четвер, 14 січня 2021 р.

"Українське православ'я на шляху до автокефалії"

  Задля отримання церковної незалежності найбільші православні церкви в Україні пройшли довгий шлях.
   З початком української революції 1917 року у Києві була скликана Всеукраїнська Церковна Рада, яка ставила за мету створення Української автокефальної православної церкви. Головою ВПЦР був обраний архієпископ Олексій (Дородніцин). Він підтримував ідею апеляції до арбітражу Константинополя при врегулюванні питання статусу православної церкви в Україні. 
  На початку 1918 року в Києві було скликано Всеукраїнський Церковний Собор, який виступив за створення незалежної від РПЦ української церкви. Однак, 19 січня робота Собору перервалася наступом більшовиків. 14-30 жовтня 1921 року в Києві відбувся Перший Всеукраїнський Церковний Собор, що підтвердив автокефалію УАПЦ. На цей час в Україні не залишилось жодного єпископа, який би був прихильником української церкви. Одночасно більшість священиків та мирян підтримували дії Всеукраїнської церковної ради. 
 Протягом 1930—1937 років все священство та активні вірні УАПЦ були заарештовані, заслані та розстріляні НКВС. Напередодні Другої світової війни були ліквідовані майже всі прояви УАПЦ в підрадянській Україні.
   У 1942 році єпископами Польської Православної Церкви на чолі з архієпископом Полікарпом Сікорським Українська Автокефальна Православна Церква була відновлена.
  У квітні 1991 року Верховна Рада України ухвалила Закон України "Про свободу совісті та релігійні організації". Він дав можливість задовольняти релігійні потреби кожному віруючому.
  Після проголошення Незалежності України почалася криза у православ'ї. 
Помісний Собор УПЦ 1-3 листопада 1991 року звернувся до Патріарха Московського з питання повної автокефалії УПЦ. Однак, звернення Собору УПЦ про автокефалію було проігнороване Архієрейським Собором РПЦ 1992 року та Помісним Собором 2009 року. 
  У 1992 році відбувся об'єднаний собор УПЦ і УАПЦ (діяла окремо), на якому створено УПЦ КП(Українську Православну церкву Київського патріархату).
   Українська православна церква Київського патріархату і Українська автокефальна православна церква, незважаючи на розбіжності у багатьох питаннях, постійно вели перемовини з Константинополем щодо автокефалії та офіційного визнання. Найближче до визнання була УПЦ КП у 2008 році, коли за сприяння президента Віктора Ющенка вона ледь не отримала визнання.
 З 1992 року Л.Кравчук, Л.Кучма, В.Ющенко піднімали питання щодо створення в Україні автокефальної Церкви. 2014 року Петром Порошенком порушено питання щодо надання Томасу по автокефалію українській церкві.
  Об’єднавчий собор представників найбільших в Україні православних церков відбувся 15 грудня 2018 року.
    5 січня 2019 року о 12 год. 41 хв. Вселенський Патріарх Варфоломій I під час богослужіння, яке велося двома мовами — грецькою та українською, у патріаршому храмі святого Георгія Побідоносця підписав Томос, написаний на пергаменті афонським художником і каліграфом з монастиря Ксенофонт Лукасом.
   9 січня 2019 року Томос про автокефалію Православної церкви України в Стамбулі, на Фанарі, підписали всі 12 членів Синоду Вселенського Патріархату.
10 січня 2019 року підписаний Томос повернули до України і виставили для загального огляду під час подячного молебню у Рівному, у Покровському соборі. Надалі документ зберігатиметься в Малій Софії — трапезному храмі Софії Київської.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар

“Попіл Чорнобиля”

    Сьогодні в Україні відзначають 38-му річницю аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала однією з найстрашніших катастроф за всю історію яде...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (109) Чорнобиль (3)