неділя, 12 травня 2024 р.

«З любов'ю, ніжністю, теплом»

12 травня відзначається прекрасне свято - День матері.
Відповідно до указу президента України від 10 травня 1999 року №489/99 День матері святкується у другу неділю травня.
Учні 2 класу відвідали майстер-клас у бібліотеці, щоб створити вітальну листівку для своїх мам з нагоди Дня матері. Під час заняття бібліотекарі познайомили дітей з новою технікою - квілінгом. Квілінг має позитивний терапевтичний та заспокійливий вплив на людину, покращує моторику, виховує терпіння, акуратність, старанність та заспокоює.
 




Історія свята
 На офіційному рівні День матері почали святкувати понад 100 років тому. Відбулося це у США завдяки жительці Філадельфії Анні Джервіс. Ця жінка запропонувала раз на рік вшановувати матерів.
 В Україні офіційно День матері почали святкувати з 2000 року. Саме тоді було постановлено вітати наших матусь у другу неділю травня. Але ідея виникла набагато раніше. У 1928 році Союз українок Канади вирішив вшанувати мам. Отже, перший День матері святкували українці з діаспори. Однак уже наступного року дійство відбулося у Львові, і знову ініціатором стала жінка – редакторка тижневика «Жіноча доля» Олена Кисилевська. Того ж року Союз українок посприяв поширенню свята по всій західній Україні. Під їхнім патронатом різноманітні молодіжні та культурні організації влаштовували гучні заходи, аби вшанувати рідних матусь.
Мудра притча про материнську любов
Одного разу у матері запитали:
Кого із дітей ти любиш найбільше?
Мати відповіла:
Найменшого, доки не виросте!
Хворого, поки не стане здоровим!
Того, хто покинув дім, поки не повернеться!
І кожного, поки я жива!
До свята в нашій бібліотеці відбулася творча майстерня:


Добірка цікавих книг про найрідніших: мам і бабусь.

"Середина світу" Андреас Штайнгьофель

  
Це історія про все перше, раннє, несподіване, що стається на початку життєвого шляху. Написана для підлітків, вона стала неабияк популярною в Німеччині, знайшовши читачів серед значно ширшого кола. Адже кожному важливо дізнатися, де вона – середина світу.             Ґлясс - не зовсім традиційна мама, яка не хоче "ламати" своїх дітей традиційними "так прийнято", легко приймає гомосексуальність сина, та при цьому відправляє його на пластичну операцію через великі вуха. 

"Жменька тепла для мами" Сашко Дерманський

Вкутане багатолітньою холоднечею місто вже давно не знало літа. Мерзенний пан Прищ, який захопив містян у крижаний полон, погрожує заморити холодом маму маленької Влади. Але ж як знешкодити джерело холоду, що тримає всіх на межі виживання, а найважливіше – де шукати джерело тепла? Щоб це з’ясувати, дівчинка вирушає до Сніголісу, де, кажуть, знайшли притулок відчайдухи, яких не лякає нелюдський мороз. Чи вдасться їй врятувати маму, а заразом і ціле місто від свавілля пана Прища? Чи зможе вона віднайти хоч жменьку тепла для любої матусі?

"Розмальована мама" Джаклін Вілсон
Зірка і Дельфінна – так звуть сестер, які мають на двох купу проблем. Усі вони різні, але одна – спільна. Це Маргарита,їхня дивовижна мама. Непередбачувана і химерна, любляча і недбала, сильна і беззахисна мама. Розмальованою її назвали через те, що все її тіло було вкрите татуюваннями: відьми, жаби, хрести та ще багато всілякої всячини. У свої 30+ Маргарита жила життям шістнадцятирічного підлітка: нескінченні гульки, натовпи залицяльників, неадекватна поведінка… 

"Моя бабуся просить їй вибачити"

Ельзі – сім, і вона не така, як інші. Її Бабуні – сімдесят сім, і вона неймовірно шалена – якщо вважати шаленством, приміром, стояння-на-балконі-й-обстрілювання-перехожих-із-рушниці-для-пейнтболу. А ще бабуся для Ельзи найкращий – і єдиний – друг. Щоночі Ельза ховається від світу в бабусиних історіях про Країну-Спросоння та Королівство Міамас, де ніхто не мусить бути «нормальним». Та коли Бабуня помирає й залишається жити лише в листах, написаних до тих, перед ким вона відчувала провину, – ось тоді й починається найбільша Ельзина пригода...
«Бабуся оголошує війну."

Всі звикли, що бабуся це ніжна, добра жіночка, яка кожного разу нагодує тебе від пуза. Її запашні пироги та пиріжки, ти згадуєш, коли їдеш до неї в гості. Але часи змінюються і бабусі теж. Ониськова бабуся Катастрофа, вправно перев'язує бандану та оголошує війну. Але ж хто посмів розгнівати цю чудову та милу бабусю? А причиною цьому став лісник, який вирубує молоді дерева в лісі, погані пацюки, які беруть в полон безневинну жабку та ще й з'являється космічний посмітюх, який занапащає все живе на Землі. І тут терпець бабусі вривається! Чи зможе вона впоратись з такою кількістю проблем та катастроф?
День матері – це день, коли ми можемо подякувати нашим мамам за все те добре, що вони для нас зробили, за їхні самопожертву та любов. Тому не забудьте привітати своїх матусь.






Немає коментарів:

Дописати коментар

Чарівний світ українського кіно.

Напередодні Дня українського кіно, що святкується щорічно в другу суботу вересня, в бібліотеці №11 відбулися літературні читання, обговоренн...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (7) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (5) виставка художніх робіт (6) Відомі люди (23) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (6) День захисника України (8) День книги (15) День незалежності України (10) день пам'яті (10) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (7) Екологія (17) Європа (8) здоровий спосіб життя (39) книги (57) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (7) майстер-клас (20) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (21) Музика (7) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (6) Письменники (59) Письменники України (54) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (26) Сторінка історії (53) У світі права (10) Україна (139) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (17) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (126) Чорнобиль (3)