четвер, 18 січня 2024 р.

Батько детективної літератури

 Едгар Аллан По 
Бібліотекарі підготували  вікторину про життя і творчість відомого письменника Едгара Аллан По

ПО, Едґар Аллан ( 19.01.1809, Бостон, Массачусетс — 07.10.1849, Балтимор, Меріленд) — американський письменник. 


Проживання в родині Алленів в Англії (1815-1820), де Едгар По навчався в престижній лондонській школі-пансіоні, прищепило йому любов до англійської поезії та слова загалом. Там він провчився п'ять років і виявив природний талант (у п'ять років Едгар вже вмів читати, малювати, декламувати вірші та їздити верхи). Шкільні завдання давалися йому легко, особливо з англійської літератури, яку він багато читав. Він також мав великий інтерес до математики, історії, різних галузей біології та природознавства, фізики та астрономії. По продовжував цікавитися різними галузями науки і в подальшому житті, про що свідчать багато його оповідань. Пізніше письменник описав деякі деталі свого навчання в інтернаті в романі "Вільям Вільсон", який має автобіографічні риси.
 Чарльз Діккенс пізніше назвав письменника єдиним охоронцем "граматичної та ідіоматичної чистоти англійської мови" в Америці.

У червні 1830 року він склав іспити і вступив до знаменитої Вест-Пойнтської військової академії. Однак, будучи кадетом, він незабаром зрозумів, що зробив фатальну помилку. Суворий військовий порядок, жорстка дисципліна і життя, регламентоване статутом з більш ніж 300 пунктами, - все це нестерпно пригнічувало його волелюбну творчість. Але для того, щоб покинути військову академію, йому потрібна була згода батьків або опікунів.
Улітку 1835 р. По залишив Балтимор і переїхав у Річмонд, де невдовзі отримав роботу в редакції журналу «Південний літературний вісник»


1836 році По одружився з далекою родичкою, молодою Вірджинією Клемм, яку знав з дитинства. Це була дуже вродлива жінка, що нагадувала ідеальну героїню його оповідань.

Будь-яка відкрита навмання сторінка його детектива читається з завмиранням серця, навіть якщо не знаєш, що передувало цьому витку історії. Ця риса всіх творів Едгара По принесла йому воістину заслужений статус короля хоррору. 

Найвідоміші твори Едгара По:

"Береніка" (1835)


"Золотий жук" (1843)

"Чорний кіт" (1843)


"Серце виказало" (1843)

"Людина натовпу" (1840)

"Барильце амонтильядо" (1846)


"Вбивства на вулиці Морг" (1841)

"Падіння дому Ашерів" (1839)

Вірші: "Ворон" (1845) та "Ельдорадо" (1849)

"Allan" пісня Мілен Фармер, яка стала синглом з її першого концертного альбому En concert, є даниною поваги Едгару Аллану По, американському поетові та письменнику якому Фармер не раз висловлювала вдячність у численних інтерв'ю. Один куплет з пісні містить слово "Лігейя", яке відноситься до назви одного з оповідань Едгара По опублікованого в 1837 році. Фармер також згадує рядок "Бідні Ляльки, які приходять", яка є витримкою з "Лігейї".

У приспіві співачка скочується на шкірі Леді Ровени, однієї з героїнь оповідання.

Тяжка спадковість, сирітство, непосильна боротьба з перешкодами, що стояли на шляху волелюбного духу й високих устремлінь, зіткнення з життєвими дрібницями, хвороба серця, Надзвичайна вразливість, травмована й неврівноважена психіка, а головне — неможливість розв'язання основного життєвого конфлікту вкорочували йому віку. 

Смерть По досі залишається загадкою: у вересні 1849 року він з великим успіхом прочитав лекцію про "Поетичний принцип" у Річмонді, відкілля виїхав маючи в кишені 1,5 тисячі доларів. Невідомо, що сталося з ним потім, але його знайшли в таверні у важкому стані і доставили до лікарні Балтимора, де він невдовзі помер.

В нашій бібліотеці №11, є твори автора з якими ви зможете ознайомитися. 



Немає коментарів:

Дописати коментар

Джаз-музика вільних.

Кожного року 30 квітня усі куточки світу відзначають Міжнародний день джазу (International Jazz Day). Бібліотекарі розповіли історію виникне...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (7) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (117) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (111) Чорнобиль (3)