неділю, 3 грудня 2023 р.

"Гостинець від Святого Миколая"



 З поміж великих святих угодників Божих святитель Миколай Чудотворець користується особливою любов’ю нашого народу. Усе життя св. Миколая – це нескінченні благодіяння і чудеса, подані стражденному людству. Він покровитель землеробства і скотарства, господар земних вод, заступник від бід і напастей, помічник у найважчих справах і обставинах. Він швидко з’являється скрізь, де потрібна його допомога. І нині він приходить до тих, хто кличе його допомогти і заступити від біди. Чудес його не злічити. Усе життя Чудотворця було позначено любов’ю до ближнього. Навіть смерть не перервала його благодатних справ, його чудеса звершуються повсякчас.
 Святий Миколай дуже шанований українцями, наш найперший святий. Його образи були в кожній хаті. Як писав Олександр Довженко у "Зачарованій Десні", люди часто зверталися до святого Миколая як до Божого угодника: просили допомоги і благословення.

Але перші згадки про святого в Україні з’являються значно раніше – разом із появою християнства. Ще давні церковні записи засвідчують цей факт: "Напередодні Святого Ніколауса матері тримають напоготові подарунки та різки для своїх дітей" (1555 рік). Так само найдавнішою українською іконою Святого Миколая вважається ікона початку 14 століття.

Святкування Миколая в Україні почалося ще за Всеволода Ярославовича – 1088 року. Княгиня Ольга побудувала в його честь один з перших храмів Київської Русі – біля могили Аскольда в Києві, ще в 11 столітті, нині церков на честь святого налічується сотні. А в Миколаєві Святому споруджено пам’ятник.
Щодо дитячого свята, то така ідея і потреба виникла ще у другій половині 19 ст. на Галичині. Тому Святий Миколай став опікуном українських школярів та дошкільнят. Це потребувало віршів, пісень, драматичних творів, і автори відгукнулися на ці їдею.

Іван Франко поетично переспівав легенду "Чудо з утопленим хлопцем" й створив одноактову п’єсу "Суд святого Николая", в якій уже постають традиційні персонажі українського миколаївського свята.

ФРАНКОВІ «ЧУДА» СВЯТОГО МИКОЛАЯ / упорядкування Ярослави Мельник; передмови: Ярослава Мельник, Наталя Тихолоз. — Львів: «Папуга», 2022. — 80 с.

До книги увійшли три Франкові «чуда» святого Миколая: два поетичні (легенди «Чудо з ковром» і «Чудо з утопленим хлопцем») й одне прозове — («Оповідання про половчина»). Усі ці тексти — парафрази книжних українських легенд про святого Миколая, що засвідчує про владу традиції, позачасові цінності нашого давнього письменства. Четвертий текст, вміщений у цьому виданні, «Суд Святого Миколая», — образок драматичного образка-казки для дітей, повнень світлої віри, любові та християнської мудрості.


Попри тривоги нам вдалося провести в бібліотеці квест для всіх бажаючих до дня Святого Миколая. Діти дізналися коли вперше почали відзначати день Чудотворця Миколая, як з'явилася традиція дарувати подарунки.
Миколайчик, для дітей залиш листа із різними завданнями. Дітки розповідали вірші, співали пісень, грали в ігри, відгадували загадки. Під кінець квесту порадував він їх солодкими подаруночками за слухняність, кмітливість, вправність Щирі посмішки, які є джерелом щастя, були на обличчі у кожного!



 

Щодо власне подарунків, то, швидше за все, традиція бере свій початок з Німеччини. Її перейняли Австрія і Польща, а потім – і Україна.
У цей день випікають смачні круглі пиріжки — "миколайчики" з різноманітною начинкою, а також медівники, запашне печиво з кольоровою глазур'ю.


Немає коментарів:

Дописати коментар

“Кожна людина — це особистість”

До Міжнародного дня боротьби за права людей з інвалідністю (відзначається щорічно 5 травня), бібліотекарі публічної бібліотеки №11 презентув...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (7) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (7) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (117) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (111) Чорнобиль (3)