понеділок, 22 травня 2023 р.

Природа та біорізноманіття в Україні

 22 травня – Міжнародний День біорізноманіття.

Практично всюди на Землі існують найрізноманітніші форми життя - від невидимих вірусів та бактерій до велитенських китів та гігантських дерев. У кожному куточку нашої планети мешкають живі істоти, які вважають те чи інше місце своєю домівкою. Для тигра це саввана, для лишайнику - стовбур дерева. Всі тварини і організми обирають для себе таке місце, у якому їм буде комфортно. 
 Біологічне різноманіття є основою життя. Його збереження є необхідним для існування людини. На жаль, інтенсивність використання компонентів біорізноманіття призводить до виснаження та вичерпання природних ресурсів: зникають та перебувають під загрозою зникнення численні види.
   В 1992 році була прийнята Конвенція про біологічне різноманіття на спеціальній Конференції з прийняття узгодженого тексту даного документа.
   Головне завдання Міжнародного дня біологічного різноманіття — звернути увагу громадськості на проблему безповоротного зникнення на Землі багатьох представників флори і фауни. 
В нашій бібліотеці був проведений урок - бесіда з учнями молодшої школи присвячений екологічним проблемам в природі України. Бібліотекарі розповіли про тварин і рослин, які на межі зникнення і потребують захисту і бережливого відношення до них. Учнів зацікавили тваринка Хохуля та птах Дрімлюга, про які вони впершу почули. 

  
           
Прослухавши інформацію пограли в ігри: "Знайди чиї сліди", "Впізнай чий голос", "Впізнай тваринку на дотик" розвиваючи сенсорні відчуття у дітей, складали пазли, відгадували загадки і на згадку створили яскраву рибку, використавши техніку плетіння.

 


Близько мільйона видів флори та фауни перебувають на межі повного зникнення. Багато тварин і рослини можуть бути безслідно втрачені вже в найближчі десятиліття. Екологи та експерти закликають мобілізувати всі зусилля для збереження біорізноманіття: від коралових рифів до рідкісних видів тигрів і птахів.
   Втрата біорізноманіття є прямим результатом людської діяльності та є серйозною загрозою для благополуччя людини у всіх регіонах світу.
    Внаслідок нападу росії постраждали 20% природоохоронних територій України загальною площею близько мільйона гектарів.
   У зоні ризику опинилися 2,9 млн гектарів Смарагдової мережі – територій, які потребують охорони на загальноєвропейському рівні. За словами екологів, ці території відіграють важливу роль у захисті біорізноманіття та збереження клімату. Смарагдова мережа захищає бурого ведмедя, чорного лелеку, рись, орлана-білохвоста та сотні інших видів тварин та рослин.
Під загрозою знищення знаходяться 16 Рамсарських об'єктів площею майже 600 тисяч гектарів. Вони мають статус водно-болотних угідь міжнародного значення завдяки їхньому унікальному біорізноманіттю.

Під окупацією зараз залишаються 8 заповідників та 10 національних природних парків. Серед них Чорноморський біосферний заповідник (розташований на території та акваторії Херсонської та частково Миколаївської областей), біосферний заповідник «Асканія-Нова», Азово-Сиваський національний природний парк, парк «Олешківські Піски», парк «Джарилгацький» (Херсонська область).


Немає коментарів:

Дописати коментар

Книжкова країна.

 Всеукраїнський тиждень дитячого читання розпочався, гасло цього року – «Наближаємо Перемогу з книгою».  До Всеукраїнського тижня дитячого ч...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (3) Виставка робіт (3) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (20) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (10) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (15) Європа (7) здоровий спосіб життя (34) книги (37) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (16) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (16) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (111) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (1) Цікавинки (103) Чорнобиль (2)