четвер, 18 січня 2024 р.

Крим. Історія і сьогодення.

Сьогодні в нашій бібліотеці відбулася бесіда-обговорення до дня Автономної Республіки Крим. Читач нашої бібліотеки, Репік Ігор Анатолійович, провів лекцію, від античної колонізації Північного Приччорномор'я до події сьогодення, розповів про демографічну ситуацію в Криму. Ігор Анатолійович веде свій YouTube канал,  де  розповідає історію міст України. 

Бібліотекарі підготували про деякі моменти творення і розвитку Кримського півострова в своєму дописі.



Що означає назва Крим?

Він існував уже на час посольства римського папи до монголів під керів- ництвом Плано Карпіні 1245–1247 рр. Саме ж місто Крим вперше згадується під 1262–1263 рр. у звʼязку з проїздом через нього послів мамлюцького султана Бейбарса до золотоординського хана Берке. Сама назва «Крим», як припускається, означала рівчак. 





 Хто заселяв Крим?

Північними сусідами таврів, принаймні з другої половини VII ст. до н. е., були скіфи. Скіфські кочові племена, заселивши степовий Крим, згодом проникли й у лісостеп передгірʼїв Кримських гір, відтіснивши звідти таврів (і, очевидно, асимілювавши якусь їх частину).

З середини XIV до кінця XVIII ст. входив до складу Кримського ханства й Османської імперії, а з кінця XVIII до 1917 року Російською імперією. Після Громадянської війни ввійшов до складу РРФСР, а у 1954 році був переданий УРСР.

Початок XV століття був важким часом міжусобних війн на території Золотої Орди. Місцева впливова татарська знать на чолі з Хаджі-Гіреєм виступила за виокремлення Криму в незалежну державу, внаслідок чого, за його сприяння утворилася нова держава – Кримський улус у південно-східній частині Кримського півострова.

У грудні 1991 року, під час референдуму про незалежність, 54% жителів півострова проголосували за входження Криму до складу України. В Севастополі про бажання ввійти до складу України висловилось 57% жителів. І наостанок. Електро- та водопостачання Криму, переважною мірою, здійснюється з території України.


Здійсніть віртуальну подорож, переглянувши відео та нагадайте про чудові місця Кримського півострова



24 лютого 2014 року кораблі військово-морського флоту рф, які охороняли морську акваторію в районі проведення Сочинської олімпіади, прийняли на борт у Новоросійську «зелених чоловічків» разом із бойовою технікою та вийшли курсом на Севастополь.

26 лютого 2014 року тисячі кримських татар, українців та представників інших національностей зібралися, на заклик кримськотатарського Меджлісу, щоб протистояти російській окупації та заявити світові про цілісність України.

25 березня захоплено останню військову частину, що тримала український прапор у Криму – морський тральник «Черкаси» ВМС України. Відтоді Автономна Республіка Крим і місто Севастополь окуповані збройними силами росії.

2023 року у Криму партизанам вдалося налагодити стабільний пошив українських прапорів й протягом року жителі півострова частіше помічало їх в публічних місцях та на вершинах кримських гір.

 У 2023 році зросла кількість проукраїнських протестів на території тимчасово окупованого Криму. Агенти партизанського руху українців та кримських татар "АТЕШ" продовжують розвідувальні дії в Криму.

Крим чекає. 

Крим вірить у звільнення. 


Немає коментарів:

Дописати коментар

“Кожна людина — це особистість”

До Міжнародного дня боротьби за права людей з інвалідністю (відзначається щорічно 5 травня), бібліотекарі публічної бібліотеки №11 презентув...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (7) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (7) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (117) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (111) Чорнобиль (3)