четвер, 20 квітня 2023 р.

Магія книги - особливе таїнство.

 "Книга - це джерело освіти, знання і якщо збагачення, то збагачення культурного і душевного." Рильський М.

До  Всесвітнього дня книги в нашій бібліотеці відбувся Book-мікс. 

Під час бесіди-обговорення з учнями школи 324 обговорили питання про користь і важливості книжки та її незамінності в інформаційному суспільстві, потребу читання.  Пригадали, який важкий і довгий шлях пройшла книга, еволюціонувала від камінних книжок до сучасного вигляду. Але у неї є прохання до всіх:

Я – Книга, товариш твій,

Користуватись мною вмій.

Я чиста, гарна і приємна,

Тож, друже, будь зі мною чемним.

Погані звички забувай,

Мене не рви, не ображай.

І пальці, прошу, ти не слинь,

Коли гортаєш сторінки.

Я, друже, твій надійний друг,

Та тільки для чистеньких рук. 

Бібліотекарі розповіли що таке авторське право про збереження авторських прав. З прийняттям Верховною Радою України 23 грудня 1993 р. Закону України «Про авторське право і суміжні права», який набув чинності з дня опублікування – 23 лютого 1994 р., та з ухваленням 16 січня 2003 р. Цивільного кодексу України, розділ 36 якого присвячений авторському праву, інших законодавчих актів в Україні було створено правову базу для цивілізованого регулювання відносин, пов’язаних із використанням творів науки, літератури, мистецтва.

Про важливість поширення і збереження нашої культури поза межами України. 

Учні відгадували загадки, читали прислів'я, книжки. 


 Учні розповіли про своїх улюблених героїв казок і творів, деякі герої ожили в інсценізації казки  Івана Франка «Лисичка та Журавель».






Ось так ми відзначили "День народження" книг 📚. 

Свято на цьому не завершилося. 

В бібліотеці також представлені виставки книжкових новинок, підготовлені вікторини, тематичні полички... , де кожен для себе знайде свого друга книжку. 

Про історію виникнення дня книги читайте далі👇

 Відзначаючи Всесвітній день книги та авторського права, особлива увага приділяється важливій ролі книги у збереженні надбань світової культури, збагаченні спадщини людства, розвитку міжкультурного діалогу. 

Ідея відзначення свята виникла в Міжнародній асоціації книговидавців, була запропонована урядом Іспанії на розгляд Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО). На 28-й Генеральній конференції ЮНЕСКО (Париж, 1995 р.) було засновано Всесвітній день книги та авторського права, який з 1996 року щорічно відзначається 23 квітня. 

Вперше Закон про авторське право з'явився в Англії 1710 року. Він називався «Статут королеви Анни». Цей закон передбачав, що автор отримує право на охорону опублікованого твору. Зокрема, закон забороняв тиражувати твір без згоди його автора протягом 14 років.

Традиційно в цей день обирають книжкову столицю. 

Світовою книжковою столицею 2023 року оголошена Аккра (столиця Гани). 

Місто Аккру обрали за його несхитну увагу до молоді та її потенціалу сприяти поступу культури та багатства Гани. 

Писемність завжди була головним чинником у культурі кожного народу, відігравала провідну роль у його духовному розвитку, тісно поєднувала покоління. Книги покликані служити людям, а краса і мудрість, відтворена у друкованих рядках, неодмінно має стати на заваді жорстокості, несправедливості й насиллю, врятувати наш неповторний світ.

Вважається, що День книги відзначався ще в першій половині XX століття. Але починаючи з 1996 року його відзначають щорічно. Ідея його започаткування належить письменникові й редакторові з Валенсії Вісенту Клавелю Андресу.

Цікаві факти:

  • В англійській мові є окремий термін для позначення запаху книг - бібліосміа. А страх того, що у вас не залишиться, що почитати називається абібліофобія.
  • Якщо кожен день читати по 10 сторінок, то за рік їх набереться 3650, а це як мінімум 12 книг.
  • Найстаріша друкована кольорова книжка - китайське керівництво по каліграфії і малювання, було створено в 1633 році. 
  • Найбільша у світі книга була надрукована у 1832 році у Лондоні. Вона називається «Пантеон англійських героїв», її довжина – 5,7 метрів. Розмір літер цієї книжки становить 15 см;
  • Найменшій копією друкованої книги визнана канадська «Teeny Ted from Turnip Town». Її розміри становили 0.07х0.10 мм. Букви книги були створені на шматку кристалічного кремнію.
  • Найпопулярнішим письменником усіх часів і народів є Агата Крісті. Її детективи друкуються на 44 мовах світу.
  • Найменша книга у світі — «Кобзар». Її створив український майстер М. Сядристий. У книжці є 12 сторінок і на кожній по 8 віршованих рядків. Сторінки настільки тонкі, що перегортати їх можна лише кінчиком загостреної волосини. Зшита книжка павутиною, а обкладинку зроблено з пелюстки безсмертника. Через мікроскоп можна прочитати поезії Тараса Шевченка. 

Продовження цікавинок про книжки📚 в нашому відео 👇


Вітаємо всіх шанувальників книги, усіх тих, хто шанує й розвиває друковане слово, із Всесвітнім днем книги і авторського права!


Немає коментарів:

Дописати коментар

“Квітоньки на писанці зірчасті”

Перед Великоднем у нашій бібліотеці відбулася творча майстерня, де бібліотекарі розповіли про традиції та символи розпису писанок. Пояснили,...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (7) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (7) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (117) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (111) Чорнобиль (3)