четвер, 6 квітня 2023 р.

«Здоров'я – мудрих гонорар»

7 квітня весь світ святкує Всесвітній день здоров'я, який було започатковано на честь створення, а точніше – прийняття статуту Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) у 1948 році.
Більшість з нас опинилися в місцях бойових дій або поряд, але власного досвіду як жити в реальні часи війни у нас не багато, а у більшості зовсім немає. І тому ми не маємо «природнього імунітету» до такого роду подій. Ми не маємо досвіду, як справлятись з таким та вижити фізично та психологічно.
В бібліотеці пройшла бесіда-обговорення,  як вберегти своє фізичне і психологічне здоров'я під час війни, куди звернутися за допомогою. А також представлена книжкова виставка



Фізичне здоров’я під час війни перебуває під особливою загрозою, а можливість отримання кваліфікованої медичної допомоги може бути обмежена. 
Кілька дієвих порад для цього:
1. Забезпечте запас необхідних ліків.
2. Правильно підбирайте одяг. Принцип багатошаровості одягу забезпечує кращий захист від переохолодження. Дуже важливим є правильно підібране взуття. Воно не має бути тісним. 
3. В укритті заздалегідь слід подбати про місце для сидіння чи лежання. Не спирайтеся спиною на холодний бетон і не лягайте на підлогу без утеплення, не знімайте взуття.
4. Подбайте про запас чистої питної води.
5. Дбайте про чистоту рук. Використовуйте санітайзери у разі неможливості мити руки
6.Подбайте про запас харчів. 

  • Хлібці та сухе печиво без начинки
  • М’ясні, рибні та овочеві консерви
  • Горіхи, насіння, сухофрукти
  • Шоколад, злакові батончики. 
Війна б'є по психіці кожного і дуже важливо в цей час зберегти своє ментальне здоров'я та не піддатися психологічному саморуйнуванню.
Люди можуть плакати, агресувати або бути в стані "ступору". Ці стани можуть змінюватися, відступати і наступати знову".










Ви піддалися паніці або підвищеній тривозі? 
Психологиня-психотерапевтка Оксана Чайка рекомендує, як позбутися цієї проблеми.
Дихайте

Зробіть декілька глибоких вдихів;
спробуйте дихати "на чотири" в розміреному темпі: 1-2-3-4 — вдих; 1-2-3-4 — видих. Або на 1-2-3-4 — вдих, на 1-2-3-4 — затримайте дихання, на 1-2-3-4 — видих і на 1-2-3-4 — затримайте дихання. Таких циклів має бути вісім.
Одночасно з цими вправами пийте воду маленькими ковточками. Випийте до 300 мл води.
Не сидіть
Відтисніться від стіни або підлоги; 
ходіть кімнатою, рухайтеся;
робіть фізичні вправи.
Зберігайте спокій! 
"Будьте зайняті! Це найдешевші ліки на землі — і одні з найбільш ефективних!" - Дейл Карнегі. 

У Києві працює телефон довіри: 0800501212 – цілодобово, безкоштовно з мобільного.
На сайті можна знайти контакти психологів: https://viyna.net/ 
В Україні створили Telegram-бот "Друг. Перша допомога", який може надати психологічну допомогу у стресовій ситуації. Онлайн-проєкт SafeRoom , який спеціалізується на психологічній допомозі підліткам. Деталі на сайті saferoom.org.ua та в Телеграм-боті @SafeRoomHelp_bot.
Ви можете записатися на безоплатну консультацію зі спеціалістом Психологічної підтримки від медико-психологічного факультету НМУ імені О.О.Богомольця: https://docs.google.com/forms/
Онлайн-платформа «Розкажи мені» цілодобово надає безкоштовну психологічну допомогу. Якщо ви відчуваєте тривогу, у вас трапляються панічні атаки, ви близькі до депресії чи навіть на межі – заповніть анкету за посиланням: https://tellme.com.ua/get-help та очікуйте дзвінка спеціаліста. 
Telegram-канал психологічної підтримки для осіб з 8 до 22 років «Перемога»: https://t.me/+U83C2OkswW5mYzky.
«Телефон довіри для всіх» – лінія екстреної безкоштовної анонімної психологічної допомоги. Приймає дзвінки  з 19.00 до 7.00. Київ (044) 228 7676

Пам'ятайте і твердо вірте — перемога за нами. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

“Квітоньки на писанці зірчасті”

Перед Великоднем у нашій бібліотеці відбулася творча майстерня, де бібліотекарі розповіли про традиції та символи розпису писанок. Пояснили,...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (7) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (7) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (117) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (111) Чорнобиль (3)