середа, 29 травня 2024 р.

Шкідливі звички та їх наслідки.

«Шкода куріння очевидна. Від куріння тупієш. Воно не сумісне з творчою роботою.» Й. В.Гете



31 травня весь світ відзначає Всесвітній день без тютюну. У цей день по всьому світу проходять антитютюнові акції.
У бібліотеці №11 ми провели цікаву бесіду з підлітками про те, як тютюнопаління впливає на наш організм, що не тільки звичайні цигарки а й електронні сигарети та вейпи мають однаковий вплив.



Тютюновий дим - це одне з найбільших джерел забруднення повітря, перевищуючи викиди навіть металургійних та хімічних комбінатів у сотні тисяч разів.

Тютюновий дим шкодить нашій дихальній системі, спричиняючи подразнення слизових оболонок. Це може призвести до хронічного запалення, застудних захворювань та інших проблем. Після куріння функція війок слизової оболонки зупиняється на 20 хвилин, що ускладнює виведення шкідливих речовин.


Молодь наслідує паління від дорослих, але це може завдати шкоди їхньому здоров'ю та іміджу!
Куріння може призвести до неприємного запаху, сірого обличчя, жовтих зубів та загального нездорового вигляду. Крім того, воно впливає на витривалість м'язів та спортивні результати.
По-перше, приблизно 25% курців помирають від раку, серцево-судинних захворювань чи інсульту. По-друге, паління може стати причиною таких захворювань, як атеросклероз, гіпертонічна хвороба, гастрит, гастроентероколіт, міокардіодистрофія, рак легенів, хронічний бронхіт, емфізема легенів, коронарна хвороба серця.


За даними досліджень, серед підлітків у віці від 12 до 17 років тютюн є другою за поширеністю психоактивною речовиною після алкоголю. Приблизно третина молоді віком від 18 до 25 років є постійними курцями, причому більше половини з них спробували свою першу цигарку до 12 років. Дослідження показали, що до 80% осіб старше 15 років та майже 100% тих, хто ще не досяг 15 років, палять.

В Україні куріння забирає в середньому 85 000 життів — 12% від загальної смертності. Ще 900 тис. помирають тільки від того що були так званими пасивними курцями.

Це страшна статистика, яку кожен з нас здатен змінити. Відмова від куріння — це більш здорове й довге життя для всіх нас.

За консультаціями з приводу формування здорового способу життя, зокрема, профілактики тютюнопаління, та про допомогу у спробах кинути курити варто звертатися до фахівців.
На сайті "Stopsmoking" Центру громадського здоров'я кожна людина, яка потребує допомоги у відмові від куріння, може знайти відповіді на запитання про те, як розпочати цей шлях.


Бажаємо вам здоров‘я!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Чарівний світ українського кіно.

Напередодні Дня українського кіно, що святкується щорічно в другу суботу вересня, в бібліотеці №11 відбулися літературні читання, обговоренн...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (7) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (5) виставка художніх робіт (6) Відомі люди (23) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (6) День захисника України (8) День книги (15) День незалежності України (10) день пам'яті (10) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (7) Екологія (17) Європа (8) здоровий спосіб життя (39) книги (57) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (7) майстер-клас (20) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (21) Музика (7) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (6) Письменники (59) Письменники України (54) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (26) Сторінка історії (53) У світі права (10) Україна (139) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (17) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (126) Чорнобиль (3)