понеділок, 8 травня 2023 р.

Видатні люди Європи

Сьогодні українці доводять всьому світові, що вони вже ніколи не повернуться до тоталітарного режиму. Ми боремося сьогодні не тільки за свою землю і свою волю, за майбутнє, свободу – а й всієї Європи. Президент Володимир Зеленський підписав указ №266/2023, який запроваджує в Україні щорічне святкування Дня Європи 9 травня, разом із країнами ЄС.
День Європи це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях та інтересах.

З учнями 6 класу 159 школи згадали, яку ціну заплатив український народ за свій європейський вибір та що означає прагнення бути європейцями. 
Через книжки, познайомили учнів з видатними людьми, які досягли значних висот у різних галузях, людей, які захоплюють своїми досягненнями і спонукають до наслідування і сьогодні демонструють усьому суспільству, що немає нічого неможливого.
Учні проявили свої уміння, ерудицію, кмітливість розгадуючи вікторини. Це дало можливість показати рівень здобутих знань.
Пригадайте видатних людей, які зробили вагомий внесок у світі.     
Здійснили літературну подорож Європою за нашою вікториною,  пізнаючи традиції країни, її звичаї, дізналися про культурну спадщину різних країни.


Школярам цікаво було почути цікави факти про відомих людей, які зробили значний внесок у розвиток суспільства: перший вертоліт - Ігоря Сікорського; Івана Піддубного, Івана Силу - найсільнішу людину планети, Коко Шанель, яка назавжди змінила світ моди.

Спортсмен-борець Іван Піддубний, шестиразовий чемпіон світу з вільної боротьби, який понад 40 років був непереможним борцем світу, став символом непереможної сили, блискучої майстерності і техніки, благородного духу і козацької звитяги.

Джоан Роулінг, британська письменниця, сценаристка і кінопродюсер, авторка саги про Гаррі Поттера, до 31 року отримувала допомогу по безробіттю. Після складного розлучення, коли чоловік вигнав її з донькою з дому, вона залишилася сама з дитиною на руках. Працювала вчителькою, писала казки про хлопчика-чарівника. За 5 років жінка пройшла шлях від отримувачки соціальної допомоги до мільйонерки.

Стівен Ґокінг – фізик, який зробив новаторські відкриття про космос, чорні діри та інші недосліджені аспекти всесвіту, в якому ми живемо. Хвороба прикувала його до інвалідного візка, але не зломила дослідницького духу.



Стівен Гокінґ разом із донькою Люсі запрошують тебе, любий читачу, у неймовірну мандрівку Всесвітом… Це не лише захоплива історія про дружбу, космічні мандри та шкільні перипетії, а й неймовірна оповідь про те, як влаштований світ, у якому ми живемо.

Леонардо да Вінчі.
Геній епохи Відродження! Що тут ще додати? Чи знали ви, що був цей всім нам відомий митець з невеличкого села в Італії? Мати – проста селянка, Леонардо – позашлюбна дитина з нелегким дитинством. Леонардо да Вінчі був дуже примхливим і неврівноваженим, але ж наскільки геніальним! Його «Джоконда», «Таємна вечеря» (яку виконував нетрадиційними матеріалами), «Пейзаж Санта Марія делла Неве» (перше велике полотно художника, що просто світиться красою і світлом) – просто епохальні картини.

Багато винаходів Леонардо да Вінчі, які випередили свій час, так ніколи і не були втілені в реальність, залишившись назавжди у вигляді проектів на папері.
                          
    Робот-лицар. Убраний у лицарську броню робот, як було задумано, міг імітувати різні рухи людського тіла, а «програмувався» він за допомогою тросів і важелів. 
Велосипед.
Велосипед його конструкції мало відрізнявся від тих, що катаються дорогами зараз, хіба що виготовлений він був з дерева, і рулити їм було набагато важче, але в цілому принцип там був такий же – кермо, педалі, ланцюговий привід.
                        
 
Танк
Цей винахід Леонардо був цілком життєздатним, принаймні його справді можна було втілити в життя. У його конструкції не було нічого надприродного, танк Леонардо був чимось на зразок колісниці, що з усіх боків закритою бронею і зовні нагадує черепаший панцир. Танк наводився в рух силою членів екіпажу, що знаходяться в ньому, і повинен був озброюватися дрібнокаліберними гарматами. 


Залюбки учні читали оповідання. Стала в нагоді книжка для дітей відомої української письменниці Анни Багряної «Здійснені мрії", про видатних постатей, які прославили Україну й назавжди увійшли в її історію. Люди з різних сфер діяльності і з різних куточків України. Деякі з них навіть не були українцями за національністю, проте стали українцями за покликанням…
  
Авіаконструктор Ігор Сікорський, актриса Марія Заньковецька, вчений Ілля Мечников, композитор та хоровий диригент Микола Леонтович, оперна співачка Соломія Крушельницька,  художниці Марія Приймаченко та Катерина Білокур, Богдан Ступка-український актор театру і кіно, лавреат Шевченківської премії.
  Левко Григорович Лук'яненко - український політичний та громадський діяч, дипломат, письменник, юрист. У 1991 року написав Акт проголошення незалежності України.
  Леонід Каденюк — перший і єдиний астронавт незалежної України.
Ми українці, живемо в самому серці Європи і відчуваємо себе її часткою. Це ще раз нагадує нам, що Європа починається не за кордоном України, вона починається у серці кожного українця.

Немає коментарів:

Дописати коментар

“Не може існувати наша мрія, коли загублена історії перлина”

  Сьогодні відзначається Міжнародний день пам’яток та визначних місць та День пам’яток історії та культури в Україні.З метою популяризації к...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (10) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (15) Європа (7) здоровий спосіб життя (35) книги (37) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (114) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (106) Чорнобиль (2)