вівторок, 27 червня 2023 р.

Ні луски, ні зябри!

Рибальство відоме ще з біблійних часів. Зокрема, рибалками були апостоли Петро і Андрій. Первісні люди, що жили в епоху палеоліту (давнього кам’яного віку) промишляли риболовлею, яка поряд з полюванням і збиранням фруктів була одним з головних джерел їжі для наших дуже далеких первісних предків.
Риболовля – цікаве захоплення багатьох людей. Корисне дозвілля, яке поєднується із захоплюючим хобі.

У давнину рибалки не користувалися звичними тепер вудками, спінінгами а рибу ловили грубішими методами – гарпунами, а часом і за допомогою метань каменів з метою оглушити рибу. Найбільшими районами рибальства в Україні були: пониззя Дніпра, Південного Бугу, Дністра, Пруту, Прип'яті, Десни, узбережжя Чорного й Азовського морів. Тут рибальство вважалося основним заняттям певної частини мешканців, яке переросло у промисел.
В Україні рибалки користувалися снастями — пастками, з яких найпоширенішими були ятері — циліндричної форми сіті з кількома обручами. Найчастіше ятері складалися з двох сіток: кінець довшої сітки зав'язувався наглухо, другої — меншої, що була вставлена у першу,— мав вузький отвір, через який риба потрапляла і назад уже не могла вибратися.
Рибальство в Україні ґрунтувалося на уважному й дбайливому ставленні до природи. У зимовий період, коли крига сковувала ріки, робили ополонки, щоб риба🐠🐋🐟 не задихалася від браку повітря, ніколи не глушили риби.
У кінці XIX ст. — на початку XX століття рибні промисли значно скоротилися, натомість набула поширення форма орендування водоймищ.

День рибалки – нагода щоб привернути увагу до екологічних проблем.

В Україні оновили правила любительського і спортивного рибальства.

У грудні набрав чинності наказ Мінагрополітики від 19.09.2022 № 700 «Про затвердження Правил любительського і спортивного рибальства».
Найважливіші центри рибної промисловості України — Севастополь, Керч, Одеса, Маріуполь, Бердянськ. З кожним роком вилов риби в Україні істотно скорочується. Це повязано з екологією та війною в нашій країні.
  • Жителі Африки ходять на риболовлю зі звичайною лопатою. Саме вона є найзручнішим засобом для видобутку протоптера. Вся справа в тому, що під час посухи ця риба закопується глибоко в мул, дістати її можна тільки за допомогою лопати.
  • Жителі берегів Амазонки знайшли спосіб безпечно ловити електричного вугра, що б’є струмом потужністю 500 вольт. Вони заганяють в річку стадо корів. Риба витрачала свої заряди на тварин і ставала безпечною. Цікаво, що корови від цього не страждали.
  • Основні країни морського промислового рибальства: Китай володіє найбільшою в світі рибною промисловістю, за ним ідуть Перу, Японія, США, Чилі, Індонезія, Індія, Таїланд, Норвегія та Ісландія.
  • Маріуполь — морське місто з різноманітною водною фауною: бички, тюлька, хамса та, навіть, осетер. Життя біля моря — це привілей: смаколики з рибного меню з чудовим краєвидом морських пейзажів та музикою хвиль.
 
  • Рибний асортимент міста Марії був набагато разючим, ніж зараз. На Рибній площі, яку офіційно не зафіксували на картах міста, продавали судаків (місцеві називали цю рибу “сулою”), лящів, камбалу, чехоню, шемаю, чорноморський оселедець, азовський пузанок, вугор, сом, жерех, азовський анчоус-хамса та багато інших. Такі делікатеси, як осетрів та севрюгу, місцеві господині купували переважно тільки в живому вигляді, адже існувала думка, що можна отруїтися.
  • Деякі рибалки щиро вірять, ніби в дощ риба клює краще, але не всякий дощ хороший для риболовлі. 
  • Якщо на вулиці хмарно або йде невеликий дощик – хороший клювання гарантований, в спеку ж розраховувати на багатий улов не варто.
  • Вітер дме за течією річки — знатного клювання можна не чекати.
  • Чим тонша на вудочці буде ліска, тим краще клюватиме велика риба.
  • У Новій Гвінеї рибалки виготовляють зручні та практичні сіті з одного з найміцніших природних матеріалів – павутиння. Однак навряд така сітка прослужить довго.
  • Не обіцяйте великого улову – удача не любить балакучих.
Риболовля підійшла до кінця. Як варто себе вести:
    Подякуйте водойму, зберіть після себе сміття. 
    Бібліотекарі для вас підготували цікаву вікторину👇

     
    Ловіть рибу, насолоджуйтеся риболовлею і будьте щасливі!



    Немає коментарів:

    Дописати коментар

    “Попіл Чорнобиля”

        Сьогодні в Україні відзначають 38-му річницю аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала однією з найстрашніших катастроф за всю історію яде...

    Мітки

    8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (109) Чорнобиль (3)