понеділок, 5 червня 2023 р.

“Звуки рідної природи, Незвичайної краси.”

 Щороку 5 червня проводиться Всесвітній день навколишнього середовища — подія, встановлена ООН і яку відзначають мільйони людей у всьому світі. 
Цього дня увага всього світу привертається до екологічних проблем.

На нашу екологічну мозаїку, до  бібліотеки завітали учні 2 класів 324 школи. Вони вже знають дуже багато про природу та біорізноманіття в Україні і світі, які тварини на межі зникнення, про рідкісних тварин України, з попередніх наших  бібліотечних уроків. Сьогоді розмова йшла про екологічне забрудненя. Здається, ця проблема давно вже вийшла з-під контролю, але таки є спосіб боротьби з нею. 




Забруднення довкілля давно стало проблемою в будь-якому куточку світу. Від сміття, недбало кинутого на узбіччі дороги, до мільйонів тон небезпечних хімікатів у воді, ґрунті та повітрі. Третина населення планети вже має труднощі з питною водою, проте ми продовжуємо знецінювати свої незамінні природні ресурси. 
Оскільки війна продовжує вирувати на території країни, забруднення ґрунтів і водних шляхів викликає серйозне занепокоєння екологів. Збитки, пов’язані з руйнуванням Росією природного середовища України, оцінюють у мільярди євро. Війна також сприяє викиду парникових газів , зокрема метану з пошкодженого газопроводу. – Викид однієї тонни метану еквівалентний викиду понад 30 тонн вуглекислого газу. 
При цьому забруднене повітря не має меж. Викиди в атмосферне повітря, викликані військовою агресією рф на території України, переносяться, осідають і впливають на території інших держав. 
Розриви мін призводять до забруднення ґрунтів важкими металами – свинцем, стронцієм, титаном, кадмієм, нікелем. Іноді це робить ґрунт непридатним для подальшого сільськогосподарського використання.
Проблема в Україні відходи війни(нерозірвані снаряди, їхні уламки, понівечена та спалена техніка, будівельні руйнації та частки військової техніки) ускладнюється й тим, що у нас і раніше були складнощі зі сміттєвими полігонами: уже зараз люди вивозять сміттєві відходи у ліси чи придорожні лісосмуги. Наразі збір інформації про екологічні злочини здійснюється на платформі SaveEcoBot
На прикладі гри показали, наскільки є вашливим взаємозв’язок  людини з природою і що може трапитися, якщо хтось із цього ланцюжка зникає. 

Як же зберегти рідну природу? 
Учні активно відповідали на поставлені запитання, бібліотекарі розповіли,  як допомогти нашій планеті, нашій Україні. 
 Бібліотекарі "презентували" книжки, які представлені на виставці про екологію "Обери  чисте майбутнє". 
 
Про деякі з них ми розповімо: 
"Книжка про сміття", Галина Ткачук
Ця книжка про те, що ми виносимо з нашого помешкання у сміттєвих пакетах і викидаємо у бак. Або, у найкращому разі, в кілька різних баків. Про те, що зустрічає нас, коли ми приходимо на пікнік до лісу. Про те, що пропливає повз нас у річці або в морі. І про те, що може заполонити всю нашу планету. Простіше кажучи, ця книжка про сміття — таку дивовижну річ, яку дуже легко створити, але якої неймовірно важко позбутися.

У книжці є спеціальні сторінки, на яких можна записати свої думки, спостереження, експерименти та ідеї.
 
Авторка книги «Дім нуль відходів» Беа Джонсон заснувала глобальний рух «Нуль відходів», метою якого є мінімізація кількості сміття у житті людей. Її книга «Дім – нуль відходів» вчить жити без сміття. Кожна людина може вплинути своїми вчинками на зменшення кількості відходів, і тим самим допомогти довкіллю.
П’ять базових правил життя в стилі zero waste від авторки книжки: 
  • Скажи Ні (REFUSE)
  • Скорочуй споживання (REDUCE)
  • Скористався повторно (REUSE)
  • Сортуй та утилізуй (RECYCLE)
  • Сумлінно компастуй (ROT)
Більшість із нас навіть не уявляють, наскільки екосвідомішими ми стали під час війни. 
Багато людей очистили свої домівки, віддали зайвий одяг, посуд і дитячі речі. Подіставали весь можливий текстиль, щоби плести з нього маскувальні сітки, зі старих речей плели килимки на передову,  збираємо кришечки від пляшок. 
Зараз ворог чинить шкоду нашому довкіллю, ми на своєму рівні можемо хоч якось підтримувати рівновагу та не погіршувати ситуацію. 

Які прості кроки для екології може робити кожен українець щодня і, найголовніше, в умовах війни: 
  • курців бути ековідповідальними щодня та не смітити, доносити свої недопалки до сміттєвих баків.Пластиковий фільтр, який містить целюлозний ацетат, може розкладатися 10-12 років;
  • відмовитись від одноразового пластику (соломинки, одноразові пакети, вологі серветки);
  • купувати воду в більшій пластиковій тарі замість меншої, тоді менше пластику потрібно буде переробити;
  • сортувати сміття; органічні відходи потрібно відсортовувати та компостувати;
  • беріть власну багаторазову пляшку з водою;
  • шопер на закупи;
  • розумне споживання електроенергії та тепла на побутовому рівні;
  • харчові звички: не купуйте зайвого.
Шматочки тканини, обрізки, залишки різних матеріалів, клаптики – все це можна перетворити на цікаві вироби які прикрасять ваш будинок або стануть відмінним подарунком близьким і друзям. 
На нашому майстер класі, ми з учнями виготовили , забавну листівку у техніці аплікація, яку можна подарувати своїм, друзям або знайомим.
 
Завдяки таким прикладам, знайомством з книжками і бібліотечними ттематичними урокам ми виховуємо у дітей бережливе ставлення до природи і відповідальність за власні дії.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Книжкова країна.

 Всеукраїнський тиждень дитячого читання розпочався, гасло цього року – «Наближаємо Перемогу з книгою».  До Всеукраїнського тижня дитячого ч...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (3) Виставка робіт (3) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (20) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (10) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (15) Європа (7) здоровий спосіб життя (34) книги (37) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (16) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (16) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (111) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (1) Цікавинки (103) Чорнобиль (2)