понеділок, 8 січня 2024 р.

Сповнений любові до життя

 

  До дня народження Степана Васильченка (Панасенка) в нашій бібліотеці проходить виставка
   Степан Васильович Панасенко народився 8 січня 1879 року в м. Ічня на Чернігівщині в сім'ї шевця. Батько з синами взимку займалися ремеслом, обслуговуючи головним чином селян навколишніх сіл і хуторів. А влітку всією родиною йшли на заробітки до поміщицької економії.

  Батько любив книжку, поважав у людях освіту, заохочував до знань дітей. Під час роботи в довгі зимові вечори у хаті читали вголос книжки, співали народних пісень. Така атмосфера повсякденної праці, шанування народних звичаїв, у якій зростав Степан, прищепила хлопцеві добрі естетичні смаки, визначила подальші шляхи в житті

Степан закінчив Ічнянську пятирічну школу, потім Коростишівську учительську семинарію та Глухівський вчительський інститут. Пішов працювати. Молодого вчителя часто звільняли з посади, переводили з місця на місце не тому, що не справлявся з своїми обов'язками, а через те, що говорив начальству правду у вічі, не схилявся перед сільськими властями, не мирився з несправедливостями.
    1901 року написав драму "Чарівниця", яку знайшли лише 1956 року та надрукували 1960 року.
   1906 рік - одержав місце в селі Щербинівка Бахмутського району. Арештований разом із двома іншими вчителями. Півтора роки провів у Бахмутській тюрьмі. Після звільнення вчителювати йому заборонили.

  1910 -1914 - працює журналістом у Києвській газеті "Рада". Пише оповідання «Мужицька арихметика», «Пацанок», «Вова», «Роман».

   1911 - опублікована пєса - жарт "На перші гулі". З 1912 року цим твором та п'єсою Івана Котляревського "Наталка Полтавка" Микола Садовський відкривав усі сезони свого театру.

  1914 - 1917 роки - мобілізований на фронт, перебував на передових позиціях, командував саперною ротою, звільнений за хворобою, тиф.

  Влітку 1920 року Васильченко як кореспондент разом з колективом музичної капели «Думка» подорожував Лівобережною Україною. Після повернення знову береться до педагогічної праці, керує драмгуртком, пише для нього дитячі п'єси («Свекор», «Минають дні», «Кобзар» у селянській хаті»), інсценізує твори Тараса Шевченка («Іван Гус»), Івана Франка («До світла»). Організовує для учнів екскурсії до навколишніх сіл.

1 березня 1929 року київська громадськість відзначила 50-річний ювілей Васильченка. Письменник шкодував, що не міг за станом здоров'я побути на святі.

В останні роки, письменник усе частіше скаржився на хворобу. Виїжджав на лікування й до Кисловодська, але недуга не відступала. Помер Степан Васильченко 11 серпня 1932 року від тривалої серцевої хвороби та виснаження. Похований у Києві на Байковому кладовищі.

Немає коментарів:

Дописати коментар

“Кожна людина — це особистість”

До Міжнародного дня боротьби за права людей з інвалідністю (відзначається щорічно 5 травня), бібліотекарі публічної бібліотеки №11 презентув...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (7) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (7) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (117) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (111) Чорнобиль (3)