четвер, 16 травня 2024 р.

Вишиванок краса дивовижна.

  Щорічно у третій четвер травня в Україні відзначають День вишиванки. Вишиванка є предметом гордості для українців і свідчить про їхню прихильність до своєї країни. 

Вишиванка - символ здоров'я, краси та щасливої долі для українця, який її носить. Традиційно вишита сорочка передавалася з покоління до покоління як родинна реліквія.

За свідченням Геродота, ще скіфи прикрашали свій одяг вишивкою. Було досліджено знайдену на Черкащині срібну медаль VI століття із чоловічою фігурою, яка показала ідентичну вишивку до українського народного вбрання ХVІІІ-ХІХ ст.

Бібліотекарі бібліотеки №11, для дітей провели майстер клас "Вишиванок краса дивовижна" - виготовлення вишиванки в техніці оригамі. Розповіли про символіку орнаменту на вишиванках, про унікальність вишивки кожного з регіоні, чому важливо носити і берегти вишиванку, про першого модника у вишиванці Івана Франка про музей української вишиванки у Чернівцях зберігають понад сто старовинних речей, які вивезли з зон бойових дій. 



Цікаві факти:

Сорочки (особливо чоловічі) вважаються символом любові та вірності. Кожна дівчина повинна вишити сорочку для свого майбутнього чоловіка, нашіптуючи старовинне заклинання. Якщо після чергового прання сорочка втратила конопляну якість, то в народі кажуть: «скочив чоловік у гречку». Тільки одній дівчині Чумак довіряв прання сорочок. Інші жінки не мали права брати участь у таких священних ритуалах. Так Чумак підтверджував свою вірність коханій.

Вишиванки мають своє різноманіття орнаментів, візерунків, тканин і кроїв залежно від регіону. Наприклад, на Півдні популярна проста вишивка, а на Заході для прикраси візерунків використовують різнокольорові нитки та бісер.

Бібліотекарі підготували підбірку книг з фонду нашої Бібліотеки №11, щоб читачі могли дізнатися більше про історію вишивки та національного одягу.

Перейдіть за посиланням Книги



Немає коментарів:

Дописати коментар

Чарівний світ українського кіно.

Напередодні Дня українського кіно, що святкується щорічно в другу суботу вересня, в бібліотеці №11 відбулися літературні читання, обговоренн...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (7) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (5) виставка художніх робіт (6) Відомі люди (23) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (6) День захисника України (8) День книги (15) День незалежності України (10) день пам'яті (10) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (7) Екологія (17) Європа (8) здоровий спосіб життя (39) книги (57) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (7) майстер-клас (20) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (21) Музика (7) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (6) Письменники (59) Письменники України (54) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (26) Сторінка історії (53) У світі права (10) Україна (139) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (17) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (126) Чорнобиль (3)