середу, 24 січня 2024 р.

«Культура Африки»

 Африка - дивовижний континент з безліччю таємниць. Безкраї савани і пекучі пустелі, колиска дикої незайманої природи та людства. 



До нашої бібліотеки на пізнавальний урок ми запросили учнів 324 школи. Розповіли про культуру і африканські традиції, здійснили віртуальну подорож за допомогою Googl планета земля, та переглянули презентацію про найспекотніший материк Землі.

Існує кілька гіпотез щодо етимології назви "Африка", але більшість етимологів вважають, що перша частина "Afri" - це назва племені, яке жило поблизу Карфагена в Північній Африці в третьому столітті до нашої ери. А "ка" - це латинський суфікс, що означає "країна" або "земля".

Цікаві факти
«Африкус» у перекладі з латини означає «той, хто не знає холоду». Африка – найжаркіший материк.
  • В Африці розташована найбільша у світі пустеля Сахара, яка займає більшу територію, ніж уся континентальна частина США. 
  • Найбільша країна Африки — це Алжир.
  • Водоспад Вікторія – найбільший в Африці. Це могутній потік завширшки 1 800 м, що падає з висоти 120 м. Гул і гуркіт водоспаду чутні на багато кілометрів, над ущелиною постійно висять хмари водяних бризок і численні веселки. Місцеві жителі називають цей водоспад «Дим, що гримить».
  • Найдовша річка в світі - Ніл тече в Африці. Ніл народжується зі злиття двох річок – Білого й Голубого Нілу.
  • Більше 90% африканських грунтів не придатні для сільського господарства.
  • Найвища гора в Африці - Кіліманджаро, яка є вулканом.
  • Найбільш смертоносна тварина Африки - бегемот.
  • Найпопулярнішими видами спорту в Африці є футбол та крикет. Жінки африканського племені Мурсі носять пластини на губах.
  • В Африці живе найбільша в світі наземна тварина – африканський слон. Він може важити від 6 до 7 тонн.
  • Як і скільки спить жираф? Стоячи 20 хвилин
  •  Найбільший африканський острів - Мадагаскар.
Мадагаскар є унікальним природним заповідником: завдяки острівному положенню  тут збереглися флора й фауна, які не зустрічаються більше ніде у світі (близько тисячі видів орхідей, лемури – напівмавпи – священні тварини, у яких вселяються душі померлих, на думку місцевих жителів).

Дізнавшись про острів Мадагаскар багато цікавих фактів, надихнулися на створення свого "шедевру" та навчилися малювати жирафу. 

 


Ознайомили школярів з особливостями рослинного і тваринного світу материка Африка. Читали і розгадували загадки.


Наприкінці зустрічі учні поділилися своїми враженнями та кожен розповів, що ж вони запам'ятали і дізналися цікавого завітавши до нас.




Немає коментарів:

Дописати коментар

“Кожна людина — це особистість”

До Міжнародного дня боротьби за права людей з інвалідністю (відзначається щорічно 5 травня), бібліотекарі публічної бібліотеки №11 презентув...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (7) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (7) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (117) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (111) Чорнобиль (3)