неділю, 3 грудня 2023 р.

Твори добро

Щороку 3 грудня Україна разом з міжнародною спільнотою відзначає Міжнародний день людей з інвалідністю. Цей день не є святом, а покликаний привернути увагу до проблем цих людей, захисту їхніх прав, гідності і благополуччя, акцентує увагу суспільства на перевагах, які воно отримує від участі людей з інвалідністю у політичному, соціальному, економічному і культурному житті. Цей день є нагадуванням людству про його обов’язок виявляти турботу і милосердя до найбільш незахищеної частини суспільства – людей із інвалідністю.
  І дуже важливо, що Україна, як європейська держава, бере активну участь у цьому процесі, задумується над їхніми проблемами, шукає шляхи вирішення.
Люди з інвалідністю - це ті, хто з якихось причин не можуть повністю себе забезпечувати або піклуватися про себе. Інвалідність може бути вродженою або набутою, наприклад, внаслідок травм чи інфекцій.

На жаль, кількість людей з інвалідністю з кожним роком зростає. Це пов'язано зі стихійними лихами, техногенними катастрофами, забрудненням навколишнього середовища, дорожньо-транспортними пригодами, вродженими та хронічними захворюваннями, війною.

Вони стикаються зі складними проблемами, але долають труднощі і демонструють надзвичайну емоційну силу та непохитну віру в життя.


На виставці, яка проходить в нашій бібліотеці, представлено серію книжок "Інклюзивне навчання". Автори дають відповіді на найактуальші запитання батьків, розповідають про допомогу дитині, рекомендують різні методики. Книги містять відомості щодо подальшої професійної орієнтації у майбутньому житті дитини.
Учням, які завітали до нас, розповіли, що не потрібно лякатися таких людей, адже люди дуже різні - і це нормально. Але всі ми гідні дружити одне з одним, головне - виявляти доброту і чуйне ставлення до тих, хто навколо.

Дітям запропонували прочитати книжки, які містять навчальні сторінки для дітей, як дружити з особливими дітками. 

Письменниця Лариса Ніцой написала цікаву історію, де головні герої, Василинка, Любомирчик та Олежка, відправляються на пошуки скарбу. Вони потрапляють у пригоду, не остання роль у якій випаде двом бабусям. Одна з них поведена на приготуванні та споживанні їжі, а друга – фанатка спорту та здорового способу життя.
В сюжет цієї кумедної історії письменниця легко вплітає сучасну актуальну тему інвалідів у соціумі. Повість пересипана гумором, додає настрою та читається на одному диханні.


Захищаючи гідність людей із обмеженими можливостями, ми захищаємо своє людське обличчя. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

“Кожна людина — це особистість”

До Міжнародного дня боротьби за права людей з інвалідністю (відзначається щорічно 5 травня), бібліотекарі публічної бібліотеки №11 презентув...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (7) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (7) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (117) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (111) Чорнобиль (3)