четвер, 4 травня 2023 р.

Рівність. Доступність. Можливість. Повага.

Життя для всіх нас важке. Незважаючи на наші обставини, ми забуваємо, що ключ до щастя полягає в тому, щоб поширювати радість і служити людству, незалежно від касти, віросповідання, кольору шкіри та навіть їхніх вад.

Міжнародний день боротьби за права інва**дів. 5 травня у всіх календарях зазначений цей день. Ніби правильний день, потрібно захищати права, тільки не інвалідів, а людей з інвалідністю.

Чому це так важливо?
По - перше, навіть не будемо згадувати ратифіковані Україною конвенції і навіть закон України, у якому слово " інвалід" замінили на особу з інвалідністю. Існують різні підходи до інвалідності. Раніше у нас переважав медичний підхід - тобто дивитися на діагноз, який має людина. Однак зараз весь світ перейшов або переходить на соціальну модель інвалідності - тобто коли людина на першому місці.
Не інвалід, а людина з інвалідністю, не глухий, а людина з порушенням слуху, не сліпий, а людина з порушенням зору. Давайте дивитися на людину, а не на її діагнози.

Через повномасштабну війну Росії проти України десятки українців отримують важкі поранення, багато військових і цивільних втрачають кінцівки. Вона стала викликом для людей з інвалідністю, адже ще більше ускладнила їхню рутину. Кожна людина може опинитися в такій ситуації.

Постраждалі внаслідок бойових дій не завжди поінформовані, що в Україні встановлюють сучасні протези і роблять це безоплатно та якісно, а шукають можливості самі за кордоном.
Щоб бути обізнаним, знати і захищати свої права, в бібліотеці проводять різні інформування, правові консультаці. Як оформити інвалідність і як встановлюється група під час воєнного стану?
Відвідувачі бібліотеки отримали поради щодо спілкування з людьми, які мають інвалідність.
  
Нація не може процвітати без активної пильності її громадян. Нам потрібно перестати відображати свій біль на інших, прийняти свої недоліки та пробачити їх. Так будується гармонійне суспільство.

Крім того, ми можемо зробити наступне для людей з обмеженими можливостями:
  • Розширюйте можливості людей з особливими можливостями, навчаючи їх навичкам заробляти та жити гідним життям.
  • Будьте пильні щодо утисків інвалідів.
  • Розкажіть їм про їхні законні права. 
Відповідно до статті 43 Конституції України, кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.




Відповідно до
статті 27 Конвенції про права осіб з інвалідністю, держави учасниці які підписали зазначену конвенцію визначили право осіб з інвалідністю на працю на рівні з іншими.
Особи з інвалідністю мають рівні права у сфері праці й зайнятості з іншими категоріями населення.

5 соціально - трудових гарантій для осіб з інвалідністю:

1.Пільгові умови працевлаштування.
Для підприємств, установ, організацій, фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю, встановлюється норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю.Такий норматив становить 4% середньооблікової чисельності штатних працівників. А якщо штат становить від 8 до 25 осіб - то у кількості 1 робочого місця.

2. Пристосування умов праці до фізичних можливостей людини:
  • ст. 12 Закону України"Про охорону праці"
  • ст. 17 Закону України "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні"
  • ст.18 зазначеного Закону передбачає,що особам з інвалідністю, які не мають змоги працювати на підприємствах державна служба зайнятості сприяє в працевлаштуванні з умовою про можливість виконання роботи вдома. На прохання осіб з інвалідністю їм може встановлюватися неповний робочий день або тиждень.
3. Необхідність дотримання медичних рекомендацій:
  • нічний час - ст. 55 Кодексу законів про працю;
  • надурочні роботи - ст. 63 КЗпП;
  • трудовий договір - ст. 17 Закону про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Книжкова країна.

 Всеукраїнський тиждень дитячого читання розпочався, гасло цього року – «Наближаємо Перемогу з книгою».  До Всеукраїнського тижня дитячого ч...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (3) Виставка робіт (3) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (20) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (10) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (15) Європа (7) здоровий спосіб життя (34) книги (37) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (16) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (16) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (111) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (1) Цікавинки (103) Чорнобиль (2)