вівторок, 4 квітня 2023 р.

Заради миру та безпеки

 До Дня створення НАТО в нашій бібліотеці проводиться інформаційний день. Нашим читачам пропонуються книги, статті, періодика присвячена співпраці Альянсу та України. Бібліотекарі ознайомили відвідувачів що таке сучасне НАТО, які країни до нього входять та які перспективи членства України.



Що таке сучасне НАТО? Це – країни провідних економік світу. Це – новітнє та сучасне озброєння та впровадження інноваційних технологій в оборону, розвинений оборонно-промисловий комплекс, високий рівень бойової готовності армії та всебічне соціальне забезпечення військових.

   А ще Альянсу притаманна постійна адаптація до змін військово-політичної обстановки у світі. І однією з передумов забезпечення усього цього комплексу та успішного виконання завдань, які ставлять перед собою союзники, є стандартизація та відповідні уніфіковані процедури не лише у військовій сфері, а й в інших галузях. До того ж, стандарти НАТО є запорукою для військових усіх країн Альянсу разом ефективно захищати спільні інтереси і цінності.
   У березні 2016 року НАТО запровадило нову Політику зі стандартизації.
   НАТО повинно максимізувати взаємосумісність та спроможність військ союзників.  І саме стандартизація сприяє досягненню, підтриманню та удосконаленню взаємосумісності як між натовськими військами, так і між військовими підрозділами країн-партнерів НАТО, зміцнюючи оборонні спроможності Альянсу та посилюючи його боєздатність та ефективність.

   Термінологія НАТО визначає три рівня стандартизації – сумісність, взаємозамінність та уніфікацію
1. Сумісність (compatibility) – це здатність двох та більше підрозділів чи предметів постачання (частин обладнання, матеріалів) до функціонування в одній системі або середовищі без взаємного втручання;
2. Взаємозамінність (interchangeability) – це здатність двох та більше підрозділів чи предметів постачання, які мають однакові функції чи характеристики, бути заміненими одне одним без переозброєння або перенавчання (стосовно підрозділів) чи перероблення або дороблення (стосовно предметів постачання);
3. Уніфікованість (commonality) – вищий рівень стандартизації, тобто реалізована здатність груп або окремих осіб, організацій або країн використовувати загальні доктрини, процедури або обладнання.
  Першочергова мета запровадження натовських стандартів для України – це досягнення кращої взаємосумісності з силами НАТО та посилення оборонних можливостей держави шляхом впровадження найкращого досвіду союзників по Альянсу. Перехід України до натовських стандартів буде означати досягнення нашою державою стандартів демократії, верховенства права, фундаментальних свобод та прав людини, ефективне функціонування економіки. Все це забезпечить не лише дієвий демократичний цивільний контроль за сектором безпеки і оборони, а й суттєво посприяє якнайшвидшому вступу України до Організації Північноатлантичного договору.
   Одним з основних принципів стандартизації НАТО є її добровільність. Запровадження документів НАТО зі стандартизації є національним рішенням, яке є добровільним, проте має важливе значення для розвитку взаємосумісних спроможностей. Ніхто і ніяким чином не може зобов’язати державу-члена НАТО запроваджувати абсолютно всі стандарти НАТО.
 Хартія про особливе партнерство між Україною та Організацією Північноатлантичного договору, яка була підписана ще 9 липня 1997 року під час Мадридського саміту Альянсу визначає, що Україна підтверджує свою рішучість продовжувати військову реформу, зміцнювати демократичний та цивільний контроль над Збройними Силами та підвищувати їхню оперативно-технічну сумісність зі збройними силами держав-членів НАТО та країн-партнерів. Тобто, завдання впровадження стандартів НАТО стоїть перед Києвом ще з 1997 року.
   23 травня 2018 року був схвалений пакет Цілей партнерства Україна-НАТО, в якому прописано першочерговість опрацювання стандартів та доцільність їхнього застосування в української армії. Отже, відповідно до цього документу, Міноборони та Збройні Сили України мають запровадити у свою діяльність 219 стандартів НАТО.


  Збройні Сили України наполегливо працюють над питаннями технічної сумісності з підрозділами країн Альянсу. Тож Україна конкретними справами підтверджує, що приєднання до Північноатлантичного альянсу – головний пріоритет у зовнішній політиці держави.Саме запровадження стандартів НАТО дозволить Збройним Силам України остаточно подолати залишки радянської системи функціонування армії та вийти на високий рівень спроможності відповідати на сучасні загрози.
Запровадження стандартів НАТО забезпечує:
  • підвищення оперативних і бойових можливостей Збройних Сил та інших силових структур України;
  • планомірне нарощування боєздатності військ (сил);
  • досягнення взаємосумісності з силами та засобами провідних країн світу;
  • підвищення ефективності використання державних ресурсів у сфері оборони.
  Також впровадження стандартів НАТО потрібно для покращення внутрішніх процесів та реформ, які відбуваються в державі.
   У 2014 році Брюссель започаткував Програму посилених можливостей НАТО (EOP), яка сприяє розширенню співпраці партнерів з Альянсом, посиленню оперативної сумісності військ країн-учасниць Програми з силами НАТО. Тобто, чим вище ця сумісність, тим простіша і ефективніша участь військових підрозділів партнерів у місіях і операціях Альянсу.До приєднання України до цієї Програми, НАТО в її рамках співпрацювало з п’ятьма країна:
Австралією; Фінляндією; Грузією; Йорданією;  Швецією. 
 Кожній з країн-партнерів НАТО було визначено пріоритети оборони.

   Подібний діалог Україна, вже як учасниця EOP, могла б інтенсифікувати і щодо безпеки у Чорному морі. Іншими словами, саме фокус на Чорноморській безпеці міг би стати візитною карткою України, як учасниці Партнерства посилених можливостей.
Варто звернути увагу і на інший аспект: будь-які аналогії між Україною з одного боку, та Швецією чи Фінляндією з іншого, потрібно робити досить обережно, оскільки у цих держав та України на даному етапі зовсім інша фінальна мета у відносинах з НАТО – Швеція прагне максимально використати EOP, оскільки воно не передбачає членства в Альянсі, а Україна зацікавлена в максимальному використанні EOP якраз для того, аби наблизити членство в НАТО.


  У рамках партнерства з НАТО вже запроваджуються стандарти якості на підприємствах-учасників ДК “Укроборонпром”, що стало одним із головних пріоритетів. Окремим напрямом розвитку співпраці стали програми підготовки українських фахівців за програмами Альянсу. «Укроборонпром» запропонував створити на базі Концерну тренінговий центр для українських фахівців сектора безпеки та оборони за програмами Альянсу. Відповідна програма передбачає залучення профільних міністерств, відомств та державних організацій.










Немає коментарів:

Дописати коментар

“Квітоньки на писанці зірчасті”

Перед Великоднем у нашій бібліотеці відбулася творча майстерня, де бібліотекарі розповіли про традиції та символи розпису писанок. Пояснили,...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (7) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (7) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (117) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (111) Чорнобиль (3)