вівторок, 19 грудня 2023 р.

Різдвяний віночок

Сьогодні в бібліотеці відбувся майстер-клас для дітей молодших класів, який провели пані Наталія та Єлизавета.
 
Серед новорічної мішури, блиску ялинкових прикрас, блискучих гірлянд і інших атрибутів свята особливе місце займає різдвяний вінок. Різдвяний вінок – це не просто прикраса, водночас він і родинний оберіг, і символ надії на щастя, благополуччя, і достаток, а також запрошення для гостей. У древніх слов’ян вінок імовірно символізував закінченість роду і захист від темних сил.

Традиція прикрашати їм вхідні двері або святковий стіл прийшла до нас із західних країн не так давно.
Але вже стала досить популярною: адже це не просто прикраса - а древній і дуже глибокий символ одного з найбільш шанованих в християнстві свят, в якому знайшли відображення основні принципи релігії.
Ще в давнину вінок, зазвичай із лаврового листя, був символом перемоги. Пані Наталія розповіла легенду про Різдвяний вінок, та значення кожного елементу на віночку.
 


Різдвяний вінок з чотирма свічками асоціюється з земною кулею і чотирма сторонами світу. Коло символізує вічне життя, яке дарує Воскресіння, зелень — колір життя, а свічки — світло, яке освітить світ в Різдво.
Першу свічку запалюють в неділю за чотири тижні до Різдва, як символ світла, яке прийде в світ з народженням Христа. Кожної наступної неділі запалюють ще одну свічку. В останню неділю перед Різдвом запалюють всі чотири свічки, щоб освітити місце, де знаходиться вінок (це може бути вівтар церкви або обідній стіл).
Вважається, що кожна з деталей віночку має особливий сакральний сенс.
Шишки – зародження нового життя, процвітання та довголіття.
Лаванда – здоров'я.
Ягоди глоду – радість.
Ялівець – надія.
Горіхи - міць
Кедр - означає здоров'я та зцілення
Верба - символ безперервності й постійності життя
Калина - символ вогню, сонця
Апельсин - символ родючості
Червоні стрічки - символізують кров розп’ятого Христа.
Шишки, фрукти та горіхи нагадують про народження та відродження.
Під керівництвом досвіченого майстра, в атмосфері бібліотечної казки кожен мав можливість проявити власний креатив й уяву. Віночки вийшли дуже красивими, святковими, і разом з тим затишними і домашніми.
Зараз передноворічні свята, далі будуть новорічні та різдвяні, наші захисники не всі зможуть відсвяткувати вдома. Щоб хочь трохи зігріти їхні серця, бібліотекарі та наші відвідувачі виготовили новорічні сувеніри для наших захистників. Учні 1-го класу 324 школи передали свої малюнки та поробки.
 Нехай кожен з них у ці складні важкі часи відчує частинку тепла і затишку, турботи і піклування. Разом ми сила! Крокуємо до Перемоги Разом!





Немає коментарів:

Дописати коментар

“Кожна людина — це особистість”

До Міжнародного дня боротьби за права людей з інвалідністю (відзначається щорічно 5 травня), бібліотекарі публічної бібліотеки №11 презентув...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (7) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (7) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (117) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (111) Чорнобиль (3)