четвер, 8 червня 2023 р.

Океани

 Уся планета відзначає 8 червня важливе екологічне свято – Всесвітній день океанів, яке було запропоновано під час саміту «Планета Земля» в 1992 році в Ріо-де-Жанейро (Бразилія), а з 2009 року святкують офіційно за рішенням Генеральної Асамблеї ООН.

Щороку 8 червня це свято відзначають усі, хто має навіть найвіддаленіший стосунок до Світового океану. В цей день екологи, іхтіологи та співробітники багатьох зоопарків, акваріумів, дельфінаріїв координують свої зусилля для того, щоб захистити права мешканців морських глибин і стабільну екологічну обстановку.
   Океани – легені нашої планети, адже забезпечують більшу частину кисню, необхідного для нашого дихання. Вони є одним із основних джерел їжі та ліків, а також важливою частиною біосфери.
   Світовий океан з кожним днем стає все бруднішим через згубний вплив людства: забруднення відходами, масовий вилов риби та збільшення транспортувань. Великою проблемою на сьогодні є забруднення океану засобами індивідуального захисту. Адже пандемія відбувається на суші, тоді як в океан викидають маски, рукавички та респіратори. Проблема утилізації виникла через погане функціонування системи поводження з відходами. Часто, коли рукавички та маски викидають у смітник, в підсумку вони опиняються не на сміттєзвалищі, а в навколишньому середовищі. А також через те, що маски та рукавчики зроблені з дуже легких матеріалів і тому легко губляться або здуваються вітром. Зрештою, причин є багато, а результат один – усі вони опиняються у дикій природі та несуть небезпеку для морської флори та фауни. На жаль, коли пластик (макро- / мікро-) довго перебуває у воді, на ньому починають розмножуватися водорості та бактерії. І морські жителі сприймають це пластиково-гумове сміття за їжу.
   Наша спільна турбота про океан стане перешкодою до вимирання багатьох видів рослин і тварин і дозволить майбутнім поколінням насолоджуватися красою, багатством і потенціалом Світового океану.
   Пропонуємо вам цікаву вікторину про океани.

Немає коментарів:

Дописати коментар

“Попіл Чорнобиля”

    Сьогодні в Україні відзначають 38-му річницю аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала однією з найстрашніших катастроф за всю історію яде...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (109) Чорнобиль (3)