботи аеропорту навіть не стоїть на порядку денному. Замість сучасного аеропорту залишилася лише купа будівельного сміття, який до того ж начинено величезною кількістю боєприпасів...

6 квітня 2014 року невідомими озброєними бойовиками було оточене та захоплене приміщення Донецької обласної державної адміністрації...

Так на 69-ому році після закінчення Другої світової війни, Україна знов опинилася на полі бою.

Спроби встановлення контролю над Донецьким аеропортом сепаратисти почали здійснювати 17 квітня 2014. Територію нового терміналу контролювали бойовики, старий термінал перебував під контролем українських військ.

Загальна кількість зведеного загону проросійських сил була втричі більшою за кількість українського загону.

Перший бій розпочався 26 травня об 11.00 пострілом українського снайпера, який захищав гелікоптер ЗСУ з підмогою.

 Для бойовиків це виявилося несподіванкою. Під час цього бою українським військовикам вдалося не лише відстояти старий термінал, а й вибити чужинців з нового терміналу. Проросійські сили здійснювали систематичні штурми терміналів, займаючи нові позиції, втрачаючи їх та знову готуючи штурми. Внаслідок боїв руйнувалася інфраструктура аеропорту — у грудні 2014 року значних руйнувань зазнав старий термінал.

13 січня 2015 року остаточно впала диспетчерська вежа, яку утримували українські бійці. 

У новому терміналі бої точилися за різні його поверхи. Два потужних вибухи зруйнували термінал,поховавши під собою частину українських вояків.

Щоб знищити українських воїнів бойовики застосовували танки, БТР, самохідні артилерійські установки. Згодом почали застосувати системи «Град», «Ураган». А потім підтягнули систему «Тюльпан», надзвичайно потужну, з боєзарядами до 130 кілограмів, які використовуються для завдання ударів по бліндажах, укріплених спорудах.

З часом, після багатьох штурмів, аеропорт отримав і символічне значення. Для України - це свідчення героїзму її бійців, що успішно протистоять потужним силам ворога. Летовище стало  "донбаським Домом Павлова"

(знаменитий будинок, який 24 воїни утримували на протязі двох місяців, під час Сталінградської битви у роки ВВВ), а його захисників супротивник за стійкість назвав кіборгами." Я не знаю, хто там сидить, але це не люди – це кіборги", – цей пост в одному з блогів з'явився в кінці вересня, а слідом за ним і слово "кіборги" назавжди закріпилося за захисниками донецького аеропорту за стійкість, безстрашність і непереможність. Прізвисько швидко стало популярним — його вживали як українські ЗМІ, так і український народ на позначення героїв-оборонців Донецького Аеропорту.


Оборона Донецького аеропорту, яка стала символом незламності та мужності українських військових, тривала 242 дні: з 26 травня 2014 року по 22 січня 2015 року. 242 дні українські військові, добровольці, медики та волонтери протистояли навалі російських окупаційних військ та проросійським бойовикам, затято відстоюючи малесенький клаптик української землі.
 За даними українського незалежного проекту "Книга пам'яті полеглих за Україну", які були оприлюднені в січні 2018 року, підтверджені дані щодо втрат українських військових за період 242 днів оборони Донецького аеропорту становлять 100 осіб загиблими. Місце загибелі чотирьох бійців не вдалося встановити, тіла ще чотирьох не були знайдені. З них 58 загинуло під завалами терміналу.
За цим посиланням можна дізнатись імена та позивні загиблих "кіборгів" внесених в "Книгу пам'яті полеглих за Україну"
https://2day.kh.ua/zaschitniki-doneckogo-aeroporta-poimennyy-spisok-pogibshikh
 16 січня в Україні відзначається День пам'яті захисників Донецького аеропорту.
А в нашій бібліотеці проводиться онлайн - виставка.

А також   відбулася онлайн-зустріч із поетом, прозаїком, перекладачем, літературним критиком, офіцером Збройних Сил України, підполковником Володимиром Тимчуком.
 Він є автором поетичних збірок «Донецький аеропорт»,  «Весняні коловороти», «Гуцульське повстаннє». Володимир Тимчук – лауреат премії ім. Б. Хмельницького за краще висвітлення військової тематики в творах літератури та мистецтва (2016). 

Зустріч з Володимиром Тимчуком

Немає коментарів:

Дописати коментар

“Попіл Чорнобиля”

    Сьогодні в Україні відзначають 38-му річницю аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала однією з найстрашніших катастроф за всю історію яде...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (109) Чорнобиль (3)