понеділок, 29 січня 2024 р.

День пазла або головоломки

Напередодні Дня пазла у бібліотеці відбувся бібліо-квест в  рамках освітнього проєкту "Інвестуємо в інтелект", адже 29 січня – день пазла або головоломки. Пазли вважаються не тільки грою і розвагою, але і чудовим способом саморозвитку в будь-якому віці. Здавалося б, що може бути унікальним у складанні картинки з окремих шматочків?




  • Пазли - ідеальний інструмент для розвитку концентрації уваги у дітей. 
  •  навчають малюків розпізнавати основні геометричні фігури. 
  • сприяє розвитку мовлення  й інтелектуального розвитку дитини.
  • розвиток дрібної моторики рук та пальців;
  • всі шматочки переплутані, їх потрібно впорядкувати та зібрати знову. Це розвиток навички вирішення проблем
Головоломки забезпечують розумове тренування, яке стимулює як ліву (логічну), так і праву (творчу) півкулі мозку.
  • антидепресанту, який допомагає швидко і необтяжливо позбутися стресу; 
  • можна відволіктися від поганого настрою і поточних проблем;
  • захоплююча гра робить їх більш уважними і терплячими;
  • розвиває просторове мислення;
  • покращення пам'яті, кмітливості та тренування розуму;
  • творчість;
  • цікаве дозвілля;
  • комунікативні навички та робота в команді.
Запрошуємо всіх відвідати нашу бібліотеку № 11,  ознайомитися з  її книжковим фондом, бібліотечними послугами, книжковими виставками, поліпшити знання з володіння смартфоном та комп'ютером, поспілкуватися в приємній атмосфері,  пропонуємо обговорення цікавих тем, розмовні ігри у  розмовному клубі "Мова - то   серце народу", на тематичному заході дізнаєтеся чому корисно збирати пазли для дорослих? 
Адресу дізнаєтесь склавши пазл 👇
    Бібліотека 11        
preview



Коли з'явився перший пазл? 
Винахід пазла пов'язують з Джоном Спілбері, лондонським торговцем картами. Він знайшов чудовий спосіб вивчити карти, розрізавши їх на різні форми. Вирізані фрагменти розкладалися на дерев'яній дошці відповідно до положення на карті і використовувалися для навчання та перевірки знань, за основу для пазла був узятий незвичний для нашого часу картон, а громіздкі дерев'яні панелі, на які наклеювалися певні ділянки із зображенням держав. Поєднуючи між собою елементи географічної карти, учень вивчав географію.

 
Вважається, що перший пазл склав Джон Спілсбері, лондонський гравер і картограф, близько 1760 року.
 У 1766 році вони називалися по-іншому - dissected maps, тобто "розібрані карти". Висока популярність карт призвела до того, що Спілсбері нарешті вирішив почати виробляти їх на замовлення. Трохи пізніше він виготовив дерев'яні карти Австрії, Африки та Азії. Різьба карт Джона тривала до його смерті, тобто до 1769 року. Після нього справу  продовжила його дружина Сара Мей, а після неї, що її другий чоловік Гаррі Ешбі. Усі ці люди, які були учнями Джона, вирізали країну з дерев'яної карти.
Фото: EnjoyTheWood
У 19 столітті почали створювати різні навчальні матеріали у вигляді пазлів. 
При цьому відповідні частини картинки розміщувалися на підставці, а не з'єднувалися між собою, як це відбувається сьогодні.


Чому корисно збирати пазли для дорослих? 
Дослідження відомого психолога Патріка Фісслера показали, що така головоломка стимулює одразу вісім зорово-просторових функцій, включаючи здатність до сприйняття, гнучкість, оперативну пам'ять, швидкість мислення
але отримана користь безпосередньо пов'язана зі складністю пазлу.
Бібліотекарі всім охочим запропонували одну із таких головоломок. 
Не все так просто, але деяким читачам вдалося скласти складну головоломку.
Ці заплутані ігри складаються із сотень і навіть тисяч унікальних взаємопов’язаних елементів і доступні в безлічі дизайнів і рівнів складності.
У наші дні окрім класичних пазлів виготовляють тривимірні, голографічні, м’які, віртуальні, фотопазли, проводяться регулярні чемпіонати по збиранню пазлів та влаштовуються online-змагання.



Немає коментарів:

Дописати коментар

“Кожна людина — це особистість”

До Міжнародного дня боротьби за права людей з інвалідністю (відзначається щорічно 5 травня), бібліотекарі публічної бібліотеки №11 презентув...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (7) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (7) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (117) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (111) Чорнобиль (3)