неділю, 23 квітня 2023 р.

Доглядай Землю плідну, як матір рідну

     Міжнародний день Матері-Землі – це нагода для кожного жителя нашої планети висловити подяку нашому спільному великому дому та подумати про власний вплив на довкілля. Дбайливе ставлення до Землі, навколишнього середовища, природних ресурсів та всього живого – це запорука нашого безпечного майбутнього та сталого процвітання людства.
   Важливо пам'ятати, що неможливо врятувати планету, якщо дбати про неї лише один раз на рік! Саме тому необхідно щодня піклуватися про довкілля та назавжди змінювати свої побутові звички більш екологічними та корисними.
   Екологічні загрози та виклики, які стояли перед Україною до 24 лютого, самостійно не вирішились, а стали тільки глибшими.
Війна глобально вплинула на стан довкілля України. Як наслідок – зменшення та погіршення стану природних екосистем, хімічне та промислове забруднення, замінування територій, нищівна шкода для біорізноманіття.
Проблем з екологією України багато, тому з ними потрібно працювати вже і щодня.

   Не тільки Україна а й світ опинився сьогодні на порозі кліматичної катастрофи. Через вплив людини піднімається рівень світового океану, тануть льодовики, зникають цілі екосистеми, почастішали екстремальні погодні явища, понад 250 мільйонів людей можуть стати кліматичними біженцями вже до середини цього століття. Подальше використання брудних застарілих технологій призведе лише до посилення цих змін та знищення природи, яку ми любимо. Забруднювачі продовжуватимуть отримувати прибутки, а ми будемо платити за це надвелику ціну у вигляді нашого здоров’я, негативних економічних, соціальних та екологічних наслідків.

В рамках діяльності з протидії зміни клімату в нашій бібліотеці проводяться інформаційні дні відносно питань зміни клімату, розвитку відновлюваних джерел енергії та громадського транспорту, надаються рекомендації щодо пріоритетності енергозбереження та енергоефективності.
   Пропонуємо вам цікаві книги
Ця книжка про те, що ми виносимо з нашого помешкання у сміттєвих пакетах і викидаємо у бак. Або, у найкращому разі, в кілька різних баків. Про те, що зустрічає нас, коли ми приходимо на пікнік до лісу. Про те, що пропливає повз нас у річці або в морі. І про те, що може заполонити всю нашу планету. Простіше кажучи, ця книжка про сміття — таку дивовижну річ, яку дуже легко створити, але якої неймовірно важко позбутися.

  "Дім - НУЛЬ відходів" 
Ви колись замислювались куди зникає ваше сміття, коли потрапляє на звалище? Більшість не зникає взагалі. У своїй книзі екоактивістка Беа Джонсон розкриває проблему шкоди, яку заподіює довкіллю надмірне споживання і розповідає, як знизити цей негативний вплив за допомогою дуже простих і доступних змін у своєму побуті. Паперова книжка «Дім — нуль відходів» виготовлена з переробленого паперу, з турботою про природу.
та 17 простих порад, як допомагати нашій планеті щодня. Ці поради не тільки допоможуть екології, а й вашому гаманцю та здоров’ю.
  1. Закривати кран під час чищення зубів
Поки ти вичищаєш зуби при відкритому крані, у каналізацію стікає близько 19 літрів води у день.
   2. Вимикати зарядні пристрої вночі
Зазвичай електронні пристрої заряджаються повністю за одну-дві години. Коли ми кладемо їх заряджати на ніч, то вони споживають значно більше енергії, ніж потребують. Це погано для вашого пристрою, рахунку за електроенергію та екології.
   3. Викидати сміття в смітник
Зазвичай сміттєві баки у містах є на кожному кроці. Звісно, багато людей зараз свідомі того, щоб не смітити на вулиці, але важливо не боятися/лінуватися зробити зауваження іншим людям, які викидають сміття на вулиці.
   4. Сортувати сміття
Якщо поруч із житлом немає розподілених сміттєвих баків під різне сміття, то можна відокремлювати папір і здавати на макулатуру.
   Цікаво знати:
Папір розкладається за 2-10 років.
Консервні бляшанки – 80 років.
Пакети – понад 200 років.
Пластмаса – 500 років.
Скло – 1 000 років.
   5. Друкувати з обох боків листка
Для виготовлення паперу щороку вирубується 125 мільйонів дерев. А скільки нікому не потрібних рекламних газет і листівок лежать у поштових скриньках і просто на вулицях наших міст…
   6. Використовувати екоторбинку або один пакет
В супермаркетах нам упаковують все в окремі пакети, які розкладатимуться безліч років. Можна не пакувати все в окремі пакети. Або придбайте (пошийте) один екопакет із тканини, який багаторазовий у використанні. Так ви ще й значно зекономите на пакетах.
   7. Закривати вікна та двері, коли працює кондиціонер
Це зробить кондиціонер потужнішим в декілька разів та заощадить електроенергію.
    8. Води в електрочайнику має бути не більше, ніж необхідно
На нагрівання зайвої води витрачається зайва електроенергія.
    9. Не купувати великої живої ялинки на Новий Рік та Різдво, обмежитись маленькою ялинкою зробленою із зв’язаних гілок соснових і (або) дідух, так можна підтримувати українську традицію
Немає покупця, нема продавця, є соснові ліси.
    10. Не викидати батарейки, а віддавати у спеціальні місця збору
Потрапивши в землю, батарейка здатна забруднити 400 літрів води або 20 квадратних метрів ґрунту. Викинувши всього дві старенькі батарейки з ліхтарика, ви зіпсуєте дві ванни, 8 відер і півтора чайника чистої води.
   11. Не пити воду із пластикових пляшок
90% пластикових пляшок не переробляються. При можливості купляйте сік у паперовій упаковці, або наливайте воду вдома і використовуйте одну пляшку декілька разів, бо ж більшість «мінеральних вод» зовсім не мінеральні, а столові, що нічим не відрізняється від води з-під крану. Тим більше, коли рідини довго знаходяться в пластиковій пляшці, вони є не корисні для організму людини.
   12. Брати рекламну брошуру
Щоб не переводити папір, можна взяти додому брошурку й відкласти до паперу, а потім – здати на макулатуру або до купи із паперовим сміттям.
    Цікаво знати:
Одна сім’я з трьох людей за рік збирає 15 кг макулатури.
1 кілограм макулатури – це 60 кг деревини.
   13. Купувати місцеве
Коли ви купуєте продукцію вироблену виробником, який проживає найближче – зменшуєте витрати палива (енергії) на транспорт продукції від виробника до магазину. Також таким чином, ви підтримаєте місцевих виробників, що в зараз в нашій країні дуже потрібно.
    14. Їздити на велосипеді
Почувайтеся в хорошій фізичній формі, здоровими, енергійними, модними, швидко пересувайтесь по місту. І це все завдяки велосипеду. Та ще й зменшуйте шкідливі викиди в повітря.
    15. Використовувати керамічний або паперовий посуд
Дуже приємно сидіти в парку чи лісі на пікніку, але краще сидіти там без сміття від пластикового посуду.
    16. Носити натуральний одяг
Синтетика – це продукт отриманий методом хімічного синтезу, із неї виготовляють пластмасу й тканини. Тому можна сказати, що синтетичний одяг такий ж шкідливий, як і пластмасові пляшки. Тим більше, що одяг виготовлений із природних матеріалів значно приємніший до тіла й, на відміну від синтетичних тканин, зігріває.

17. Збільшувати кількість зелених насаджень.Однією з головних переваг зелених насаджень на урбанізованих територіях є їхня висока активність при вловлюванні шкідливих речовин, що надходять в атмосферу за рахунок транспортних та промислових викидів. Добре відома роль рослин у поглинанні вуглекислого газу, зменшенні забрудненості повітря пилом (шкідливі гази поглинаються рослинами, а тверді частинки аерозолів осідають на листі, стовбурах та гілках рослин) та зменшенні його бактеріального забрудненості шляхом збагачення атмосфери різними фітонцидами.  З 15 видів евкаліпта лише евкаліпт кулястий здатний знищити вірус грипу. А найшвидше знищують мікроби та віруси листя тополі та берези – протягом 3 годин.
Внаслідок дуже стрімкого поширення інформації про те, що фітонциди рослин, проникаючи через легені та шкіру в організм людини, оберігають його від інфекційних захворювань, позитивно впливають на обмін речовин, сприятливо діють на психіку, повсюдно стали вирощувати на балконах ялинки та інші хвойні породи спеціальних. карликових видів, які наповнюють квартири життєдайним лісовим ароматом.
    Щоденна діяльність людини сильно впливає на природу планети. Більшість екологічних проблем лише посилюється, оскільки війна продовжує вирувати на території нашої країни, забруднення ґрунтів і водних шляхів викликає серйозне занепокоєння для екологічних активістів. Численні пожежі на складах боєприпасів, нафтобазах, й просто в лісах та степах сильно впливають на процеси, що спричиняють зміну клімату у Північній півкулі. Це спричиняє також масову загибель рослин та тварин. З інформацією приходять знання як відновити і зберегти наше довкілля. Сталість важлива, оскільки це єдиний спосіб підтримувати якість нашого людського життя, різноманітність життя на Землі чи екосистеми Землі.
Ми підготували еко-вікторину, щоб нагадати про важливість екологічної безпеки☢️ на всій планеті🌏 

Немає коментарів:

Дописати коментар

“Квітоньки на писанці зірчасті”

Перед Великоднем у нашій бібліотеці відбулася творча майстерня, де бібліотекарі розповіли про традиції та символи розпису писанок. Пояснили,...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (7) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (7) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (117) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (111) Чорнобиль (3)