середу, 1 вересня 2021 р.

Читай удень, читай і уночі, щоб світ цей незбагненний осягнути.

День знань - одне із головних свят навчального року – урочисте, хвилююче і відповідальне. Це свято об’єднує всю громаду – від найменших, тих хто вперше піде до школи і стане першокласником, до серйозних старшокурсників – тих, хто стоїть на порозі дорослого життя. Кожного вересня вулиці міст та селищ країни заповнюються юрбою учнів, що веселими струмочками прямують до шкіл з новими силами набиратися знань та досвіду. Шкільний дзвоник урочисто і до схвильованих першокласників, і вже досвідчених старшокласників, і розчулених батьків, запрошуючи до нового навчального року, який стане частиною їх важливого, місцями нелегкого шляху до нових цікавих відкриттів та звершень у житті.




Традиційно новий навчальний рік у християн розпочинався восени з вересня, разом із новим роком. Але календарна реформа Петра I змістила початок нового року на 1 січня. Чому ж школи не перейшли на новий лад? Річ у тому, що більшість навчальних закладів для дітей діяли в той час при церквах або утримувались на кошти релігійних громад. Духовенство неохоче сприймало нововведення Петра. Тому й надалі розпочинало навчальний рік саме з вересня.

З приходом радянської влади, а разом із нею й обов’язкової початкової освіти, усі діти віком 8 - 10 років мали йти до школи восени. Але День Знань у різних навчальних закладах відбувався по-своєму. Так, діти у міських школах поверталися за парти із середини вересня. А сільські дітлахи долучались до шкільної науки вже з кінця жовтня, по завершенні робіт у полі, на городі. У 1935 р. з метою уніфікації шкільної системи освіти була прийнята спеціальна постанова. Згідно з цим нормативним документом Початок нового навчального року був єдиним для усіх навчальних закладів — 1 вересня. 

На День знань школярі завжди одягалися урочисто. У дореволюційні часи це була форма гімназистів, у радянський період — хлоп’яча шкільна форма та коричневі платтячка з білосніжним святковим фартухом для дівчаток. У часи незалежності День знань учні та дитсадківці зустрічали у традиційному варіанті “білий верх - темний низ”. У всіх дитячих садочках, школах, училищах, вузах проводяться святкові лінійки, де лунає національний гімн та виноситься прапор. Тому 1 вересня у вишиванці — це патріотично й доречно.

Перший навчальний день розпочинається із відкритого уроку на тему патріотизму та історії. А що краще підкреслить зв’язок між сьогоденням та минулим, ніж вишиті сорочки, сукні, спідниці із давніми слов’янськими візерунками-оберегами.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Джаз-музика вільних.

Кожного року 30 квітня усі куточки світу відзначають Міжнародний день джазу (International Jazz Day). Бібліотекарі розповіли історію виникне...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (7) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (117) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (111) Чорнобиль (3)