неділю, 17 грудня 2023 р.

"Новорічно-різдвяна майстерня"

Іграшки так хвилювались:
«Ми на ялинку зачекались,
Її так хочем прикрашати
І з Новим роком всіх вітати»
Грудень місяць у самому розпалі, саме час подумати про головний символ свята-новорічну ялинку. Коли вона з'являється в будинку, вся його атмосфера наповнюється трепетним очікуванням чудес і передчуттям зимової казки. Чому саме ялина стала символом Нового року? 
Багато років тому, коли людство перебувало в зародковому стані свого розвитку при самому примітивному способі життя, одним з об'єктів поклоніння для людей було дерево. Його одухотворяли і наділяли «високодуховними» властивостями.  Згідно з деякими легендами, в різних варіаціях вважалося, що дерево - це істота, в якому мешкають душі наших померлих близьких. Або ж на гілках дерев ховаються духи і знаходять тут зручний притулок. Ось чому в давнину люди почали прикрашати дерева, щоб "задобрити" цих духів. Адже вони можуть бути як доброзичливими до живих, так і агресивні.
І з точки зору таких вірувань, звичайно, вічнозеленим деревам відводилася особлива роль. Це свого роду диво-все в'яне, ялини, сосни, гвоздика і так далі. Життя сяє взимку і влітку.  Так, стародавні люди вірили, що це тому, що вони були обрані Сонцем.
В бібліотеці провели майстер клас "Новорічно-різдвяна майстерня" з виготовлення прикрас із паперу на ялинку. 



Присутні дізналися, якими іграшками прикрашають лісову красуню у різних країнах світу.    
Німці першими ввели моду на прикраси. У Німеччині різдвяну ялинку спочатку прикрашали справжніми яблуками, а коли через один рік їх урожай не вдався, то виникла ідея, прикрашати кулями, які почали видувати склодуви спеціально напередодні свята.
Символ Нового року і Різдва в сучасному католицизмі – омела: за переказами, ця рослина здатна відігнати злих духів і принести удачу. 
Скандинави теж почали прикрашати свої будинки і різдвяні ялинки слідом за німцями. У Скандінавських країнах головним героєм новорічного свята є омела - трав'яниста рослина, створююча своєрідні «мітли» на верхівках дерев. Її гілочки звичайно покривають червоною і «срібною» фарбою, підвішують до них стилізовані зображення двох сердець і прикрашають стрічками.
У Швеції, наприклад, було модно прикрашати фігурками з соломи. А ще поруч з нею ставили солом'яну козу.
Сучасні німці люблять прикрашати різдвяну ялинку фігурками казкових героїв, де одним з головних персонажів завжди є Лускунчик. 
Перша ялинка була встановлена у Франції в саду Тюільрі. Дотепер у Франції, в Провансі на ялинку за традицією вішають яскраво розфарбовані яєчні шкаралупи.
Китайці використовують символ наступного року і прикрашають новорічне дерево фігурками тварин, а також підвісками, де пишуть побажання на наступний рік. 
Англійці прикрашають ялинку гілочками та вінками омели, а ось в Іспанії досі популярні їстівні прикраси.
Японці прикрашають маленькими лялечками та ліхтариками, і звичайно ж, фігурками орігамі – у цьому мистецтві їм немає рівних.
В Україні спостерігається своєрідна еклектика: хтось прикрашає на західний лад, хтось любить східні традиції, а хтось прикрашає ляльками-мотанками як наші предки.


Немає коментарів:

Дописати коментар

“Квітоньки на писанці зірчасті”

Перед Великоднем у нашій бібліотеці відбулася творча майстерня, де бібліотекарі розповіли про традиції та символи розпису писанок. Пояснили,...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (7) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (7) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (117) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (111) Чорнобиль (3)