неділю, 25 червня 2023 р.

Законопростір. Картка киянина

Інформуємо про пільги які можна отримати в м.Києві відповідно до вимог законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», а також про організаційно - правові форми та закони самоврядування.
 Картка киянина. Як оформити і для чого вона потрібна?
Що таке "Картка киянина"
   "Муніципальна карта "Картка киянина" - це банківська платіжна карта, яка, крім рахунку, зберігає персональні дані людини. Пластиковий носій дає можливість здійснювати не тільки банківські операції, а й отримувати знижки на різні товари і послуги в столиці.
   "Картка киянина" введена давно, проте не всі жителі столиці її оформили.

     
Функціональні можливості "Картки киянина"
  АптекаЗнижки на певні переліки ліків для пільгових категорій. Наприклад в аптеці “Фармація” утримувач “Картки киянина” має право один раз на місяць придбати до 2-х упаковок безрецептурного лікарського засобу із знижкою 25-30%.  Власники картки можуть отримати знижки на ліки у всіх комунальних аптеках Києва.
  Проїзд на громадському транспорті. Картку можна використовувати як проїзний квиток, поповнюючи рахунок від 1 до 50 поїздок. Чим більше поїздок, тим нижча їх вартість. Пільгові категорії їздять безкоштовно. 
  Культурні заходи. Муніципальні театри і музеї дають знижки на квитки від 5 до 50%, а в певні дні практикують
безкоштовний вхід.
   Знижки в торгових мережах. Знижки на покупку продуктів у супермаркетах Billa чи Фуршет. А також на покупку товарів торгових марок – Вгаvіs, Delfa і LeChef у мережі магазинів “Фокстрот”. Novus надає власникам карток безкоштовні бонусні картки.
Знижки на “соціальний хліб” у мережі магазинів “Київхліб”. Там можна придбати один з трьох видів хлібобулочних виробів на день за знижкою яка встановлюється в залежності від категорії пільговика. Наприклад, для пенсіонерів діє знижка 25%, а для інших власників картки – 20%.
   Доступ до електронних сервісів міста. Завдяки функції ідентифікації, через "Картку киянина" можна записати дитину в електронну чергу в дитячий сад, проголосувати за петицію;
  Знижки на медобслуговування;
  Класичні банківські операції - оплата покупок в магазині, бонуси за покупки, sms-банкінг, зняття готівки в банкоматі,
   Оплата комунальних послуг 
За допомогою “Картки киянина” можна сплачувати комунальні платежі без комісії. Для цього потрібно зазначити номер “Картки киянина” при оплаті через відділення Ощадбанку, на пошті, через особистий кабінет на сайті Центру комунального сервісу чи у відділеннях ЦКС.
 та інше.

     Хто може отримати "Картку киянина"
 Згідно з рішенням Київської міськради від 20 грудня 2018 року № 549/6600 "Про впровадження в місті Києві багатофункціональної електронної карти "Муніципальна карта "Картка киянина", отримати пластиковий носій можуть:
  • жителі Києва зі столичною реєстрацією;
  • громадяни, які здобувають освіту в навчальних закладах міста;
  • батьки або опікуни дітей, які отримують повну загальну середню освіту в столиці;
  • жителі міста, які працюють у Києві відповідно до законодавства України;
  • вимушені переселенці із зони АТО;
  • громадяни, які мають право на пільги, доплати, допомоги, компенсації відповідно до законодавства України, на додаткові пільги, доплати, допомоги, компенсації відповідно до актів Київської міськради та КМДА.
 У кого є пільги
  • Ветеранів війни;
  • ліквідаторів та постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС;
  • ветеранів праці;
  • дітей війни;
  • пенсіонерів-осіб з інвалідністю;
  • жертв нацистських переслідувань;
  • реабілітованих осіб-пенсіонерів;
  • ветеранів військової служби та органів внутрішніх справ;
  • багатодітних батьків і їх дітей віков від 14 років;
  • непрацюючих працездатних громадян, які доглядають за дитиною з інвалідністю та отримують державну соціальну допомогу або соціальну пенсію;
  • непрацюючих працездатних громадян, які доглядають за людиною з інвалідністю I групи або літніми, які досягли 80-річного віку і отримують компенсаційну виплату.
   Як оформити?
"Муніципальну карту "Картка киянина" можна оформити в
Ощадбанку
Для цього необхідно прийти до найближчого відділення або залишити заявку на отримання картки на сайті банку. 

   Для оформлення потрібні такі документи:
  • паспорт громадянина України або документ, який його замінює;
  • ідентифікаційний код (крім тих людей, які відмовилися від його оформлення через свої релігійні переконання і мають відповідну позначку в паспорті);
  • документ, що підтверджує право на отримання "Картки киянина". Наприклад, учнівський квиток або довідка про працевлаштування в організації, зареєстрованій в Києві;
  • довідка тимчасово переміщеної особи, якщо вона є;
  • посвідчення про пільги, якщо воно є;
  • кольорове фото 3х4.
Якщо людина не може самостійно подати документи, тоді замість неї в банк приходить представник. Крім документів одержувача картки, він повинен мати при собі паспорт і документи, які підтверджують, що ця людина є представником майбутнього власника картки.
    Банк повинен видати картку протягом 30 днів з моменту подачі документів.
    Скільки коштує пластиковий носій?
      "Картка киянина" видається безкоштовно:
      • громадянам, які мають право на пільги, доплати, допомогу та компенсації;
      • внутрішньо переміщеним особам.
      Решта категорій населення можуть оформити її відповідно до тарифів Ощадбанку. Тариф буде залежати від класу карти. Вартість обслуговування - 120 гривень на рік. Перший платіж стягується після першого року використання.

      Немає коментарів:

      Дописати коментар

      “Попіл Чорнобиля”

          Сьогодні в Україні відзначають 38-му річницю аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала однією з найстрашніших катастроф за всю історію яде...

      Мітки

      8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (109) Чорнобиль (3)