четвер, 23 травня 2024 р.

“Шляхами слов'янської культури”

24 травня всі слов'янські країни вшановують пам'ять святих рівноапостольних Кирила і Мефодія – творців слов'янської писемності. Цей день присвячений нашим культурним і літературним здобуткам, а також пам'яті святих рівноапостольних Кирила і Мефодія, творців слов'янської азбуки.
До Дня слов'янської писемності та культури, бібліотекарі для читачів бібліотеки №11 представили книги та розповіли про історію слов'янської писемності та культури.

З давніх-давен слов'янська культура відома своєю багатогранністю та неповторністю. Вона становить основу нашої національної ідентичності, зберігаючи давні традиції, мудрість предків та самобутній дух нашого народу.

Писемність, яка з'явилася на тих землях, є не лише символом нашої мудрості, а й ключем до нашого минулого.Завдяки писемності зберігаються знання, культурні традиції, історія та ідентичність нашого народу.

У багатьох місцях, де колись селилися наші предки, особливо в Північному Причорномор’ї, археологи неодноразово виявляли на кам’яних табличках і амфорах таємничі та незрозумілі символи, але питання про те, чи існувала писемність у давнину, залишається невирішеним.

Імена Кирила і Мефодія залишаються в серці кожного українця як найвидатніших учителів і просвітителів. Завдяки їхнім зусиллям наша мова і культура з’явилися на карті світу.

Кирило та Мефодій створили слов'янську абетку для моравів. Вони переклали з грецької мови на слов'янську (південно-македонський солунський діалект) такі книги, як Євангеліє, Апостол, Літургія, Служебник, фрагменти Псалтиря і Требника. Після цього вони почали проводити богослужіння національною мовою.
Алфавіт, створений братами-просвітителями, використовує грецький алфавіт і складається з 43 символів. Цим пояснюється деяка схожість між українськими та грецькими літерами. Кирило і Мефодій запозичили у греків 24 символи і винайшли ще 19 власних. Але з часом алфавіт все ж був скорочений.

 

Святкуючи День слов'янської писемності і культури, ми віддаємо данину поваги нашій історії та культурній спадщині. Це також чудова нагода замислитися про те, як ми можемо зберегти та розвивати ці багатства в сучасному світі.
Нехай наша писемність і культура квітнуть і надалі, збагачуючи життя кожного з нас!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Чарівний світ українського кіно.

Напередодні Дня українського кіно, що святкується щорічно в другу суботу вересня, в бібліотеці №11 відбулися літературні читання, обговоренн...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (7) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (5) виставка художніх робіт (6) Відомі люди (23) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (6) День захисника України (8) День книги (15) День незалежності України (10) день пам'яті (10) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (7) Екологія (17) Європа (8) здоровий спосіб життя (39) книги (57) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (7) майстер-клас (20) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (21) Музика (7) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (6) Письменники (59) Письменники України (54) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (26) Сторінка історії (53) У світі права (10) Україна (139) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (17) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (126) Чорнобиль (3)